Politică

Traian Basescu: am dreptul de a vorbi si de a spune adevarul

Ziarul de Vrancea
11 nov 2012 883 vizualizări
Declaratiile lui Traian Basescu:

Vreau sa fac foarte clar pentru toti ca nu e treaba mea batalia politica.

Vreau sa stiti ca ceea ce am de spus azi este in virtutea art. 80 al. 2 din Constitutie, care il obliga pe presedinte sa vegheze la functionarea institutiilor statului.

Declaratia de azi e justificata si de faptul ca ma simt responsabil pentru Romania si pentru romani si nu in ultimul rand pentru ca am dreptul de a vorbi si a spune adevarul.

Din punct de vedere politic, Romania e intr-o situatie dificila, in primul rand in modul in care e evaluata in familiile din care facem parte.

Urmare a evenimentelor din iulie - august, Romania e pusa sub semnul intrebarii ca stat de drept.

V-as reaminti principalele evneimente: reducerea atributiilor CCR prin ordonanta de urgenta, demiterea fara motiv a Avocatului Poporului, suspendarea presedintelui, incercarea de a falsifica votul printr-un numar mare de voturi false si incercarea de a modifica listele electorale dupa referendum.

Toate acestea au facut ca Romania sa fie suspectata ca nu-si mai mentina valorile statului de drept.

Mai mult, ca semn de ingrijorare, s-a stabilit realizarea unui raport suplimentar al Comisiei pe MCV, care vizeaza in primul rand institutiile statului de drept.

Cel mai pregnant eveniment care i-a afectat pe romani, nu pe politicieni, a fost ca urmare a evenimentelor din iulie - august, in septembrie, cand trebuia sa se ia decizia privind intrarea in Schengen, s-a mers pe amanare, Romania iesind din criteriile politice.

Vreau sa intelegeti ca nu ma ingrijoreaza pierderile pentru cei 471 de parlamentari. Pierderea neintrarii in spatiul Schengen ii vizeaza direct pe romani si economia, care acum este mentinuta in sistemul de controale vamal.

Si cetatenii si economia au avut de pierdut foarte mult de pe urma amanarii deciziei de intrare in spatiul Schengen, decizie care, puteti vedea in concluzille Cconsiliului European de primavara, fusese stabilita pentru septembrie.

Aici nu e o poveste, nu venim sa zicem la televizor ba da, ba nu, in concluziile Consiliului European de primavara se stabilise decizie pentru intrarea in Schengen in septembrie.

Din pacate, evenimentele din vara au dus la amanarea pe termen nelimitat a deciziei, care ii afecteaza pe romani si economia romaneasca.

Decizia Comisiei de a avea un nou raport cu privire la MCV in  decembrie era una care sa ne ajute, sa se constate ca eventual a fost o ratacire a politicienilor in vara, si spun ratacire dintr-un motiv simplu: a castigat vreun roman vreun leu din reducerea atributiilor CCR, schimbarea Avocatului Poporului, a castigat vreun roman vreun leu din suspendarea presedintelui?

Nu, toate acestea au fost facute pentru ca politicienii sa ajunga la controlul politicului.

La Senat a existat o hotarare definitiva a Inaltei Curti prin care s-a constatat incompatibilitatea unui senator. Senatul, prin vot, a infrant hotararea definitiva a ICCJ. Asa ceva demonstreaza ca Romania nu e stat de drept

La Camera Deputatilor, pentru doi fosti ministri s-a cerut inceperea urmaririi penale. Reactia a fost sa nu permita prin vot inceperea urmaririi. E cumva in interesul romanilor blocarea deciziei ICCJ, solicitarea procurorilor pentru investigarea a doi fosti ministri? Nu, e in folosul politicienilor si atat.

Indiferent cat de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni ca Romania si-a insusit valorile statutului de drept atat timp cat indeplinirea justitiei e blocata prin vot in Parlament in favoarea politicienilor.

Mai mult, Agentia Nationala de Integritate a constatat incompatibilitatea a patru demnitari. Nu a existat nicio reactie decat de solidarizare cu cei patru demnitari incompatibili. Acesta e un alt lucru care nu e in favoarea romanilor, dar e in favoarea unor politicienii.

Nu au nicio legatura cu interesul national aceste atitudini de solidarizare cu niste oameni care se presupune ca au incalcat legea. Oriunde in lumea civilizata cand un minitru sau parlamentar e suspectat de lucruri in neregula, demisioneaza. La noi, politicienii se solidarizeaza ca nu suntem stat de drept iar efectele le vom vedea in raportul MCV din decembrie sau ianuarie.

Sunt un om care are experienta si perceptia corecta a modului cum se analizeaza lucrurile la Bruxelles, si ele se analizeaza in spiritul angajamentelor noastre si ale valorilor UE. Va fi un raport dezastruos.

