Politică

La alegerile locale, USR-Plus face alianță Anti-Oprișan la județ și strategie Pro-Misăilă la Focșani

Ziarul de Vrancea
13 aug 2020 3766 vizualizări

Ieri, 11 august 2020, conform calendarului electoral, a fost ultima zi în care s-au putut înregistra la Biroul Electoral Județean Vrancea alianțele electorale formate din două sau mai multe formațiuni politice.

VIDEO: Declarații la depunerea protocolului Alianței PNL-USR-PLUS în Vrancea la alegerile locale - marți, 11 august 2020

Deși anunțată încă de vineri, 7 august 2020, în cursul serii de marți, 11 august 2020, bursa zvonurilor politice locale dădea ca fiind nesigură inclusiv alianța PNL-USR-PLUS la nivelul Consiliului Județean Vrancea.

Sigur era anunțat în schimb - și așa s-a dovedit până în final - eșecul constituirii alianței PNL-USR-PLUS-Împreună Pentru Moldova (candidatul independent Liviu Macovei) la nivelul municipiului Focșani.

Informațiile Ziarului de Vrancea sunt că această alianță electorală nu s-a realizat în principal din cauza refuzului USR-PLUS de a accepta condițiile, inclusiv aceea de a face parte dintr-o înțelegere la care una din părți este fostul lor membru, Liviu Macovei.

Ultimele discuții s-au purtat chiar marți seara, înainte de termenul final pentru înscrierea alianțelor, însă niciuna dintre părți nu a acceptat ofertele celeilalte. PNL a oferit mai multe locuri eligibile pentru candidații USR PLUS pe lista pentru Consiliul Local Focșani în schimbul susținerii lui Ion Ștefan, însă reprezentanții USR PLUS au avut pretenții mai mari și nu au fost de acord. În aceste condiții, Ion Ștefan va fi candidatul PNL la funcția de primar, iar Corina Atanasiu va reprezenta USR PLUS.

Foarte probabil, alte amănunte se vor afla în zilele următoare. Acum însă, „la cald”, câteva constatări și chiar nedumeriri! Sistemul de vot aplicabil la alegerile locale din 27 septembrie 2020, cel într-un singur tur de scrutin, este unul foarte dur și ușor de înțeles, pentru cine vrea într-adevăr să facă acest lucru. În pricipiu, un calcul pragmatic evidențiază următoarele aspecte indubitabile: toți competitorii care se adresează aceluiași tip de electorat, care iau la urne procente electorale mai mici decât primul loc (din acest bazin electoral), nu fac altceva decât să-i „bage voturile în buzunar” adversarului politic cu numărul cel mai mare de voturi din bazinul electoral opus ideologic.

Mai pe înțelesul vrâncenilor, în cazul alegerilor locale pentru postul de primar al municipiului Focșani, în condițiile eșecului constituirii alianței  PNL-USR-PLUS-Împreună Pentru Moldova (candidatul independent Liviu Macovei), când pe partea dreaptă vor concura pe același bazin electoral mai mulți competitori, se va întâmpla de fapt următorul lucru: toți competitorii votați de electoratul non-PSD cu număr de voturi mai mic decât primul clasat la urne pe acest bazin electoral practic „îi bagă voturile în buzunar” actualului primar PSD, Cristi Valentin Misăilă.

În aceste condiții, este foarte curios cum va justifica de exemplu USR-PLUS faptul că la alegerile locale pentru Consiliul Județean Vrancea face parte dintr-o alianță electorală Anti-Oprișan, iar la cele pentru Primăria Focșani, candidatul lor va băga practic toate voturile pe care le va obține fix în buzunarul actualului primar, Cristi Valentin Misăilă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.