Politică

Antonescu: "Este inacceptabil. Primul-ministrul nu are voie să dea explicaţii în numele Procurorului General. Suspendarea lui Băsescu e o glumă"

Ziarul de Vrancea
4 oct 2013 858 vizualizări
La o zi după criticile preşedintelui Traian Băsescu care i-a reclamat lui Victor Ponta "a intrat cu bocancii în justiţie de dragul lui Dragnea", liderul PNL, Crin Antonescu, reaminteşte de "trocul care s-a făcut pentru numirea şefilor de parchete" şi îi reproşează lui Victor Ponta reacţia de după întreruperea bruscă a delegării procurorului Lucian Papici, anchetatorul dosarului lui Liviu Dragnea, la şefia Secţiei I a DNA.

"Şeful executivului, dl Victor Ponta, a vorbit în numele procurorului general, cum era băsist, cum a făcut dosare politice şi cum domniile lor, nu ştiu exact cine, nu mai ţin băsişti în funcţie. Este inacceptabil, primul-ministru prin atribuţiile constituţionale, nu poate şi nu are voie să dea explicaţii nici să dea mesaje în numele procurorului general (. ..) O justiţie independentă nu este împărţită pe parcele de independenţă", a susţinut Antonescu, criticând lipsa de reacţie a Procurorului General Tiberiu Niţu şi interpretarea "că parchetele, instanţele, ar fi într-un joc cu politicieni şi ar trebui să deservească oamenii politici".

"La fel de inacceptabilă" este, în opinia preşedintelui Senatului, interveţia preşedintelui care "foarte apăsat acuză, cu totul disproporţionat, intervenţia primului-ministru, dar ţine să ne informeze că a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe procurorul general folosind o formulă simbolică "nu este bine domnule procuror general" ". Antonescu a adăugat însă că "numai înt-o cheie comică" telefonul dat de Băsescu lui Niţu poate fi considerat motiv de suspendare, iar "suspendarea e o glumă".

Antonescu vrea un Pact pe Justiţie cu girul Senatului

Pe de altă parte, liderul PNL spune că are încă "planuri majore cu Victor Ponta". "Am încă planuri majore de viitor cu Victor Ponta. Şi Victor Ponta trebuie să ştie că oricine, nu doar Traian Băsescu, încearcă să intimideze procurori sau instanţe în România va avea în mine un adversar la fel de hotărât cum l-a avut Traian Băsescu în toţi aceşti ani", a mai spus liderul PNL.

Potrivit lui Antonescu, pactul de coabitare pe care Băsescu analizează dacă âl va denunţa "e jenant, a pus România în lumina unei ţări semibananiere" şi trebuie înlocuit cu un pact pe Justiţie al tuturor forţelor politice. "Vreau să organizăm la Senat o dezbatere amplă despre starea Justiţiei din România, să invităm preşedintele, premierul, ministrul justiţiei, să invităm dacă doresc să vină procurorul general, preşedintele CSM, să discutăm deschis aceste lucruri, să ajungă forţele politice şi nepolitice la un pact naţional pentru independenţa justiţiei, cu criterii, cu reguli", a suţinut el.

Vom reveni cu amănunte.

 

www.gandul.info

 

 

 

Crin Antonescu: E inacceptabil ce au facut Victor Ponta

si Traian Basescu in cazul procurorului Papici

/ Am inca planuri de viitor si majore cu Ponta

/ Pactul de coabitare e ca o intelegere intre sefi de

triburi dintr-o republica bananiera

 


  Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat vineri ca este "inacceptabil" modul in care "seful Executivului a vorbit in numele procurorului general, a explicat de ce a fost schimbat Papici, cum era basist, cum a facut dosare politice si cum domniile lor - nu stiu exact cine - nu mai tin basisti in functie". Antonescu a calificat si telefonul dat de Traian Basescu procurorului general drept "inacceptabil".

Declaratiile lui Crin Antonescu:

Intrebari si raspunsuri:

E anuntul de iesire a PNL de la guvernare?
Va dezamagesc, nu.

