Politică

EXCLUSIV: VIDEO | Interviu cu Liviu Bostan, consilier județean CJ Vrancea și consilier al Ministrului LPDA, Ion Ștefan

Ziarul de Vrancea
18 iul 2020 7944 vizualizări

Aproape de finalul mandatului de ales în Consiliul Județean Vrancea, liberalul Liviu Bostan - devenit între timp consilier al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan - a acordat în exclusivitate un interviu Ziarului de Vrancea. Vă invităm să-l citiți. Veți afla cu siguranță multe detalii interesante despre viața politică din Vrancea, dar și despre cum vede activitatea unuia dintre cele mai complexe ministere ale Guvernului României un important membru din staful deținătorului portofoliului acestui minister.

Sunteți  consilier județean și mandatele se termina in septembrie. Aveți cateva concluzii?

Oprisan a avut o majoritate confortabilă și putea sa se folosească de asta în înfăptuirea unor proiecte pentru vrânceni. Nu a făcut nimic. Patru ani de stagnare pentru Vrancea. Noi am fost în opoziție, activi și decisi sa oprim devalizarea județului. L-am “dovedit” mereu,  cu argumente, ca PSD Vrancea frăneaza dezvoltarea județului. Asta l-a enervat teribil, iar o data a încercat să mă evacueze din sală de ședințe a Consiliului Județean.

Noi, PNL Vrancea, am încercat din răsputeri să oprim dezmățul. Cu toate ca a avut sprijin în guvernele psd-iste, deci acces la bani pentru dezvoltarea județului, rezultatele lor tind spre ZERO. Vrancea a mers cu frâna de mână trasă. De PSD. Astfel, mult, prea mulți vrânceni, au plecat în alte zone, alte tari, să trăiască mai bine. A fost o majoritate PSD nepricepută, insensibila la viața oamenilor. Vom îndrepta asta.

Tragând linie, ramanem cu multă gargara, propaganda mincinoasă, un șir de butaforii fără conținut, în timp ce alte județe au reușit într-un fel sau altul sa se dezvolte.

 Vrancea a mers cu frâna  de mână trasă. De PSD.  A fost o majoritate PSD nepricepută, insensibila la viața oamenilor. Vom îndrepta asta.

Exista o competiție pentru resurse între județe, putin vizibila pentru cetățeni. Vad asta zi de zi la minister. Am fost  pozitionati tot mai slab in aceasta competiție multumita lui Oprisan și celor care, de ani de zile, pleaca genunchiul in fata lui fără să se gândească la consecințe. Lipsa de profesionalism și curaj are efecte rele pe termen lung.Aceasta situație se va schimba sigur după alegerile locale.

Avem un plan precis pentru a face viața oamenilor mai buna în Vrancea. Chiar fără majoritate parlamentară sau în CJ, noi, echipa PNL, am reușit deja să mișcăm lucrurile in Vrancea: investiții în drumuri, școli, spitale și oameni buni în administrație.

Cătălin Toma, candidatul nostru la CJ, este echipat cu tot ce trebuie pentru a pune Vrancea pe direcția potrivită. Focșaniul va fi varful de lance al dezvoltării județului, cu Ion Ștefan primar. Nu va fi ușor, dar ne întărește încrederea oamenilor în noi, că vom reuși să repunem Vrancea pe drumul bun.

 România va fi cu adevărat independentă din punct de vedere energetic. Asta înseamnă că vom fi un stat mai puternic și mai puțin expus influențelor toxice ale politicii expansioniste promovate de Putin în zona.

Guvernul Orban va aloca 1 miliard de euro pentru extinderea și înființarea de noi rețele de gaze naturale, în scopul racordării a 70% dintre locuințele din România.

Acest lucru va schimba total calitatea vieții multor români. Ca un exemplu, tăierile ilegale pentru lemn de foc vor deveni nesemnificative, pentru ca nu va mai exista cerere mare. Dar mai important decat toate acestea, România va fi cu adevărat independentă din punct de vedere energetic. Asta înseamnă că vom fi un stat mai puternic și mai puțin expus influențelor toxice ale politicii expansioniste promovate de Putin în zona.

