Politică

CRIN ANTONESCU, la "După 20 de ani": ATACURI la adresa şefului SIE, ce spune despre Traian Băsescu şi rediscutarea acordului cu FMI

Ziarul de Vrancea
28 oct 2012 958 vizualizări
Invitat al emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost provocat de moderatorii emisiunii - Cristian Leonte, Claudiu Pândaru (Gândul.info) şi Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) - la "un exerciţiu de sinceritate".

Preşedintele PNL s-a arătat nemulţumit de atitudinea fostului coleg de partid, actual şef la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), în perioada referendumului pentru demiterea preşedintelui, spunând despre acesta că avea datoria de a informa corect partenerii internaţionali, contrazicând astfel declaraţiile liderilor PDL şi ale lui Traian Băsescu referitoare la lovitura de stat.

"Atunci când cineva delirează, - Monica Macovei sau Traian Băsescu, unul la Parlamentul European, altul la garaj -, şi începe să vorbească despre lovitură de stat, atunci nu cred că este o acţiune de PR, ci de datoria unui serviciu în slujba naţiunii. Trebuia să spună că nu, nu este nicio lovitură de stat. Când se vorbeşte despre absurditatea că noi lideri de la Bucureşti abandonează, schimbă orientarea de politică externă a României, angajamentele cu NATO, cu UE şi că au devenit brusc pro-ruşi şi că sunt cu Moscova, atunci e de datoria serviciilor de informaţii să spună nu, asta e o prostie”, a spus Antonescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", ce va fi difuzată duminică, la Pro TV.

Această declaraţie a şefului Senatului vine  în contextul în care Teodor Meleşcanu, invitat în urmă cu o săptămână la aceeaşi emisiune, a declarat că SIE "nu este o agenţie de PR" şi că nu i s-a cerut nimic în perioada referendumului din 29 iulie.

La rândul său, Crin Antonescu a afirmat că nu i-a cerut nimic şefului SIE şi mai mult, că nu are nimic personal cu acesta. A mai spus că datoria serviciilor de informaţii ar trebui să se menţină "în atribuţiile constituţionale".

FOTO: GABRIEL PETRESCU MEDIAFAX

"Este o trivialitate. Să spui că SIE nu e agenţie de PR este un răspuns frivol pentru cineva care conduce un serviciu a naţiunii române. Domnul Meleşcanu pare a nu avea o relaţie foarte bună cu noi, de vreme ce crede că noi nu ştim un lucru pe care îl ştie orice om din orice fund de sat din România. Cine i-a cerut servicii de PR domnului Meleşcanu? Încercarea de a informa nu cred că era o acţiune de PR, ci o acţiune de informare. Eu dacă am cerut ceva, a fost ca cel puţin pe timpul referendumului, cât era responsabilitatea mea ca interimar, să stea în atribuţiile strict constituţionale, să nu se intervină în niciun fel în dezbateri", a mai spus Antonescu la "După 20 de ani".

Întrebat despre o posibilă schimbare a celor doi directori de la SRI şi SIE după alegerile parlamentare, Crin Antonescu a evitat să dea un răspuns concret, răspunsul său limitându-se doar la controlul pe care ar trebui să-l aibă Parlamentul asupra lor.

"După alegeri şi după modificarea Constituţiei, aş vrea să avem un adevărat control parlamentar asupra serviciilor, indiferent cum se vor numi conducătorii lor, o opinie publică şi clasă politică în care discuţiile despre aceste servicii să nu mai fie ca despre nişte instituţii oculte, deasupra capetelor noastre, care, de fapt, ele fac jocurile şi ele iau deciziile politice, nicidecum cetăţenii atunci când votează. Alegerile duc la schimbarea Parlamentului şi a Guvernului, nu pentru şefii serviciilor. Aceştia pot fi schimbaţi dacă este cazul şi înainte şi după alegeri, o face această schimbare cine o spune Constituţia", a răspuns, rezervat, preşedintele PNL.

"Lui Traian Băsescu îi este jenă democratică"

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Crin Antonescu a vorbit şi despre despre recenta primire a lui Gigi Becali în PNL, despre relaţia cu preşedintele Traian Băsescu, precum şi despre interesele economice ale României şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Întrebat despre o posibilă nouă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu din 2013, liderul liberal a exclus această variantă, cu excepţia unor încălcări ale Constituţiei. Totodată, preşedintele PNL a ţinut să specifice şi că acest demers nu este "un punct de program".

„Dacă vom avea majoritate parlamentară şi preşedintele refuză să numească un premier de la noi, se ajunge la suspendare. Dar eu presupun că nu se va întâmpla asta. O nouă suspendare a preşedintelui nu este un punct de program, nici declarat, nici nedeclarat. Eu repet că, după rezultatul referendumului, orice om politic civilizat, indiferent de verdictul CCR, ar fi demisionat”, a afirmat liberalul.

Liderul PNL consideră că Traian Băsescu este un preşedinte ilegitim, lucru de care ar fi şi acesta conştient, dar "îi este jenă".

