Politică

Șeful USR Vrancea, ”desființat” de un fost coleg de partid. Cum este descris Liviu Mălureanu de parlamentarul Andrei Lupu

Ionel Sclavone
7 aug 2022 4589 vizualizări

Președintele USR Vrancea, Liviu Mălureanu, a fost desființat de un fost coleg de partid, deputatul Andrei Lupu, pentru o serie de afirmații de pe Facebook. Astfel, dezamăgit că USR aproape nu există în preferințele electoratului, conform ultimelor sondaje, Mălureanu a scris pe Facebook că românii sunt complici la „guvernarea dezastruoasă” a PNL și PSD, iar nu victimele acesteia. În loc să caute adevăratele cauze ale acestui eșec, Liviu Mălureanu preferă calea mai ușoară, ca orice politician cu state vechi în activitate. Dă vina pe electoratul care, în 2019, a dus USR la egalitate cu PSD, în alegerile europarlamentare, iar în 2020, la parlamentare, l-a votat în proporție de 15%, deși partidul nu era deloc pregătit logistic pentru alegeri.  

Președintele USR Vrancea, Liviu Mălureanu, a fost desființat de un fost coleg de partid, deputatul Andrei Lupu, pentru o serie de afirmații de pe Facebook. Dezamăgit că USR aproape nu există în preferințele electoratului, conform ultimelor sondaje, Mălureanu i-a învinovățit pe români de propriul eșec. El îi acuză pe alegătorii care preferă PSD și PNL că sunt complici la „guvernarea dezastruoasă”, iar nu victimele acesteia.

Chiar dacă guvernarea PSD – PNL – UDMR nu este nici pe departe cea mai bună, iar românii sunt nemulțumiți, USR nu mai reușește să convingă electoratul că este o alternativă. Partidul a intrat în opoziție, dar pare că nu există cu excepția câtorva reacții publice, lipsite de consistența celor din mandatul 2016 – 2020. De altfel, în multe județe, precum Vrancea, cei de la USR au intrat într-un fel e complicitate cu PSD și PNL și, practic, nu mai există. Drept urmare, nu este de mirare că partidul nu reușește să depășească, de aproape un an, de când a ieșit de la guvernare, 10% din preferințele alegătorilor.

Din păcate, în loc să caute adevăratele cauze ale acestui eșec și să le îndrepte, cei de la USR caută vinovați în altă parte. În electoratul român. Menționăm că este același electorat care, la alegerile europarlamentare din 2019, a dus USR la egalitate cu PSD – 22,4% din voturile obținute, raportat la 22,5%. Același electorat a dus USR la scorul de 15%, la alegerile parlamentare din 2020, în condițiile în care partidul nu era deloc pregătit și nu avea structuri în teritoriu.

„În condițiile guvernării dezastruoase, PSD împreună cu PNL au în sondaje 60%. Asta înseamnă că aproape 2 din 3 români îi susțin mai departe, deși se plâng de nivelul de trai. Nu, românii nu sunt victimele acestei guvernări ticăloase, ci complicii ei. PS: să mai adăugăm că încă 10% dintre români susțin un partid de extremă dreaptă, foarte apropiat de Moscova și avem criza completă”, a scris Mălureanu în postarea care l-a determinat pe fostul său coleg să reacționeze.

Replica deputatului Andrei Lupu pentru Liviu Mălureanu

În replică, la aceste afirmații, deputatul Andrei Lupu, în prezent membru al REPER, partidul înființat de Dacian Cioloș, l-a taxat dur pe Liviu Mălureanu pe care îl descrie drept un personaj toxic, „trol desăvârșit”.

Am citit cu greu ultimul text al celui care mi-a fost coleg în Biroul Național al USR, Liviu Mălureanu. Se plânge că românii, în prostia lor, sunt complici ai actualei guvernări și sugerează implicit că electoratul nu vede lumina călăuzitoare pe care el și câțiva dintre colegii săi o reprezintă pe scena politică. Inițial, nu am vrut să spun nimic, dar nu-mi pot șterge din minte toxicitatea acestui personaj, trol desăvârșit. Pe cei care cred că exagerez sau că limbajul meu e prea dur îi rog să înțeleagă că politețea și reținerea elegantă au distrus un proiect politic important pentru România”, a transmis în replica sa, tot pe Facebook, deputatul Andrei Lupu.

Fostul membru al USR a relatat, din perspectiva sa, ce s-a întâmplat în USR, după fuziunea cu PLUS, și cum s-a ajuns la despărțire. El îi indică printre cei responsabili pentru eșecul proiectului USR – PLUS chiar pe președintele USR Vrancea, Liviu Mălureanu. 

Cred că trebuie să spunem ce s-a întâmplat în USR și cum am ajuns să plecăm din partid și să construim REPER. În ultimele luni, am primit multe reproșuri cum că rupem opoziția și că ajutăm PSD. Nici unul dintre noi nu a dorit să povestească exact ce s-a întâmplat dintr-o eleganță normală. Astăzi, văd reținerea noastră ca deficitară și lipsită de eficiență. E important să vă spun că ruptura din Biroul Național al USR s-a petrecut cu mult înainte de plecarea prin demisie a președintelui și a colegilor alături de care am format REPER”, a mai scris deputatul Andrei Lupu.