Nici macar nu s-a negociat desemnarea unui Avocat al Poporului, asa cum ne angajamsem. S-au respins tot timpul actiunile justitiei impotriva unor oameni politici importanti.

Sunt elemente care ne trimit cu multi ani inapoi si toata aceasta depreciere e generata in ultimele sase luni. Cred ca actuala majoritate trebuie sa se intrebe daca are vreo responsabilitate.

Azi, pentru a doua oara am trimis Camerei rugamintea se se incerce reanalizarea cazurilor a doi fosti ministri, am rugat si Senatul sa analizeze decizia ICCJ.

L-am rugat si pe premierul Ponta sa analizeze situatia celor patru incompatibili.

Sigur, au dreptul sa atace in justitie deciziile ANI, dar aici discutam de modul cum arata un guvern, iar antecedentele lui nu justifica mentinerea acestor oameni doar din interese de alianta.

Important e sa probeze ca Romania si-a insusit valorile statului de drept.

Stiu ca aceste lucruri nu au rezonanta la populatie, nici in presa, dar mi se pare ca e ultima tribuna pe care o mai pot utiliza pentru a incerca un efort, sa adresez o rugaminte Parlamentului care isi termina mandatul dupa data de 9 decembrie,e ca inainte de a pleca sa rezolve aceste probleme care tin de el.

Vreau sa fiu foarte clar: am toata aprecierea pentru fostii ministri, aici nu discutam de rautate, de polite, ci de functionarea statului de drept. Nu poti sa impiedici procurorul sa iti ia o declaratie intr-un dosar deschis.

Va spun cu certitudine ca pentru oamenii cinstiti prezenta in fata procurorului e sansa de dezvinovatire, nu e o acuzatie, e sansa pe care o au sa se poata dezvinovati. Asa functioneaza democratia, si v-o spune un om care a fost destul de des in fata procurorului; e o sansa, nu o nesansa.

Lucrurile acestea trebuiesc rezolvate daca vrem sa avem un raport care sa ne permita reluarea discutiilor despre spatiul Schengen.

Institutiile statului nu-si opresc functionarea pentru ca e campanie. Un flagrant e flagrant si daca e sau nu campanie, o incompatibilitate e la fel si daca e sau nu campanie.

Cei care incearca sa puna pe seama campaniei electorale functionarea institutiilor statului gresesc, ele functioneaza 24 de ore din 24. Eu nu spun ca functioneaza intotdeauna perfect, sunt si momente in care functionarea lor lasa de dorit.

Nu putem spun "e campanie, dlor procurori, dlor de la ANI, dlor parlamentari, luati-va vacanta; dle presedinte, taci ca deranjezi". Nu se poate, nu asa functioneaza statul.

O ultima remarca care va cantari greu si negativ in raportul MCV si din nou nu ii va afecta pe politicieni, ci pe romani. Faptul ca de circa cinci luni toate instituiile statului sunt supuse unor atacuri continue, fie ca vorbim de ANI, de CCR, de Parchetul General, de ICCJ, de structurile de securitate nationala. Toate sunt in tirul paradoxal al puterii. Nici macar nu le ataca opozitia, ci puterea.

Cei care cred ca asa isi vor subordona institutiile statului gresesc. Cat timp voi fi aici nu si le vor subordona. Aceste institutii vor functiona independent de vointa politica iar cu mine nu se va putea negocia infestarea lor cu decizii politice.

In schimb, atacurile continue la institutiile statului venite din partea politicienilor nu fac decat sa arate ca avem o clasa politica ce nu intelege functionarea statului de drept.

Politicienii trebuie sa inteleaga ca ultimul an cand institutiile au functionat cu ordine din sediile de partid a fost 2004.

Acesta e motivul pentru care am propus numirea unor politicieni independenti in fruntea serviciilor de informatii, acesta e motivul pentru care am desmnat in fruntea DNA si a Parchetului Generla, in intelegere cu ministrul Justitiei, a unor oameni fara legatura cu partidele.

Nu voi renunta acum sa spun de dragul linistii pe care mi-o dati, de dragul fotoliului de la Cotroceni, veniti sa negociem putin institutiile astea. Exclus!

Din pacate, sunt membri ai acestor institutii care au fost luati la tocat la bucata de anumite trusturi de presa exact pentru intimidarea lor. Seamana cu atacurile mafiote, pe de o parte politicienii, pe de o parte oameni de afaceri detinatori de trusturi media cu dosare penale.

Fac un apel sa inceteze aceste atacuri. In ce ma priveste, dati-i inainte.

Am inteles ca sunt cel mai mediatizat politician, negativ, in conditiile in care nu vorbesc de atatea luni. Probabil ca altii doresc sa fiu prezent in campanie. Isi asuma riscul sa ma vada aparandu-ma.

As mai face o remarca extrem de importanta: Romania e suspectata ca nu poate organiza alegeri libere ca urmare a fraudelor de la referendum. Vom avea de suportat rusinea de a avea observatori OSCE si nu exclud ca si alte organizatii sa ceara prezenta la alegeri.

