Politică

Cu ce se mai ocupă parlamentarii: Comercializarea preparatelor din insecte reglementată prin lege

Ionel Sclavone
3 dec 2023 2080 vizualizări
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: foodrepublic.com
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: foodrepublic.com

Preparatele alimentare care conțin făină de insecte vor fi etichetate în mod distinct astfel încât sî fie recunoscute de oricine. Politicienii au legiferat, un act normativ care dă apă la moară conspiraționiștilor.

Produsele alimentare ce conțin ingrediente pe bază de insecte vor trebui etichetate în mod special, conform unui act normativ adoptat zilele acestea. Măsura dă apă la moară conspiraționiștilor care promovează teoriille legate de introducerea preparatelor pe bază de insecte în alimentația cetățenilor UE.

Conform actului normativ adoptat, consumatorii vor trebui să primească informații clare și complete în legătură cu produsele alimentare ce conțin făină obținută din orice fel de insecte. De menționat că, în acest moment, există o gamă largă de preparate alimentare care conțin ingrediente pe bază de insecte.

Este vorba despre coloranți, utilizați de zeci de ani în industia alimentară, obținuți din carmin, coşenilă, carmine ori de acid carminic, E120 şi roşu natural 4. Acest ingredient este obținut din părți ale unor insecte și se folosește în preparte din carne, iaurturi, dulciuri, produse cosmetice etc.

Noile norme stabilesc regulile folosirii insectelor la prepararea produselor alimentare.  Între altele parlamentarii au interzis folosirea ingredientelor pe bază de insecte la prepararea produselor alimentare tradiționale.

Însă având în vedere cele arătate mai sus, măsura va fi extrem de dificil de aplicat. Cu atât mai mult cu cât, coloranții chimici, alternativă la cei produși din insecte, sunt toxic și pot provoca boli grave.

Preparatele pe bază de făină din insecte vor trebui etichetate

Pe de altă parte, produsele alimentare care conțin făină de insecte vor trebui să fie etichetate corespunzător atât în magazine, cât și pe site-urile de vânzare online.

Utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor alimentare, precum și modul în care aceste produse vor fi etichetate și vândute este reglementată prin lege. Un act normativ inutil, al cărui scop este doar liniștirea conspiraționiștilor care cred că făina de insecte va fi introdusă pe scară largă în consum, la nivelul UE.

În fapt, 100 de grame din mult hulita făină de greier costă 100 de lei, cam cât 30 de kilograme de făină de grâu de calitate medie. Dacă avem în vedere că, de exemplu, la un cozonac intră cam 500 de grame de făină, un astfel de preparat ar ajunge la un preț astronomic.

Or, cu excepția politicienilor care au propus și adoptat legea, e greu de crezut că cineva ar fi dispus să pună în vânzare cozonaci preparați din făină de greiere. La fel de greu de crezut este că „român verde”, tradiționalist și conspiraționist și-ar permite să plătească undeva la 5 – 600 de lei pentru un astfel de preparat.

Mai exact, înainte ca politicienii să se dea cu capetele de pereți ca să-i protejeze pe români, cu siguranță foarte puțini dintre aceștia și-ar putea permite să consume preparate din făină de greiere. Și în nici un caz nu le-ar putea introduce, din cauza prețurilor foarte mari, în alimentația zilnică.

Cu toate acestea, deși nu folosește nimănui avem o lege care stabilește în ce condiții pot fi consumate larvele viermelui galben de făină, a gândacului de făină, a greierului de casă și a lăcustei călătoare. Toate acestea sunt descrise ca „alimente noi autorizate”. Comercializarea și folosirea lor a fost autorizată în Uniunea Europeană, însă nici un cetățean nu este obligat să el consume.

Reguli de etichetare și informare

Legea românească interzice operatorilor economici „utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/ producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate”. Cu alte cuvinte, deși nu și-ar permite din cauza costurilor, patiserii și brutarii nu vor putea pregăti produse tradiționale din făină de insecte.

De asemenea, se interzice prepararea sau producerea produselor alimentare, precum și etichetarea și comercializarea acestora sub denumirea utilizată inițial, dacă au printre ingrediente făina de insecte.

În locul denumirii tradiționale se vor folosi sintgame ce vor conține în mod obligatoriu și ingredientul folosit. De exemplu, cozonacul care conține făină de greiere ar trenui să se numească exact astfel: „Cozonac din făină de greiere”.

Se prevede în mod expres că pe etichete se vor specifica denumirile de vierme galben de făină, gândac de făină, greier de casă și lăcustă călătoare, plus o mențiune despre posibilitatea apariției de reacții alergice.

Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate în magazine într-un stand separat. Iar pentru corecta informare a clienților, comercianții vor trebui să afișeze, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.

Reguli similare vor fi introduse și la vânzarea online a produselor ce conțin insecte, astfel încât „informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”.

Aceleași reguli privind informarea clienților în legătură cu faptul că un produs alimentar conține făină de insecte se vor aplica și în cazul produselor alimentare din restaurante sau celor livrate acasă.

Încălcarea regulilor privind informarea corectă în legătură cu conținutul de insecte al unui produs alimentar va putea fi amendată cu sume cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.