Firmele din Vrancea vor fi mod natural primele care vor beneficia de avantajele acestor investiții

Reluarea procesului investițional pentru tronsonul 1 din cadrul etapei I,  aproximativ 50 km până la limita sudică a județului Vrancea, va aduce beneficii directe imediat și indirecte pe termen mediu și lung. Va crește încrederea oamenilor ca Vrancea își merită un loc mai bun.

Firmele din Vrancea vor fi mod natural primele care vor beneficia de avantajele acestei investiții. Se vor crea multe locuri de munca și beneficii  pentru cei dispuși să-și pună priceperea și energia la dezvoltarea acestui proiect. Creșterea volumului de activitate al firmelor mari și mici din Vrancea vor aduce resurse sporite  pentru bugetele localitatilor și ale consiliului județean. O resursă importantă pentru aceste bugete sunt sumele defalcate din TVA și din impozitul pe profit generat în Vrancea.

 Sunt zvonuri ca sunteti ruda cu Ion Stefan..

Eu personal să știți că sunt nepotul lui Ștefan Moraru din Ruginești. La Odesa, a fost torturat pentru ideile sale anticomuniste. Slavă Domnului, a supraviețuit și la ceea ce a urmat: confiscări, teroarea comunistă. Nu a pactizat nicio clipă cu regimul. Ne-a spus ce au făcut rușii cand au năvălit in Ruginesti și cum cozile de topor comuniste l-au vanat prin păduri ca nu “dona” tot la CAP.

Ba chiar recunosc că sunt și strănepotul lui Ștefanache Istode care a luptat în Primul Război și a fost prizonier în Germania de unde a revenit abia în 1919. A fost decorat cu cea mai înaltă distincție militară de Regele Ferdinand și a fost recompensat în bani și împroprietărit pentru că a făcut parte dintr-un grup de cercetare în teritoriul inamic, care au dat dovadă  de mare loialitate fata de Rege și Țară. Pe scurt, nu a trădat.Pamanturile au ajuns la copiii sai,  confiscate ulterior de comuniști. Ironia istoriei.

Mai conteaza, în ziua de astăzi,  pregatirea în accesul în funcții de mare responsabilitate, sau conteaza doar relațiile și gradul de obediență?

Am făcut Facultatea de Matematică din Universitatea București, unde am avut privilegiul să am colegi și profesori remarcabili

Da, într-adevăr, Viorica Dăncilă a ajuns Prim Ministru al României și asta va rămâne în istorie. În acest sens, ar părea ca nu conteaza. Totuși cred că e important să spunem cine suntem noi și apoi să vorbim despre alții. 

Contează că am absolvit Liceul  de Informatică din București, actualul Colegiu Tudor Vianu, o instituție de elită a României. Fiind un copil de la țara, plecat de la o scoala din Ruginesti, la început eram privit cam de sus. Pentru puțin timp. Apoi am făcut Facultatea de Matematică din Universitatea București, unde am avut privilegiul să am colegi și profesori remarcabili. Am participat și la Revoluția din 89 și am pus umărul la căderea comunismului și am continuat să învăț lucruri noi.

Am fost profesor, am fost inspector școlar cu perfecționarea și viceprimar în Focșani. Am o experiență importantă și în sectorul privat și non-guvernamental. M-am pregătit continuu, am făcut studii postuniversitare de management un an și jumătate. Am fost trimis la pregătire și la schimburi de experiență în Italia, Danemarca și Germania, atât pentru reforma administrației cât și pentru pregătirea aderării la Uniunea Europeană. Toata aceasta experienta îmi este acum extrem de utilă. Asta conteaza. Pare că mă laud singur, dar vreau sa subliniez importanța școlii, a dascălilor.

 Ion Diaconescu avea puține neamuri cand era in pușcăriile comuniste. Când a ajuns șeful Camerei Deputaților, au apărut suspect de mulți nepoți

 Nu întotdeauna studiile sofisticate sunt foarte importante. Este mai important sa fii onest, bine-intenționat și să ții cu poporul român. Cunosc oameni foarte capabili care nu au “ școli înalte”, dar sunt foarte buni în pozițiile deținute, sunt oameni care își iubesc cu adevărat semenii și au calități morale remarcabile.

