Politică

Cum explică ministrul Ion Ștefan sistarea unor plăți prin PNDL, inclusiv în județul nostru

Ziarul de Vrancea
13 dec 2019 6523 vizualizări
Foto:adevarul.ro
Foto:adevarul.ro

Explicațiile referitoare la sistarea unor plăți pentru obiective finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNLD), inclusiv în județul Vrancea, au fost transmise, pe Facebook, de  Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Romania. Redăm în continuare conținutul acestei postări 

MLPDA va opri plăţi de peste 146 de milioane lei pentru 187 de solicitări pentru obiective de investiţii PNDL din judeţele Brăila, Buzău, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Teleorman, Tulcea, Vrancea.

Ion ȘTEFAN, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei: „Am spus răspicat, în nenumărate rânduri, că, acolo unde realitatea din teren nu corespunde cu cea din hârtii, plăţile vor fi categoric oprite! Este inadmisibil să ne batem joc de banul public şi să facem investiţii de mântuială. Nerespectând proiectele tehnice ale acelor obiective, primarii nu dovedesc decât că nu-şi respectă cetăţenii care i-au ales şi de care ar trebui să aibă grijă! Iar cei care au respectat proiectele nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, întrucât facturile le vor fi plătite fără nicio ezitare! În perioada următoare, verificările vor continua, pentru a ne asigura că lucrările realizate prin PNDL sunt conforme.”

În perioada 26 noiembrie - 11 decembrie 2019, Corpul de control al ministrului şi inspectorii din Inspectoratul de Stat în Construcţii (#ISC) au verificat 3.084 de solicitări de plată pentru proiecte realizate prin PNDL – etapa I şi II. Dintre acestea:

 Corpul de control al ministrului a verificat 173 de proiecte pentru care existau solicitări de plată în valoare totală de 177.129.282 de lei, trimise de unităţi administrativ-teritoriale din 12 judeţe, fiind identificate 38 de solicitări neconforme, în valoare totală de 45.706.000 lei, care vor fi oprite de la plată.

 Inspectorii ISC din întreaga ţară au verificat 2.911 solicitări de plată, rezultatele fiind următoarele:

• pentru PNDL I, din 410 solicitări verificate:

- 20 (în valoare totală de 8.327.000 de lei) au fost găsite neconforme

- 6 (în valoare totală de 3.375.000 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

- celelalte 384 de solicitări (în valoare totală de 217.000.000 lei) vor fi plătite

• pentru PNDL II, din 2.624 de solicitări verificate:

- 86 (în valoare totală de 52.857.000 de lei) au fost găsite neconforme

- 37 (în valoare totală de 35.932.937 de lei) au fost retrase în mod voluntar de beneficiari

- celelalte 2.501 de solicitări (în valoare totală de 1.570.707.281 de lei) vor fi plătite.

 

Text informații:Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Romania

Așa cum Ziarul de Vrancea v-a informat prin articolul  Nereguli depistate de corpul de control în Vrancea, la investițiile derulate prin PNDL, corpul de control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației ar fi găsit neconformități la investițiile derulate în județul Vrancea prin PNDL.

Ar fi vorba, spun sursele noastre, de diferențe atât de calitate, cât și de cantitate, găsite la unele lucrărildin Focșani, dar și la cele din mediul rural finanțate prin PNDL.

Inspectorii corpului de control al ministrului Ion Ștefan ar fi descoperit astfel neconformități între documentele trimise la minister spre decontare și realitatea din teren, cu privire la asfaltările pe mai multe străzi din Focșani.

Ar fi, spre exemplu, vorba de străzile Albinei, Cărăbuș, Muncitori, Alecu Russo. Primăria Municipiului Focșani trimisese la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației două solicitări de decontare a facturilor în acest sens pentru ”Modernizare și reabilitare drumuri locale în intravilanul municipiului Focșani”, în valoare totală de 3,3 milioane de lei.

Din cauza situației descoperite la verificările în teren, până la remedierea neconcordanțelor, conducerea ministerului nu va da curs solicitării de plată pentru aceste investiții.

