Politică

ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Diversiunea prin care penalii din USL vor să pună mîna pe CSM

Ziarul de Vrancea
10 ian 2013 1182 vizualizări
Celor mai puţin preocupaţi de trecerea dincolo de aparenţe, spre miezul lucrurilor, întîmplările care zgîlţîie Consiliul Superior al Magistraturii după alegerea procurorului Oana Hăineală ca preşedinte li se vor fi părut o nouă dovadă a propensiunii româneşti pentru datul poalelor peste cap în spaţiul public, identificat, de la fanarioţi încoace, cu maidanul.

 

Scandaluri iscate din nevoia dîmboviţeană de a fi ştab sau ştăbiţă au cunoscut mai toate breslele postdecembriste, de la actori până la ziarişti. Pare să fi venit rîndul şi distinşilor magistraţi să se ia de păr, să se tîrnuiască prin ograda televiziunilor, să-şi facă mamele curve, spre satisfacţia penalilor, care văd, rînjind, că domnul procuror care i-a anchetat nemilos şi-a dat jos nădragii pentru a-şi arăta fundul colegului concurent, iar doamna judecătoare, cea care-l privise cu ochi de gheaţă, are o gură mai spurcată decît ţaţa Miţa din Ferentari, coafeză şi peţitoare totodată.

Indiscutabil, scandalul compromiţător, în urma căruia – indiferent de biruitorul şefiilor – instituţia CSM va ieşi ruinată în planul autorităţii, arde cu vîlvătăi şi din aşchiile orgoliilor ieftine, cu atît mai tari cu cît proprietarul e om cu carte.


Numai că la o privire mai atentă nu poţi să nu bagi de seamă cîteva fapte bizare, a căror ivire te lasă să înțelegi că Scandalul de la CSM nu e doar o luptă pentru şefii, ci una dintre bătăliile decisive angajate în aceste zile pentru independenţa Justiţiei. Dacă regizorii aşa-zisei contestări din masele de procurori şi judecători vor reuşi să-şi atingă ţelul – înlocuirea Oanei Hăineală, a Alinei Ghica şi a lui Cristi Dănileţ cu marionete ale Penalilor,  atunci peste Justiţia română se va aşeza, ca o lespede de mormînt, fundul greu de majorităţi al USL.

Faptele bizare sunt următoarele:

Conducerea CSM se schimbă în fiecare an. Graţie acestei proceduri, pentru aceste funcţii nu s-au înghesuit pînă acum să concureze membrii CSM (CSM are 14 membri, cu un mandat de 6 ani) fie şi pentru că, la o adică, fiecăruia avea să-i vină rîndul la şefie.

Sub acest semn, alegerile la CSM n-au fost pînă acum temei de scandal. Atît pentru presă, cît şi pentru clasa politică, ele n-au constituit subiect de interes. Semnificativ e faptul că pînă anul acesta, nici Asociaţia Magistraţilor din România, nici Uniunea Naţională a Judecătorilor n-au avut insomnii la ştirea  că o persoană şi nu alta a ajuns şef al CSM.

Anul acesta însă alegerea Oană Hăineală în fruntea CSM şi anunţarea candidaturilor Alinei Ghica şi a lui Cristi Dănileţ la postul de vicepreşedinte au stîrnit în toată ţara un huiet mai mare decît cel provocat de sfoara-n ţară care vestea trecerea Dunării de către armatele de ieniceri şi spahii.

Repet, an de an, alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor CSM n-a provocat la nivel naţional nici măcar o fîlfîire de pleoape. Sunt 14 membri ai CSM cu o durată de 6 ani. Cum preşedintele stă doar un an, se înţelege că, graţie rotaţiei, numai cine nu vrea nu parvine la şefie.

De ce anul acesta s-au burzuluit mai ceva ca la 1907  masele populare de magistraţi din toate provinciile istorice?

Cercetătorii comunismului din URSS, porecliţi şi Kremlinologi, căpătaseră nu numai obişnuinţă, dar şi îndemînare în lectura Pravdei cu creionul în mînă. Din ce apărea în oficiosul PCUS, îşi puteau da seama de ţelurile ascunse ale conducerii sovietice, urmărite însă cu îndărătnicie.

PCUS a dispărut de pe scena Istoriei.

A dispărut o dată cu el şi Pravda, gloriosul  ziar bolşevic.

A rămas totuşi un al fel de PCUS:

USL, forţa politică ajunsă la Putere după scrutinul din 9 decembrie, urmaşă a PCR-ului, prin Ion Iliescu şi alţi părinţi fondatori ai FSN-ului neocomunist.

A rămas şi urmaşa Pravdei staliniste:

Se numeşte Antena 3 şi, spre deosebire de Pravda, e finanţată nu de Partid, ci de un om de afaceri.

Ca şi Pravda de pe vremuri, urmărind Antena 3 îţi poţi da seama de ţelurile ascunse ale USL, dar mai ales ale Penalilor din Coaliţia de guvernare.

Zilele acestea, Antena 3 a dus împotriva Oanei Hăineală o campanie în stilul Dan Voiculescu, amestec de securist cu ghiorţan îmbogăţit: insulte, acuzaţii compromiţătoare.

Alegeri la CSM au avut loc an de an în ultimul deceniu. N-am văzut vreo preocupare a Antenei 3 pentru cine a ajuns şef pe o perioadă de un an.

Loviturile mediatice sub centură împotriva Oanei Hăineală şi, îndeosebi, împotriva alegerilor de la CSM, ne dezvăluie că votul pentru Oana Hăineală n-a convenit Penalilor din USL.

Pe altcineva se pariase.

Dar şi chiar fără campania dusă de besafonul lui Dan Voiculescu, tot ne-am fi dat seama că ridicarea la luptă a Asociaţiei Magistraţilor din România, a Uniunii Naţionale a Judecătorilor, a Curţilor de Apel din feudele baronilor USL,  îşi are cauza în manevra USL de a pune mîna pe CSM prin plasarea în fruntea instituţiei a marionetelor sale, aşa cum a făcut deja cu TVR şi cu ICR.

Puţine au fost zilele în care unul dintre ştabii USL, distinsul Victor Ponta, să nu fi demascat prezenţa Oanei Hăineală şi a Alinei Ghica în fruntea CSM.

Alegerile au adus-o pe Oana Hăineală ca preşedinte şi era cît pe-aici s-o propulseze pe Alina Ghica în postul de vicepreşedinte.

Marionetă, la rîndu-i, a Penalilor din USL, Victor Ponta nu putea să doarmă liniştit la gîndul că magistraţii respectivi aveau să fie, pentru un an, şefii CSM.

Şi atunci, USL a pus la cale aşa-zisa Revoltă a magistraţilor.

Nu prea diferită în notele sale caracteristice de diversiunea ordinară care a fost așa zisă Piață a Universității din ianuarie 2012.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.