Politică

PSD și-a pus vătaf pe ”plantație” și își dă arama pe față punând biruri pe focșăneni

Alexandra TĂTARU
20 nov 2017 2727 vizualizări

După laptele și mierea promise în campania electorală, Partidul Social Democrat își dă arama pe față și împovărează populația cu biruri pentru a avea ei bani de salarii mărite și alte ”găuri” în buget. Asta au dorit să transmită, în esență, consilierii locali focșăneni din opoziție, care și-au dat întâlnire la sediul PNL Vrancea pentru o conferință de presă în care să explice și ce vrea primarul Misăilă să mai facă.

Conferința de presă a fost organizată în seara de 20 noiembrie, înaintea dimineții în care primarul Misăilă a convocat o ședință extraordianară de Consiliu Local, de la 7.30 de dimineață. Oare funcționarii vor veni și ei? Urgență sau nu, edilul șef a explicat, pe pagina sa de facebook, că proiectele sunt de maximă importanță pentru focșăneni și nu suportă amânare, în timp ce liberalii consideră că edilul Misăilă abuzează de aceste convocări, că nimic nu este atât de urgent încât să nu poată fi discutat în ședințele ordinare. La conferința de presă, ținută de consilierii liberali Neculai Tănase, Ana-Maria Dimitriu și Ionuț Filimon, s-a alăturat și consilierul  local ”PMP”, Costel Bârsan, care și-a explicat prezența prin faptul că are viziuni diferite față de tabăra majoritară, atunci când vine vorba de proiecte nesustenabile. Costel Bârsan a mai explicat și că nu poate convoca singur conferințe de presă cât timp, colegul său de partid, viceprimarul Marius Iorga este în tabăra social-democraților. Consilierii opozanți au condamnat și intenția primarului Misăilă de a introduce o nouă taxă pentru focșăneni, taxa de habitat, probabil pe modelul taxei de oraș din Japonia. Însă, ceea ce a uitat primarul focșănean a fost să reducă sau să elimine alte taxe incluse deja în facturi.  

Primarul nu e patronul Primăriei Focșani și nici vătaful sclavilor

Atât consilierii liberali focșăneni, dar și consilierul Bârsan și-au arătat nemulțumirea față de convocarea ședinței extraordinare de Consiliu Local încă de la prima oră a dimineții, înainte de deschiderea ușii Primăriei. Dar, nu ora ar fi problema majoră pentru aceștia, după cum au explicat, ci joaca edilului de-a patronul sau vătaful, crezând că proprii colegi, adică acei consilieri care fac opoziție, pentru că așa e firesc într-o societate democratică și nu nord-coreeană, ar fi angajați la Patronatul Primăriei sau sclavi pe o plantație. ”Îi reamintesc domnului primar că dumnealui trebuie să muncească în folosul cetățenilor. Primăria este a municipiului, dumnealui nu este patron acolo convocând ședințe din două în două săptămâni. Nu suntem angajații lui Misăilă, ci doar colegii consilieri”, a precizat și consiliera Ana Maria Dimitriu. Consilierul Bârsan, în schimb, a fost mult mai dur, spunând despre primarul Misăilă că se poartă precum un vătaf cu sclavii lui și, tot despre edil, a mai spus că mereu găsește tertipuri să introducă pe ordinea de zi, în ultimul ceas, tot felul de proiecte dubioase. ”Această ședință convocată la o asemenea oră arată adevăratul caracter al domnului primar, de a-și arăta mușchii, de a se crede stăpân sau vătaful sclavilor săi de pe moșie. Vrea să arate ce grijă mare are față de focșăneni, când de fapt nu e așa. În ultima vreme, grija primarului este să recalculeze indicatorii tehnico-economici de la unele Hotărâri de Consiliu Local mai vechi sau, mai nou, vrea să introducă o nouă taxă, dar care nu ar însemna, prin asta, scăderea altor taxe”, a precizat și consilierul Costel Bârsan. Acesta a mai spus că strategia lui Misăilă este să insereze, în proiecte mari sau evaziv definite, acele elemente pe care vrea să le ascundă și nu să le expună distinct, transparent și responsabil în proiecte separate. Referitor la proiectul despre repartizarea în locuințe sociale a unor focșăneni, consilierul Filimon a precizat că ”primarul trebuie să-și asume aceste probleme, să nu mai dea vina pe liberali, întâi să se repare acele locuințe, apoi să se mute oamenii acolo. Ele trebuie verificate. Din ceea ce știm, acestea sunt adevărate ghetouri”.