În județ, inspectorii corului de control  al Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației au verificat lucrările finanțate prin PNDL în câteva comune. Din informațiile noastre, ar fi vorba de comunele Tătăranu, Dumbrăveni, Slobozia Bradului, Golești, ș.a. Neconformități între documente și realitatea din teren s-ar fi găsit la Slobozia Bradului și Tătăranu, spun sursele noastre.

Ce spune primarul Misăilă despre contrulul în Focșani al  proiectelor finanțate prin PNDL efectuat de corpul de control al ministrului Ștefan

În ședința extraordinară a Consiliului Local Focșani de joi 11 decembrie 2019 primarul Focșaniului Cristi Valentin Misăilă a reacționat în legătură cu acțiunea de verificare a proiectelor din Focșani finanțate prin PNDL efectuată de către corpul de control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrație

”Am aflat cu stupoare că am avut un control de la așa zisul corp de control trimis de ministrul Lucrărilor Publice și care ne-a dat o veste bună. Au găsit motive, din punctul meu de vedere puerile, faptul că s-au deplasat două borduri și pentru aceasta nu ne vor deconta facturile la străzile locale pentru care sunt încheiate contracte cu Ministerul Dezvoltării pe PNDL, în valoare de 3,3 milioane lei. Avem două facturi, una de 2.080.000 lei și una de 700.000 lei, care trebuiau decontate de foarte mult timp. Deja constructorul ne-a somat că vom fi penalizați conform contractului încheiat dacă nu vom face plata în termenul legal, de 30 de zile de la emiterea facturilor”

”Inspectorii care au verificat străzile, din rândul cărora fac parte şi specialişti în construcţii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, spun că nu bordurile menţionate de primar reprezintă marea problemă, ci calitatea dubioasă a lucrărilor. În primul rând, este vorba de calitatea stratului de asfalt, care a cedat şi acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Lucru pe care l-a sesizat şi reporterul „Adevărul“, după ce a mers pe străzile Albinei şi Cărăbuş, menţionate cu probleme în raportul care va fi întocmit de Corpul de Control al ministrului Dezvoltării. Pe lângă asfaltul de o calitate îndoielnică, am mai remarcat că la trotuare s-a lucrat în bătaie de joc, pavelele fiind mai înalte cu 5 cm faţă de bordura care ar fi trebuit montată la aceeaşi înălţime. Iar spaţiile libere dintre pavele au fost umplute cu spărturi, aspectul general fiind unul total inestetic.

Fiind vorba de lucrări în garanţie, constructorul poate reveni oricând să corecteze tot ceea ce a stricat, iar dacă, după o nouă verificare a lucrărilor se constată că s-au remediat deficienţele, atunci Primăria Focşani poate trimite din nou factura spre decontare, în limita sumelor contractate pentru lucrare. La Focsani, proiectele propuse spre finantare prin PNDL II au o valoare totală de 18,8 milioane. Unele lucrări la străzi au fost realizate şi decontate de vechea guvernare, fără verificarea lor în teren, ceea ce ar fi fost de preferat, având în vedere că s-au adus acuze privind modul cum s-a lucrat pe străzi.  Într-o recentă şedinţă de consiliu local,(n.r ședința CL Focșani din 31 octombrie 2019) viceprimarul Marius Iorga i-a reproşat primarului Cristi Misăilă că nu s-a respectat proiectul tehnic de modernizare a străzilor şi că acestea sunt "o măzgăleală". "Am lucrat şase ani la o firmă care a făcut străzi. Am 200 de kilometri de asfalt pus. Pe străzile făcute a fost o mâzgăleală.Şi a să insist să facem o comisie, dacă nu suntem în stare noi şi o să vedem cum s-a turnat asfaltul ăsta. Nu e canalizare pentru ape pluviale, nu sunt gaighere. Ştiţi care este răspunsul: săpăm la primăvară şi turnăm iar asfalt. Incredbil"

Text preluat din articolul Răfuială politică... pe asfalt. Reacţia primarului faţă de controlul dispus de rivalul său în cazul unor lucrări PNDL, publicat pe site-ul adevarul.ro , sub semnătura redactorului vrâncean  Stefan  Borcea 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.