Politică

Tăcerea strategilor politici care au dat 19% din locurile de consilieri la Focșani pe plăcerea de a-i face cadou voturile lui Misăilă

Ziarul de Vrancea
14 aug 2020 3471 vizualizări

Surprinzător, dar edificator! La 24 de ore distanță de la o hotărâre care poate influența decisiv soarta alegerilor locale în Vrancea, actorii principali care au contribuit la luarea acestei decizii tac ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Totuși, alegerile locale din Focșani nu sunt chiar atât de neimportante pe cât lasă să se înțeleagă brusc deveniții silențioși politicieni locali sau naționali care se fac a nu pricepe ce au realizat de fapt marți, 11 august 2020, prin inflexibilitatea de care au dat dovadă până în ultimul ceas, în așa-zisa negociere a alianței PNL-USR-PLUS-Împreună Pentru Moldova (candidatul independent Liviu Macovei) la nivelul municipiului Focșani, privind alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Așadar, marți, la expirarea termenului final pentru înscrierea alianțelor politice în alegerile locale din 27 septembrie în Vrancea, niciuna dintre părți nu a acceptat ofertele celeilalte. PNL a oferit 4 locuri eligibile pentru candidații USR PLUS pe lista pentru Consiliul Local Focșani în schimbul susținerii lui Ion Ștefan, însă reprezentanții USR PLUS au avut pretenții mai mari (conform surselor Ziarului de Vrancea, au vrut primele 8 locuri pe lista de candidați la Consiliul Local Focșani, în condițiile în care în actuala legislatură PNL are 8 consilieri în legislativul municipiului reședință a județului Vrancea) și în final nu au fost de acord. În aceste condiții, Ion Ștefan va fi candidatul PNL la funcția de primar, iar Corina Atanasiu va reprezenta USR PLUS.

Oricum ai căuta să analizezi o asemenea strategie, ea nu se traduce în realitate, având în vedere caracteristicile votului într-un singur tur de scrutin pentru funcția de primar, decât prin concluzia că actualul primar, PSD-istul Cristi Valentin Misăilă, va primi practic cadou voturile candidatei USR PLUS la funcția de primar al municipiului Focșani. 

Același USR PULS, însă, este aliat cu PNL la alegerile pentru Consiliul Județean Vrancea, având nu doar candidat comun la președinția Consiliului Județean Vrancea în persoana lui Cătălin Toma (președintele PNL Vrancea), dar și 6 candidați pe lista de consilieri județeni pe locuri elgibile.

Iarăși, trebuie să spunem că discutăm despre USR-PLUS, care în județul Vrancea nu are organizații funcționale în nici jumătate din Unitățile Administrativ Teritoriale (comune, orașe, municipii). Păi să obții 6 locuri de consilieri județeni, adică 18,2% din totalul de 33, când nu ai organizații în mai mult de jumătate din UAT-urile din Vrancea, înseamnă că aproape ai câștigat alegerile înainte ca ele să aibă loc.

Situația ridică și mai multe semne de întrebare dacă avem în vedere că USR-PLUS a refuzat 4 locuri eligibile pe lista de candidați la alegerile locale din 27 septembrie 2020. Aceste 4 locuri înseamnă 19% din totalul de 21 ale CL Focșani. Are vreo șansă USR-PLUS să obțină, candidând singur, așa cum au hotărât strategii săi, 19 % în alegerile locale din 27 septembrie 2020 la Focșani? Și atunci care să fie interesul să refuzi o alianță în care ai fi obținut 19 % și să preferi să candidezi singur, în condițiile în care nici 10 % nu-i ușor să aduni astfel la urne? Dacă de pragmatism politic este clar că nu-i vorba într-o asemenea strategie, atunci despre ce discutăm oare? Niște explicații se cuvin, iar tăcerea celor care au impus o astfel de strategie la Focșani pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020 este mai mult decât suspectă!

O greșeală majoră au făcut probabil și negociatorii PNL, în momentul în care n-au negociat Consiliul Județean Vrancea și Focșaniul „la pachet”. Oricum, să dai cu piciorul la 19% locuri sigure în C L  Focșani ca să nu ai nici o garanție că obții măcar 10% excede logicii, fie ea și politică!.

Având în vedere că strategia cu multe semne de întrebare de la Focșani dinamitează fără dubii și alianța PNL-USR-PLUS de la Consiliul Județean Vrancea, care, atenție, trebuie să dureze cel puțin 4 ani, o singură ieșire onorabilă ar putea fi luată în considerare pentru deblocarea enormei crize de încredere instaurată începând de marți, 11 august 2020. Aceasta ar fi ca după modelul de la București, de exemplu, USR-PLUS să nu-și depună totuși dosarul de candidatură la postul de primar al municipiului Focșani, refuzând astfel să-i facă voturile cadou lui Misăilă, candidatul PSD susținut de Marian Oprișan, mergând în alegeri doar cu lista de candidați la Consiliul Local Focșani în alegerile locale din 27 septembrie 2020.

Prezentăm în continuare și două opinii de pe facebook în legătură cu subiectul de mai sus:

”Am o rugăminte pentru deontologii de la USR Vrancea care vin la Focșani în delegație să ne dea lecții de moralitate si civism pe bani publici. Vă rog să rupeți 5 minute din timpul pe care îl petreceți jucându-vă de-a politica și să priviți cu atenție această poză. Priviți și poate înțelegeți care este Vrancea ultimilor 20 de ani, poate înțelegeți că ăsta este Focșaniul în care trăim noi. Poza este destul de expresivă, dacă înțelegeți și acționați responsabil față de cetățeni si față de electoratul USR, e foarte bine. Dacă nu, vă puteți alinia cu mâna întinsă fix ca în această poză”-Liviu Macovei

”În turul 1 al alegerilor prezidențiale (ultimele) USR-PLUS a luat pe Vrancea 14 115 voturi din care 6060 pe Focșani. Asta înseamnă că aproximativ 43% dintre voturile lor sunt din Focșani. Dacă fac exercițiul și la europarlamentare voi gasi probabil aceeași proporție. Dacă aș aduna toate voturile luate de ei pe Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești, probabil proporția va fi undeva peste 75%. Și în aceste condiții ce fel de alianță au făcut ei cu PNL la Vrancea doar pe Consiliul Județean și vreo 3 comune? Adică ei cu ce vin în alianța asta? Nu știu cum sunt negocierile astea ca nu ma prea pricep la politică dar sper că PNL nu le-a dat mai mult de 2 consilieri județeni cât ar lua singuri în alegeri cu mare noroc. Orice e peste asta e o risipă și un cadou nemeritat.”-Ciubotaru Paul Emil

Citiți și:La alegerile locale, USR-Plus face alianță Anti-Oprișan la județ și strategie Pro-Misăilă la Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.