Din nou il criticati public pe Ponta. Credeti ca va afecta planurile de viitor ale aliantei?
Planurile mele de viitor sunt aceleasi. Nu e sa nu se supere Ponta sau Voiculescu, ci ca impreuna cu dl Ponta, cu partidele din USL, sa fie respectate. Nu imi face placere sa critic, nu pot insa sa vad lucrurile dintr-o singura directie. Pentru mine nu mai e relevant ce face Basescu, sigur ca ii amendam derapajele si nu pot sa nu condamn atitudinea unui presedinte care foloseste declaratiile lui Ponta pentru a le lega de Schengen si pentru a oferi motive Frantei. Declaratiile mele de azi doresc sa apere independenta justitiei.

Ati discutat cu premierul?

Nu. Eu sunt absolut de acord si cum stiti privitor la dosarul pe referendum am avut o atitudine publica cand eram presedinte interimar, si nu are legatura cu influentarea justitie. Dar in acest moment ar fi foarte bine ca atunci cand despre un procuror spunem ca a facut dosare politice sa ne adresam CMS, sa ne adresam procurorului general sa dispuna o cercetare. Nu putem merge inainte cu ideea unor basisti dezafectati si basisti activi daca ne convine noua sau nu. Daca s-au facut dosare politice, acest lucru trebuie cercetat. Eu nu am treaba pentru viitor cu Basescu, nu el e partenerul meu, nu el e viitorul in aceasta tara.

Cum mai poate merge PNL intr-o alianta cu un partener care da mesaje nedemocratice?
Atragand atentia partenerului, respectand programul de guvernare si indreptand lucrurile din mers. Guvernul nu e un breloc, un obiect pe care Ponta sau eu sa-l avem in buzunar. Daca ai ceva ce nu-ti convine la Ponta, trebuie sa pleci de la guvernare sau invers. Mandatul de guvernare e dat de Parlament si-l exercitam impreuna. O dezbatere politica pe aceasta tema e o manifestare reala a Parlamentului pentru care parlamentul e raspunzator. Am auzi voci care se aud mai rar. Am vedea pozitii oficiale, fundamentale, argumente. Eu nu doresc sa avem un nou episod polemic, ci incerc ca impreuna sa avem un pact national pentru justitie.

Cu mesajul transmis de premier sunteti de acord?
Nu. Nu avea de ce sa dea explicatii in legatura cu o schimbare strict interna a Parchetului General. Explicatiile trebuiau date de cei care au luat decizia, ca doar nu a luat-o premierul. Nu cred ca ar fi fost atatea discutii daca la expirarea mandatului ar fi existat o propunere, se stia ca ii expira mandatul. Discutia a iesit de la numirea prin delegare si dupa sapte zile schimbarea, lucruri care nu sunt nelegale, dar premierul nu avea nicio obligatie sa dea explicatii. Vreau sa cred si sper ca a fost doar o greseala.

Dar si dumneavoastra ati avut declaratii publice in care acuzati grav prorcurorii...

Eu nu am vorbit niciodata in numele procurorului general sa spun l-am schimbat pe asta ca era basist. Am spus ca multe decizii dau de gandit, dar una e sa vorbesti ca si cum Procurorul General ar fi membru al guvernului, ca asta e impresia care s-a lasat.

Cum credeti ca va afecta codul insolventei independenta presei?

Nu cunosc, nu am vazut o forma a acestui act in Monitorul Oficial sau pe vreun site, dar noi liberalii nu putem accepta o lege care risca sa afecteze independenta presei sau sa supuna unele institutii amenintarilor, sa nu spun mai mult. In niciun caz PNL nu va da nici cel mai mic concurs unei incercari de a ingradi libertatea presei. Sunt convins ca nici premierul nu doreste asta.

Au subrezit declaratiile premierului mai mult increderea in USL?
Increderea e aceeasi, am spus foarte clar de atunci, de la numirea procurorilor, se stabilisera niste reguli, care reguli au fost aruncate la cos, pentru ca s-au inteles doi decidenti politici. Nu am mai auzit nimic de la Bruxelles si s-a pornit pe un partaj cu tenta politica. Rezultatul e acesta. Trebuie sa oprim aceste lucruri.

Aveti mai putina incredere in Ponta?
Am aceeasi incredere ca increderea pe care o aveam cand impotriva deciziei noastre, cu pretul renuntarii la Ministerul Justitiei, nu am vrut sa fim parte la un astfel de troc. Acum nu e nimic in plus sau in minus

 

www.HotNews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.