Avem nevoie mai mult de caractere puternice, de curaj și profesionalism. Apoi de un sistem de pregatire eficient pentru funcționarii publici. Restul e propaganda de stanga. Psd-ului nu-I convine nimic: cum apare un șef nou undeva, imediat îl acuza ca e nepotul cuiva.

Cred că oarecum anormal este ca rudele apropiate să facă parte din partide diferite, să aibă opinii diferite. În cea mai avansată și puternica  democrație din toate timpurile, SUA,  am avut pe frații Kennedy. În același timp unul era președintele SUA , iar celălalt procuror general. Tulburator,  nu-i așa!

E firesc că sunt și nemulțumiri. Nu trăim într-o societate perfectă, iar clasa politică este o oglindă a societății. Lumea e plina de “ nepoti “ de toate felurile. Ion Diaconescu, un caracter puternic, liderul PNTCD care a făcut 17 ani de închisoare politică pentru ca fost consecvent în convingerile sale, remarca cu tristețe și umor ca, în timpul detenției și anii de persecuție, avea puține rude, după care, inexplicabil, acestea au devenit numeroase. Cand a ajuns șeful Camerei Deputaților, au apărut suspect de mulți nepoți.

 Cum credeți că s-ar profesionaliza slujbașii statului?

Pregătire continuă și evaluare corecta, asta este soluția. Un sistem bine pus la punct care să acționeze rapid de la vârful administrației spre bază. Verticalizarea sistemului de pregătire a funcționarilor publici este o necesitate urgentă. Un sistem de indicatori de performanță pus la punct și recompense în funcție de rezultate. Key Performance Indicators – KPI, cum folosesc multe companii private care dau rezultate.

 E momentul sa  instaurăm o cultură pozitivă, onestă și de sacrificiu pentru țară în rândul funcționarilor

 Am văzut în câteva țări mai avansate ca noi, în acest domeniu, sisteme care s-ar putea introduce rapid și care sunt convins că vor da rezultate în câțiva ani.  Ar putea veni vremea, și asta foarte curand, cand oamenii ar fi apreciati si promovați doar prin prisma rezultatelor.

Digitalizarea, informatizarea și simplificarea proceselor birocratice, vor aduce economii importante și valoare suplimentară. Dacă vom avea datele bine organizate și accesibile, vom putea folosi instrumentele inteligenței artificiale pentru simplificare, vom putea avea servicii bine definite, vom putea folosi cloud-ul, automatiza eliberările de acte. Nu vom mai risipi banul public. Pentru toate acestea, educația și perfecționarea continuă a funcționarilor este una din chei.

 Acum sunteți la București consilier al Ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, cum este o zi de muncă, acolo, sus? 

După ce a fost instituită o procedura de lucru adecvat[, au început sa iasă la iveală tot felul de probleme, unele chiar penale, de competența procurorilor. Lucrurile sunt acum pe un făgaș normal. Nu se plătește nimic fără verificare.

Nu trăiesc cu sentimentul ca sunt “sus “. Este cel mai complex minister al României, cu un impact semnificativ. S-a preluat din mers o mașinărie imensă cu mii de proiecte și cu influență directă în viața românilor. Eu am avut șansa să am experiență.

Ritmul și intensitatea muncii imprimate de ministrul Ion Ștefan sunt pe măsura urgențelor pe care le are România. Iar aceste urgențe țin de recuperarea unor decalaje in dezvoltare fața de alte tari. Aceasta insemna o viata mai buna pentru romani.

Multora nu le vine sa creadă, dar vă spun că multe proiecte au fost intarziate nu din lipsă finanțării, ci din lipsă de pricepere, de viziune. Și de lene. Dacă ne referim , de exemplu, la proiectele PNDL, a fost și pentru mine șocant sa constat că plățile se făceau fără o verificare temeinică a lucrărilor. Dupa ce am instituit o procedură de lucru adecvată, au inceput sa iasă la iveală tot felul de probleme, unele chiar penale, aflate acum în atenția DNA. Lucrurile sunt acum pe un făgaș normal. Nu se plătește nimic fără verificare.