Lapte și miere pentru focșăneni, dar cu suprataxă

”Laptele și mierea promise de social-democrați în campania electorală curg doar la paranghelii”, au mai reclamat liberalii focșăneni. Pentru că, în restul zilelor, ceea ce urmăresc, de fapt, atât cei de la nivel național, dar și cei de la nivel local, ar fi mărirea taxelor, inventarea altora noi fără diminuarea altora, proiecte pe hârtie, achiziții foarte scumpe, tărăgănări de proiecte și multe altele care nu fac deloc o calitatea a vieții mai bună. În timp ce primarul Misăilă se plânge că liberalii se opun proiectelor de interes pentru cetățeni, aceștia îl roagă pe edil să nu mai producă dezinformare și să nu-i mai trimită pe focșănenii nemulțumiți la sediul PNL pentru ceea ce edilul nu-și poate asuma responsabilitatea. Se refereau, mai ales, la cetățenii afectați de proiectele care nu au fost aprobate pentru că nu au întrunit majoritatea voturilor, de două treimi. Atât consilierii locali liberali, cât și consilierul Costel Bârsan condamnă drastic propunerea pusă în dezbatere de primarul Cristi Misăilă, în ceea ce privește introducerea ”taxei de habitat”, de 6 lei/lună, însemnând acoperirea unor cheltuieli de salubritate și a altor servicii urbane care oricum sunt incluse în facturi. ”Ni se pare foarte mult, nu credem că focșănenii mai pot suporta așa ceva. În medie, o familie ar urma să plătească, în plus, în jur de 300 lei/an. Iar angajatul mai plătește încă o dată, pentru că și firma are de plătit o taxă. Cum a ajutat domnul Misăilă ca aceste firme să plătească aceste taxe? Taxa de habitat este mai mare decât impozitul pe locuință. Înțelegem că trebuie plătite anumite salarii mărite ale funcționarilor publici, dar nu pe spinarea focșănenilor, pentru că aceste servicii sunt incluse deja în facturi, taxe și impozite”, a spus consilierul liberal Neculai Tănase. Consilierul Tănase a mai vorbit și despre S.C. Parking S.A., societate înființată de Primăria Focșani pentru ca acolo să fie angajate tot felul de persoane care trebuiau ”recompensate”, precum și despre desemnarea pe posturi călduțe a unor ”rude”, prieteni și membri activi ai partidului atât la societatea de parcări, dar și în alte instituții. ”Facturile focșănenilor nu pot crește mai mult de atât, atât timp cât se alocă bani prea mulți pentru ”paranghelii” și însuși primarul nu poate justifica sume alocate la diverse instituții culturale (cum ar fi, spre exemplu, suma 750.000 lei pentru Teatrul Municipal pentru care, la cererea consilierilor liberali în ședința din octombrie, primarul nu a dat explicații – n.r.)”, a mai spus Neculai Tănase. La ședința extraordinară de marți dimineață, de la 7.30, convocată de primarul Cristi Misăilă, consilierii locali liberali și consilierul Bârsan au anunțat că nu vor participa, motivând că, dacă unele proiecte erau cu adevărat urgente, edilul șef ar fi trebuit să știe asta din vreme, nu să-și amintească, mai mereu, pe ultima sută de metri. (A.TĂTARU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.