Fraudele de la referendum vor trebui investigate pana la capat pentru ca votul e fundamentul democratiei.

Am auzit politicieni spunand "a, pai daca in trei sectii de votare au fost doar 500 de voturi furate, nu e mult". Da, dar in Romania sunt 18.000 de sectii de votare. La aceste sectii media e de 12%, pai un partid intra in Parlalment cu 15%, frauda e uriasa si institutiile statului trebuie sa-si faca treaba pana la capat.

Pentru democratia din Romania e fundamental ca toate suspiciunile de frauda sa fie clarificate dintr-un motiv simplu: votul e fundamentul democratiei, daca si acolo furam, putem spune ca nu mai avem nicio speranta.

Aratam rau din punct de vedere al statului de drept si e pacat, pentru ca aratam bine din punct de vedere economic, avem sanse.

Una din marile probleme pentru care avem fondurile europene suspendate e legata de conflictul de interese. Romania nu are mecanismul de a garanta ca dincolo de aplicarea legii achizitiilor publice sunt verificate conflictele de interese.

Avem tot ce ne trebuie sa ne fie bine, atat cat poate sa ne fie in Romania, cu o singura conditie, sa ne functioneze institutiile, sa ne facem treaba, sa fim credibili.

Cum vi se pare ca, atunci cand aproape pe toate programele suspendate conflictul de interese e mentionat ca risc la adresa banilor europeni, un cabinet sta cu patru ministri suspectati de conflict de interese? Cine ne crede?

Avem probleme de credibilitate in conditiile in care tara asta a facut ce a trebuit in momente de criza, s-a stabilizat macro, poate trece la crestere, dar ne impeidicam in interesele a 470 de parlamentari si platesc factura 20 de milioane de romani.

Sper sa nu fie nevoie sa am si alte iesiri publice, dar nu voi ezita, in cazul in care va fi cazul.

Intrebari:

Ati spus ca ati vorbit cu premierul despre cei patru membri ai cabinetului?

Nu, am trimis o scrisioare la Senat, la Camera si una premierului pe tema celor patru ministri suspectati. Nu am primit inca niciun raspuns dar vizam si o eventuala remaniere.

In baza a ce i-ati rugat pe deputati sa rediscute cazurile deputatilor?

Am fost doua legislaturi parlamentar, cu acordul sefilor de grupuri orice dosar poate fi redeschis. Se poate, daca exista acordul politic. Baza in care am transmis scrisorile e legata de art. 80 al. 2 din Constitutie, care imi cere sa veghez la functionarea institutiilor statului. E in interesul national al Romaniei sa avem un raport in decembrie care sa sublinieze ca Romania e stat de drept. Cand o alta putere blocheaza functionarea justitiei inseamna ca nu e stat de drept.

De ce ati declarat ca nu-l cunoasteti pe Sorin Blejnar?

Stiu ca este un mare interes pentru implicarea mea in campanie la Antena 3, dar va pot spune ca a cunoaste un om inseamna sa-l stii. Eu vorbesc la telefon cu toti demnitarii statului roman, inclusiv acum, in coabitare. Chiar inainte de weekend am solicitat ministrului de Finante o analiza pe restituirile de TVA, pentru ca vreau sa stiu, dar asta nu inseamna ca il cunosc. Imi mentin punctul de vedere ca la momentul in care am spus nu-l cunosc chiar nu stiam cine e Blejnar, nu era atat de mediatizat.

Dl Crin Antonescu spune ca e iminenta o noua suspendare daca USL ia peste jumatate din voturi. Luati in calcul nominalizarea unui premier daca au majoritatea?

Eu iau in calcul interesul national. Voi desemna un premier care sa serveasca interesul national, iar povestea pe care o vehiculeaza orice politician ca il suspendam pe Basescu, va rog sa ma credeti ca nu ma impresioneaza. Nu sunt un om caruia sa-i fie frica de ceva, sau in orice caz nu de politicieni.

Cum s-a derulat selectia procurorilor la Ministerul Justitiei?

Ar insemna sa ma antepronunt fara sa fi vazut documentele, lucru pe care nu il voi face.

hotnews.ro


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
eu, acum 4182 zile, 12 ore, 23 minute, 20 secunde
pentru cetatean! Prea inversunat te-ai aruncat asupra dlui Presedinte. De ce nu te uiti cum traiesc baronasii tai de USListi? Cum a furat si pradat tara Vranciei barotul de MOPRISAN? Cum a talharit citeste integral
cetatean, acum 4182 zile, 13 ore, 32 minute, 13 secunde
Avem tot ce ne trebuie sa ne fie bine, atat cat poate sa ne fie in Romania, cu o singura conditie, sa ne functioneze institutiile, sa ne facem treaba, sa fim credibili. mai terminatule de presedinte citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.