 Criza sanitară  si economica afectează activitățile la nivel guvernamental. Credeți că veți reuși să faceți față nemulțumirilor românilor, care trec printr-o perioadă dificilă? 

Pandemia a schimbat mult viața noastră, a tuturor. Pe tot globul se fac eforturi pentru combaterea epidemiei și pentru adaptarea la noua situație și micșorarea efectelor crizei economice. Guvernul a răspuns destul de bine provocării și am reușit să luăm măsuri rapide care au diminuat impactul inițial. Ne-am adaptat rapid activitatea și abilitatea de a trece în on-line a contat. Președintele Klaus Iohannis si Premierul Ludovic Orban, alături de alte persoane cheie, au coordonat foarte bine răspunsul efectiv la provocarea pandemiei virusului chinezesc.

 Pe ce vă bazați când afirmați acest lucru? PSD spune ca e invers!

Asta o dovedesc statisticile și comparațiile cu alte țări. Sunt lucruri măsurabile care se dovedesc ușor, prin comparație. În politicile publice, benchmarking-ul și analizele comparative sunt elementele care dovedesc eficiența și eficacitatea măsurilor. Nu afirmațiile unor falși lideri sau negarea realității. Din păcate, vedem unii lideri ai PSD care neagă realitatea, ignoră pericolul și, prin această atitudine, subminează România. Nu poți să spui că iubești România și pe români și să propagi minciuna care poate ucide. Acest tip de minciună face victime directe, prin ignorarea sau minimalizarea măsurilor de precauție.

 Credeți că ar putea avea cineva interesul ca România să fie lovită mai tare de Criza Covid?

O Românie slabă, bolnavă, afectată sanitar și economic, slăbește granița UE și flancul estic al NATO

Dușmanii civilizației occidentale - din care România face parte - au tot interesul să profite de situație și să mărească activitatea de subversiune. O Românie slabă, bolnavă, afectată sanitar și economic, slăbește granița UE și flancul estic al NATO. Zilele trecute, o manifestație stupidă a adunat câteva figuri relativ cunoscute prin atașamentul și participarea lor la propaganda rusească. De la cozi de topor care la Revoluție erau apropiați de falanga sovietică, sau consoartă de ginecolog implicat în crimă atât la Decembrie cât și la mineriade, pana la videochatiste care promovează relativismul moral cu venituri de la privitori –platitori din Federația Rusă. Nu lipsesc falșii creștini care-și fac idol cioplit din Vladimir Putin și promovează acțiuni antiromânești evidente. Toate acestea, din păcate, sunt susținute de unii lideri din PSD cu vădit comportament antiromânesc, antidemocratic și antioccidental. 

Ce e de făcut? Cum vedeți viitorul?

Românii din afara granițelor sunt atașați de  România și ajută cât pot dezvoltarea, ancorarea puternică a României de Vestul civilizat. Am o mare speranță că vor rămâne alături de noi cu sufletul și unii chiar se vor întoarce fizic

Mă bazez pe toți românii. Românii vor respinge aceste alunecări și minciuni și vor face ce trebuie făcut în marea lor majoritate. Evident că o societate perfectă nu va fi, dar vom reuși să facem față așa cum am făcut de secole.

Cu sacrificii, eroi și multă muncă. Viața este o luptă continuă, care trebuie dusă, iar Răul trebuie înfruntat cu curaj și înțelepciune. Eu sunt un simplu om în acest complex angrenaj, dar să știți că fiecare dintre noi contează și văd asta în fiecare zi.

România este în una dintre cele mai bune poziții din ultima sută de ani. Guvernul a făcut un pas important prin Programul de Relansare Economică, avem relații privilegiate extraordinare cu Statele Unite, suntem bine poziționați în Uniunea Europeană, membru de bază al NATO și cu un trend de creștere economică bun.

În plus, românii din afara granițelor sunt atașați de  România și ajută cât pot dezvoltarea, ancorarea puternică a României de Vestul civilizat. Am o mare speranță că vor rămâne alături de noi cu sufletul și unii chiar se vor întoarce fizic. Am mulți prieteni și rude împrăștiate prin toată lumea și mi-aș dori să-i văd cât mai des sau definitiv acasă, într-o Românie prosperă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.