Politică

VOCEA RUSIEI: Ponta nu suferă de rusofobie patologică, ca Băsescu! Relaţiile româno-ruse au un viitor!

Ziarul de Vrancea
15 dec 2012 951 vizualizări
Imediat după aflarea rezultatelor algerilor parlamentare, "Vocea Rusiei" a publicat un articol despre relasarea relaţiilor dintre Moscova şi Bucureşti, odată cu victoria USL.

"Relaţiile dintre Moscova şi Bucureşti nu pot fi calificate nici pe departe drept călduroase, şi este evident că preşedintele român Traian Băsescu a jucat un rol important în înrăutăţirea acestei situaţii. Liderul român a creat un moment memoriabil atunci când le-a adus un omagiu criminalilor nazişti, cât şi atunci când a declarat public că în 1941 ar fi dat ordin să fie atacată URSS", scrie publicaţia rusă.

"Alte acţiuni şi declaraţii alte oficialilor români de rang înalt, care pot părea greşeli involuntare nu au fost deloc atât de inocente. Iar o asemenea poziţie a liderilor români nu putea rămâne fără consecine politice şi economice.


După ce opoziţia din parlament a reuşit să îi creeze o majoritate şi o coaliţie guvernamentală, au apărut şi primele semne ale îmbunătăţirii relaţiilor româno-ruse. Spre deosebire de Băsescu, premierul Victor Ponta nu dă semne că ar suferi de rusofobie patologică, dând chiar impresia unui politician raţional. Cu toate astea, există unii membri ai guvernului care folosesc încă o retorică inadecvată în legătură cu Rusia. Ministrul de externe Titus Corlăţean se remarcă detaşat în rândul acestora, din cauza disputei purtate cu vice-premierul rus Dmitry Rogozin. Dorinţa guvernului rus de a deschide un consulat în Transnistria a fost motivul disensiunilor.

TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR:

Citiți și alte știri populare pe evz.ro:

În contextul relaţiilor istorice complexe dintre Moscova şi Bucureşti, faptul că o grupare politică a reuşit să câştige alegerile parlamentare cu o majoritate zdrobitoare, o grupare care nu dă dovadă de o rusofobie agresivă, poate fi considerat deja un mare pas înainte în relaţiile româno-ruse. Traian Băsescu a folosit până acum întreaga putere pentru a da luptei politice un caracter geopolitic, în condiţiuile în care, partidul susţinut de preşedinte şi-a bazat campania pe acuzaţii la adresa oponenţilor că vor să scoată România de pe taiectoria pro-europeană şi pro-americană. Trebuie menţionat aici că, pentru prima oară în istoria României post-socialiste, cei acuzaţi nu s-au grăbit să se scuze pentru presupusul ataşament faţă de Rusia ci au contracarat ridicând următoarea întrebare: este chair atât de rău să ai relaţii bune cu Rusia şi China?

Crin Antonescu unul din liderii Uniunii Social Liberale şi preşedinte al Senatului a spus la cel mai popular post de televiziune că nu este dispus să aducă la nesfârşit dovezi că este un pro-european şi că vrea ca odată pentru totdeauna să răspundă întrebărilor referitoare la cursul geopolitic al României: "Rusia şi China sunt două ţări cu care Statele Unite au o relaţie economică şi politică foarte strânsă. Rusia este cel mai important partener economic şi politic al Germaniei. În acelaşi timp, preşedintele român scrie pe Facebook: nu votaţi cu ei pentru că ne vor duce spre Rusia şi China. Toată lumea râde de noi! Nu mă simt deloc în largul meu când mă întâlnesc cu diplomaţi ruşi şi chinezi. Prin aceste discuţii nu facem decât să insultăm aceste ţări".

Este posibil ca dificultăţile economice şi schimbarea de generaţii în rândul politicienilor români să conducă la o atitudine mai pragmatică şi mai puţin rusofobă în relaţiile dintre Bucureşti şi Moscova. Există şansa ca exemplul dat de ţările din Vest, care au găsit modalităţi să coopereze cu Rusia, să încurajeze noua generaţie de politicieni români să caute căi pentru a stabili un dialog benefic ambelor părţi lăsând deoparte comportamentul iandecvat al predecesorilor", conchide publicaţia rusă.


www.evz.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.