"Nu aş vrea să ajungem în situaţia comică în care să îl critic eu pe Traian Băsescu pentru prea multă absenţă din spaţiul public, după ce atâta vreme cu toţii am denunţat hiperactivitatea lui, uneori anti-constituţională. Până la urmă, nimeni nu a vorbit mai clar şi mai tare decât cei din USL despre calităţile lui. Însă el este profund ilegitim în funcţia sa şi o ştie şi domnia sa, şi liderii europeni. Orice ar face, e degeaba. Dacă lipseşte din peisajul public, avem o situaţie normală şi chiar cred că unul din motivele lui este şi jena pe care un om care a câştigat atâtea alegeri o resimte în urma situaţiei. Lui Traian Băsescu îi este jenă democratică, resimte un fel de stinghereală", a adăugat Antonescu.

"Gigi Becali - un soi de supervedetă, adesea comică, a politicii româneşti" 

Despre subiectul candidaturii lui Gigi Becali la alegerile parlamentare din 9 decembrie, pe listele USL, preşedintele PNL a susţinut că finanţatorul Stelei a fost acceptat de o "majoritatea covârşitoare" şi a negat eventualele conflicte din cadrul partidului.

Foto: Mediafax 

"Gigi Becali are în România importanţa pe care voi i-aţi acordat-o. Mai mare, mai mică, nu contează, nu USL, nu PNL a făcut din Gigi Becali un soi de supervedetă, adesea comică, a politcii româneşti, ci relaţia cu mass-media.

Prezenţa lui pe listele USL a fost socotită drept acceptabilă, candidatura lui nu a fost acceptată cu greu, ci în termeni democratici, prin vot, cu o majoritate copleşitoare şi nu a suscitat prea multe discuţii. Faptul că domnul Tăriceanu a avut o altă alegere decât majoritatea zdrobitoare a forurilor de decizie a PNL este cu totul altceva”, a spus Crin Antonescu la emisiunea "După 20 de ani".

Întrebat dacă patronul Stelei va primi şi o funcţie în cadrul PNL în cazul în care va câştiga un loc de deputat în Parlamentul României, preşedintele PNL a negat acest lucru, spunând că momentan Becali este doar "membru formal", iar dacă va dori să rămână în partid problema va fi discutată ulterior.

"Este o întrebare retorică. Acordul constă în această asociere şi în candidatura lui Gigi Becali, prezenţa lui în PNL este formală. Dacă dânsul va vrea mai departe să se implice, vom lua decizii atunci, acum nu se pune problema să aibă nişte funcţii în PNL sau să fie ministru. Gigi Becali este membru PNL, cel puţin formal, că altfel nu ar fi putut candida pe listele USL”, a mai spus liderul PNL.

Ce poate oferi României acordul cu FMI

Referitor la o renegociere cu partenerii externi, în 2013, Crin Antonescu mizează mai degrabă pe o „rediscutare a acordului cu FMI”, tocmai pentru a fi urmărit interesul României şi cum pot fi atinse obiectivele ţării prin acest acord.

„Eu cred că ar trebui, nu ştiu dacă renegociat în fapt cu FMI, cât reaşezată poziţia de pe care autorităţile române au început această relaţie. O rediscutare a acordului cu FMI, în sensul în care guvernul României să ştie foarte bine ce vrea, ce aşteaptă, ce îi poate oferi acest acord şi în ce măsură România să poată să urmărească obiective”, a adăugat Antonescu.

"România trebuie să adopte «pachete de punere în ghips fiscală»"

Crin Antonescu a vorbit şi despre interesele economice ale României şi obiectivele ţării în cadrul Uniunii Europene. Întrebat pentru ce ar trebui România să lupte din punct de vedere economic, preşedintele liberal a menţionat importanţa cotei unice de 16%, scăderea TVA-ului şi creşterea economică.

"În condiţiile crizei, cea reală, sunt valabile vechile soluţii: scăderea fiscalităţii, cotă unică şi cât mai redusă, un TVA cât mai redus, facilităţi pentru investitori etc. În acest moment, când avem nevoie de creştere economică, de dinamizarea sectorului privat, dacă nu putem debloca lucrurile, dacă nu le putem scoate din anchiloza în care au intrat, atunci trebuie căutate alte soluţii. România încearcă şi ea să găsească nişte puncte care ar avantaja-o sau nu", a declarat acesta.

Concret, în opinia lui Crin Antonescu, pe plan economic, România ar trebui să speculeze oportunităţile în cadrul UE şi să adopte tratate în favoare ţării. Mai precis, liderul liberal a vorbit despre adoptarea unui pachet complet, incluzând toate tratatele fiscale.

"Trebuie să încercăm să urmărim acele şanse care pot să joace în favoarea României în acest context. Să facem nişte opţiuni majore, tratate fiscale, uniune bancară, pachete "de punere în ghips" fiscală, dacă intrăm în zona euro. Dacă acceptăm tot pachetul şi continuăm această strategie, cu toate riscurile, atunci luăm toate lucrurile, toate tratatele fiscale şi uniune bancară. Cel mai rău este să luăm aceste măsuri, dar să nu ne ducem în zona euro şi atunci ele nu sunt decât împotriva noastră şi omoară orice şansă de creştere economică vreodată", a conchis Antonescu la "După 20 de ani".

 

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
cico, acum 4197 zile, 12 ore, 4 minute, 58 secunde
doamne nu mai pot sa-l suport pe acest somnoros.Desteptati-va romani
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.