Andrei Lupu îl ”desființează” pe șeful USR Vrancea

În relatarea pe care o face, deputatul spune că punțile de comunicare între cele două grupări s-au rupt după ce Liviu Mălureanu ar fi dat vina pe PLUS pentru eșecul USR în sondaje. Acum, prin comparație, când nu mai are pe cine învinovăți din interiorul partidului, spune Andrei Lupu, același Mălureanu dă vina pe alegătorii români care „sunt proști că nu văd cât de minunat e USR”.

„Am părăsit grupul comun, iar punțile de comunicare au picat cu săptămâni bune înainte de a se afla public despre conflict, în urma unui tantrum al domnului Mălureanu care, într-o dimineață, a început să zbiere din neant că sistemul vrea să îi fure partidul. Asta, după ce săptămâni bune a strigat ca din gură de șarpe că fuziunea cu PLUS și alegerea lui Dacian Cioloș au coborât partidul în sondaje. Acum, îl văd că țipă ca un apucat că românii sunt proști că nu văd cât de minunat e USR. Îmi e tot mai clar că trebuia să plecăm, după cum este evident și că nu puteam construi nimic cu astfel de oameni violenți și toxici, abonați la funcții publice primite ca răsplată pentru că slujesc interese murdare”, a mai scris deputatul.

El spune despre Liviu Mălureanu că s-ar încadra foarte bine în PSD sau PNL, partide de ai căror membri nu se deosebește cu nimic.

Liviu Mălureanu putea să facă o carieră solidă la PSD sau la PNL. Nu e nicio diferență între el și politrucii din aceste partide. Înțeleg perfect frustrarea colegilor mei din filiala Vrancea care au încercat să mă convingă la momentul fuziunii că Liviu Mălureanu a falsificat alegerile. Le cer scuze, tardiv, că nu i-am crezut atunci.  Și Liviu Mălureanu nu e singur în Biroul Național al USR. Mai sunt destui ca el și toți sunt susținuți tacit de actuala conducere, care îi folosește eficient împotriva celor care nu văd realitatea în culorile descrise de acest grup”, a mai scris Andrei Lupu, după care a încheiat: 

Celor care se gândesc să spună imediat că, odată plecat dintr-un partid, nu mai ai dreptul să-l critici le spun din start că suntem în tabere diferite. USR nu este proprietatea nimănui, indiferent de cine se joacă cu ștampila. În USR se regăsește o parte din munca mea, în USR se regăsesc părți ale crezului meu politic și tot în USR sunt nenumărați oameni extraordinari cu care m-aș bucura să mă reîntâlnesc și să lucrez. Faptul că un grup lipsit de scrupule și etică a reușit să preia partidul și să folosească anumite cozi de topor ca Liviu Mălureanu mă umple de tristețe și silă. Dar după faptă, și răsplată. Va veni ziua în care acești troli vor mușca și mâna inconștientă care îi hrănește astăzi”.

Motivele pentru care USR eșuează în Vrancea

La fel ca orice politician care se respectă, președintele USR Vrancea dă vina pe alegători pentru propriul eșec politic. Lui Liviu Mălureanu nu i se pare lipsit de etică să facă înțelegeri pe sub masă cu PNL și PSD, la Vrancea, în vreme ce, oficial, pretinde că este în opoziție. În schimb le bate obrazul alegătorilor care dezgustați de această „altfel de politică” pe care o promovează cei din USR, refuză să-i mai acorde încredere.

USR Vrancea a devenit, chiar dacă, oficial sunt adversari politici, un fel de anexă a PNL-ului condus de Cătălin Toma. Pentru câteva sinecuri în ATOP și în vreo două consilii de administrație, dar și pentru câteva locuri de muncă, în instituții publice, închid ochii la orice abuz sau ilegalitate pe care le comit partenerii de la PNL – PSD. Chiar și atunci când acestea sunt flagrante și se petrec în văzul lumii.

De curând, Ziarul de Vrancea a relatat două dintre cele mai flagrante astfel de cazuri în care au fost implicați Liviu Mălureanu și USR.

Astfel, după ce vreme de câteva săptămâni au ieșit, cot la cot cu colegii din PNL, în public și au reclamat faptul că primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, vrea să-I jecmănească pe localnici, scumpind serviciile de colectare a deșeurilor, cei de la USR s-au potolit brusc când și-au primit „tainul”. Au votat majorarea prețurilor imediat ce au primit o sinecură în Consiliul de Administrație al CUP Salubritate.

La fel, Liviu Mălureanu și colegii săi din Consiliul Județean nu au avut nimic de obiectat când legea administrației a fost interpretată abuziv și ilegal, iar o votul consilierilor județeni – inclusiv al USR – a fost deturnat. Hotărârea cu pricina, care a picat la vot, din cauza acestei interpretări abuzive și ilegale – viza diminuarea indemnizațiilor nesimțite pe care le primesc membrii ATOP – de 3.400 de lei pe lună. Coincidență, printre beneficiarii acestor sinecuri se numără și doi consilieri județeni ai USR.

Or, ca alegător, nu trebuie să fii un geniu detectiv ca să înțelegi care este miza politică a celor de la USR, cel puțin la Vrancea. Iar în aceste condiții, dezamăgit – încă o dată – de cei care promiteau înainte de alegeri că vor face un altfel de politică, este normal să-ți îndrepți atenția spre altcineva. Sau să refuzi să te mai implicit în viața publică și să mergi la vot.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.