Politică

VIDEO | Consiliul Local Focșani nu s-a putut constitui la prima convocare din cauza absenței consilierilor validați PSD și USR

Ziarul de Vrancea
22 oct 2020 2673 vizualizări

Convocată la ordinul prefectului de Vrancea, ședința de constituire a Consiliului Local Focșani de miercuri, 21 octombrie 2020, s-a transformat în final doar într-una de depunere a jurământului pentru consilierii PNL. Aceștia au fost singurii, în număr de 10 (zece), care au fost prezenți în sala de ședințe la ora convocării.

Constituirea Consiliului Local Focșani nu s-a putut realiza din cauza lipsei cvorumului de jumătate plus unu din numărul total al aleșilor pre văzut de lege în respectivul for. Concret, ar fi fost necesară pentru constituirea Consiliului Local Focșani prezența a măcar 11 consilieri din totalul de 21 prevăzuți de lege.

Surprinzător, la ședința de constituire, una care conform legislației în vigoare nu avea cum să fie altfel decât solemnă, fără valențe organizatorice, n-au fost prezenți 5 (cinci) consilieri - validați de instanța judecătorească în urma alegerilor din 27 septembrie 2020 - de pe lista PSD și 2 (doi) de pe lista USR. Coordonarea celor 7 (șapte) consilieri (5 PSD și 2 USR) pentru absență la ședința de constituire a Consiliului Local Focșani a stârnit deja multe comentarii și acuzații pe măsură în mediul online local. Mai ales că explicațiile făcute publice de USR Vrancea în privința absenței consilierilor săi sunt unele destul de neconvingătoare, dificil de înțeles și acceptat. 

VIDEO:vrancea atlastv

 

Ședința de constituire a Consiliului Local Focșani de miercuri, 21 octombrie 2020, ora 09:00, a fost convocată potrivit Codului administrativ, după ce prefectul de Vrancea, Gheorghiță Berbece a emis ordinul de convocare.

La ședință au fost convocați toți consilierii locali aleși pe 27 septembrie 2020 de votanții focșăneni și validați ulterior de instanța judecătorească.

Aceștia sunt următorii: Liviu Macovei, Nicu Tănase, Costel Bîrsan, Ana Maria Dimitriu, Alina Drumea, Victor Dumitru, Livia Marcu, Costea Ionel, Cornel Gheoca, Cristian Zîrnă, toţi aleși pe lista PNL, Mihai Nedelcu, Cristina Nedelcu, Emanuel Gongu, Daniel Ungureanu, Aurel Şelaru aleși pe lista PSD, Alexandra Tătaru şi Corina Atanasiu alese pe lista Alianţei USR-PLUS. De pe lista de candidați PSD în alegerile din 27 septembrie 2020 urmează să mai fie validați de instanță, conform legii, încă 4 (patru) supleanți, din cauză că 4 consilieri aleși au renunțat la mandat. Aceștia sunt următorii: Cristi Misăilă care a obținut postul de primar, Liviu Oloeriu a renunțat la mandat, respectiv Vasile Marin și Cristian Onia, care au optat pentru postul de consilier județean. 

Cum la ședința convocată pentru constituirea Consiliului Local Focșani de miercuri nu au fost prezenți decât cei 10 aleși PNL, consilierii PSD și USR fiind absenți, constituirea nu s-a putut realiza. În aceste condiții, cei 10 aleși liberali au depus totuși jurământul, aceasta fiind singura finalitate a ședinței de miercuri a Consiliului Local Focșani. 

Consiliul Local Focșani s-ar fi putut constitui doar dacă ar fi fost prezenți minim 50%+1 dintre membrii CL Focșani, adică minim 11 din 21. ”Un consiliu local nu se poate constitui dacă numărul aleșilor care au depus jurământul este mai mic decât primul număr natural strict mai mare decât jumătate din numărul membrilor consiliului local”, se precizează în Codul administrativ.

Concret dacă la ședința de miercuri a Consiliului Local Focșani  ar fi depus jurământul și cei doi consilieri USR, atunci legislativul focșănean s-ar fi putut constitui. La a doua convocare a prefectului nu mai pot, însă, lipsi consilierii absenți miercuri, deoarece își pierd automat mandatul, conform Codului administrativ. Ședința de miercuri, 21 octombrie 2020, a fost prezidată de prefectul Gheorghiță Berbece și de secretarul municipiului, Eduard Corhană. Ulterior, ceremonia de depunere a jurământului a fost coordonată de cel mai vârstnic ales local, Costel Bîrsan. 

Nici primarul Cristi Misăilă nu a fost prezent. Primarul reales al Focșaniului este în carantină, după ce a fost diagnosticat pozitiv cu noul coronavirus. Este posibil ca primarul să depună jurământul într-o procedură specială.

Ce spune USR Vrancea despre absența consilierilor săi locali din Consiliul Local Focșani de miercuri, 21 octombrie 2020

Pentru a explica public absența consilierilor locali din Consiliul Local Focșani de miercuri, 21 octombrie 2020, USR Vrancea a transmis un comunicat de presă și a activat o postare pe contul de facebook, ambele destul de neconvingătoare, dificil de înțeles și acceptat. Le prezentăm în continuare:

Comunicatul de presă transmis miercuri, 21 octombrie 2020, ora 09:37

”Alianța USR PLUS Filiala Focșani anunță neparticiparea celor două consiliere locale validate, Alexandra Tătaru și Corina Atanasiu, la Ședința pentru ceremonia de constituire a Consiliului Local al Municipiului Focșani organizată astăzi, de la ora 9.00.

Considerăm că această ceremonie de o solemnitate aparte trebuie să se petreacă în prezența tuturor consilierilor locali aleși prin voința focșănenilor ca un gest de curtoazie și respect pentru votul acestora.

Vă mulțumim!”

Postarea activată pe contul de facebook USR Vrancea, miercuri 21 octombrie 2020, ora 12:20

”USR-PLUS nu girează blatul PNL-PSD la Consiliul Local Focșani.

PNL și PSD vor să ia rolul de arbitru imparțial pe care focșănenii l-au acordat USR-PLUS-ului la Focșani. Prin neparticiparea PSD-ului la ședința de investire a Consiliului Local, PNL devine stăpân absolut peste Consiliul Local print-o tehnicalitate "șmecherească".

USR-PLUS nu va gira acest blat, iar consilierii USR-PLUS nu au participat la această mascaradă.

USR-PLUS nu face blat cu nimeni, reprezentând factorul de echilibru din cadrul Consiliul Local, asa cum au decis focșănenii”

În urma celor două comunicări publice ale USR Vrancea apar cel puțin două întrebări

1. De unde au aflat consilierii USR-PLUS că la ședința de constituire a Consiliului Local Focșani nu vor fi prezenți toți consilierii?

2. Cine și cum „i-a acordat USR-PLUS-ului la Focșani rolul de arbitru imparțial”, când toți cei 21 de consilieri au fost votați la fel de votanții focșăneni? 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.