Politică

Deputatul Ion Ștefan spune că a vrut să-i apere pe cetățeni ”în lupta cu statul” și nu pe ”evazioniștii imobiliari”

Mihai Boicu
23 ian 2018 1464 vizualizări

Patru deputați liberali au inițiat o lege pentru anularea impozitelor pentru persoanele fizice care au făcut tranzacții imobiliare, printre care și Ion Ștefan u fostul președinte Traian Băsescu spune că legea îi ajută pe dezvoltatorii imobiliari care au făcut afaceri pe persoană fizică u deputatul PNL Ion Ștefan susține că legea vine în ajutorul persoanelor cărora Fiscul și-a amintit să le ceară banii după cinci ani  

Legea 29/2018 privind anularea unor obligații fiscale îi scapă de plata unor impozite pe ”rechinii imobiliari”, au susținut fostul președinte Traian Basescu și Gelu Diaconu, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Actul normativ a fost inițiat de deputații PNL Ion Ștefan, Raluca Țurcan, Claudiu Racuci și Bogdan Huțucă și a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis pe 15 ianuarie. Printre cei care ar beneficia de prevederile acestei legi ar fi Robert Negoiță, primarul PSD al Sectorului 3 din București, care a vândut 1250 de apartamente pe persoană fizică și are un dosar de evaziune fiscală. Deputatul de Vrancea Ion Ștefan susține însă că a inițiat această lege pentru a-i proteja pe cetățenii cărora ANAF le-a cerut plata unor obligații după o perioadă de 4-5 ani, precum și a penalităților și a majorărilor de întârziere. ”Eu nu m-am întâlnit în viața mea cu Robert Negoiță, nici nu discut cu rechini imobiliari. Eu îi apăr pe cetățeni în lupta cu statul. Dacă statul român nu a încasat impozite și nu s-a sesizat de 4 -5 ani și după aia s-a trezit să ceară bani nu este vina oamenilor. Nu cetățenii sunt vinovați că nu și-a făcut treaba ANAF. Dacă printre acești cetățeni există și rechini imobiliari, să fie sănătoși. Eu vorbesc despre cetățenii care au construit două, cinci, nouă apartamente și care au desfășurat activitate în domeniul agricol, au avut cinci tractoare și o suprafață mai mare. Pentru că au fost de bună credință și și-au declarat veniturile, după cinci ani ANAF s-a trezit că trebuie să le calculeze penalități. ANAF ar trebui să le spună în fiecare an cât au de plătit. Mai nou, acei domni de la Finanțe care vin să încaseze bani după cinci ani primesc prime de 15%”, a declarat Ion Ștefan.

Fostul președinte acuză o colaborare între PSD, PNL și ”evazioniști”

Legea 29/2018 a fost criticată pentru că ar veni în ajutorul unor dezvoltatori imobiliari care au construite imobile pe persoană fizică și nu au plătit impozite. ”Cu siguranţă sunt destui evazionişti în imobiliare, protejaţi în mod egal de PSD şi PNL. Explicaţia pentru avizele rapide şi pozitive din comisii, dominate de PSD şi PNL, stă în buna cooperare dintre evazioniştii susţinuţi transpartinic şi politicienii servitori ai evazioniştilor. Desigur, serviciul nu este gratuit”, a spus fostul președinte Traian Băsescu. În opinia acestuia, inițiatorii legii, președintele și consilierii acestuia nu aveau cum să nu știe de cazul lui Robert Negoiță, care ar scăpa datorită Legii 29/2018 de un dosar de evaziune fiscală de 16,5 milioane euro. Legea prevede la art. 1: ”În cazul tranzacțiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferențele de obligații fiscale principale, respectiv impozitul pe venit și contribuțiile sociale, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă și comunicată contribuabilului, ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri dintr-o activitate independentă, obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii, pe perioadele fiscale de până la 1 iunie 2017, și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.  De asemenea, Legea 29/2018 prevede că se anulează diferențele de T.V.A., precum și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a legii, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei pentru persoanele fizice, PFA, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale. (Mihai BOICU)

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.