Politică

Raporturi de forțe modificate în conducerea PNL Vrancea, dar și în sferele de influență politice din județ

Ziarul de Vrancea
28 nov 2021 8672 vizualizări
Odată cu demisia anunțată marți 23 noiembrie 2021 a deputatului Ion Ștefan, dispare unul din polii de putere din conducerea filialei PNL din județul nostru.
Odată cu demisia anunțată marți 23 noiembrie 2021 a deputatului Ion Ștefan, dispare unul din polii de putere din conducerea filialei PNL din județul nostru.

Marți, 23 noiembrie 2021, în politica locală din Vrancea a devenit realitate ceea ce până acum era doar anunțat și așteptat să se întâmple.

Deputații de Vrancea Ion Ștefan și Ionel Dancă au demisionat din PNL împreună cu Ludovic Orban și alți 14 parlamentari. Ce consecințe va avea această sciziune politică la nivel național, se va constata în lunile și anii următori.

Să încercăm să estimăm ce efecte va genera în politica din Vrancea anunțul public de marți, 23 noiembrie 2021, privind plecarea din PNL a celor doi parlamentari aleși anul trecut să reprezinte județul nostru în Camera Deputaților.

Un prim efect va fi în PNL Vrancea

Practic, cel puțin oficial, prin demisia lui Ion Ștefan, în special, dispare unul din polii de putere din conducerea filialei PNL din județul nostru. Până la această demisie, în ultimii ani era de notorietate că polii de putere în PNL Vrancea erau Cătălin Toma, președintele Consiliului Județean, și deputatul și ex-ministrul Ion Ștefan. Cei doi au afișat public relații de colaborare impecabile, în toată această perioadă. Și probabil chiar astfel au stat lucrurile și în realitate.

Începând de marți 23 noiembrie însă, oficial unul din cei doi poli de putere din PNL Vrancea nu mai există. Și este greu de crezut că acest lucru nu va avea nici o consecință în filiala PNL Vrancea. De altfel, în ultima perioadă, diferența de atitudine între cei doi politicieni vrânceni, afișată public, față de noua conducere a PNL aleasă la Congresul din 25 septembrie 2021, a fost una vizibilă.

Astfel, în timp ce deputatul Ion Ștefan l-a urmat în tot ce a făcut pe fostul lider al PNL Ludovic Orban, președintele CJ Cătălin Toma a părut ceva mai rezervat. Toma nu a dat, cel puțin până la această oră, vreun semnal privind intențiile sale să părăsească PNL. E drept că acest lucru, conform legislației în vigoare, ar determina pierderea mandatului de președinte al Consiliului Județean. De asemenea, chiar dacă în ședințele interne derulate în ultima vreme prin organismele de conducere ale PNL la nivel central, n-a votat în armonie cu „echipa câștigătoare”, atunci când s-a pus problema unui astfel de vot, Cătălin Toma a avut grijă să nu promoveze public atitudinea pe care-a avut-o.

Ce se va întâmpla cu oamenii lui Ion Ștefan din PNL Focșani și din PNL Vrancea, după demisia acestuia   

Probabil mulți din interiorul sau din afara organizației PNL Focșani și a filialei PNL Vrancea își pun asemenea întrebări. Dar răspunsul la ele tot timpul îl va da. O schimbare însă este posibil să nu fie greu de sesizat, pe termen scurt, în privința relației consilierilor locali PNL, actuali membri ai Consiliului Local al Municipiului Focșani, cu primarul Cristi Valentin Misăilă.

Este greu de crezut că noua alianță de guvernare PSD-PNL-UDMR și demisia deputatului Ion Ștefan din partid nu vor determina schimbări de atitudine și de strategie politică în privința deselor și aprigelor dispute de până acum, din Consiliul Local al Municipiului Focșani, dintre primarul Misăilă și consilierii majorității PNL-USR-PLUS, din respectivul for.

Să nu uităm, în plus, că în conformitate cu legislația în vigoare, un partid poate retrage sprijinul membrilor săi consilieri locali și aceștia își pierd mandatul, în cazul în care nu respectă linia politică a formațiunii respective.

Ce modificări sunt de așteptat în sferele de influență politice din județ

Prima va fi probabil înlocuirea din funcția de prefect de Vrancea a lui Gheorghiță Berbece cu o persoană agreată de PSD.

Așa cum Ziarul de Vrancea a informat, propunerea PSD la constituirea noii alianțe guvernamentale PSD-PNL-UDMR este ca partidul care are președinția Consiliului Județean să cedeze funcția de prefect.

Singurele excepții de la această regulă ar urma să fie făcute acolo unde deja sunt instalați prefecți UDMR, respectiv în județele  Arad, Cluj, Covasna, Sălaj și Satu Mare.

Din informațiile Ziarului de Vrancea, în mediul politic local au început deja să fie vehiculate nume pe care Partidul Social Democrat le-ar putea susține pentru ocuparea postului de prefect al județului nostru, după instalarea noului guvern.

Astfel, unul din numele cu șanse mari de a ocupa acest post ar fi, din informațiile Ziarului de Vrancea, actualul administrator public al Municipiului Focșani, juristul Cristina Stoica, fost subprefect al județului.

De asemenea, consilierul județean Vasile Marin, fost adjunct al șefului IPJ Vrancea, este și el „în cărți” pentru a fi, în curând, reprezentantul susținut de PSD al Guvernului PSD-PNL-UDMR în Vrancea.

Într-o poziție favorabilă pentru a fi susținut de PSD să ocupe fotoliul de prefect de Vrancea se mai află, conform surselor noastre, și fostul consilier judeţean și fost director al  Direcţiei pentru Coordonarea Agenţiilor de Plăţi în Ministerul Agriculturii, Vasile Carnariu. 

Un alt nume vehiculat care ar putea fi susținut de PSD să ajungă ocupantul titular al biroului de prefect de Vrancea este cel al șefului de birou din Primăria Focșani, Dan Mocanu Grigoraș.

Având în vedere importanța postului de prefect de Vrancea, este desigur posibil ca în următoarele zile să mai apară și alte nume cu șanse să obțină susținerea PSD pentru a ocupa această demnitate. Ziarul de Vrancea vă va ține la curent cu evoluțiile evenimentelor pe acest subiect. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.