Politică

Cum a anulat Pivniceru prima întâlnire oficială cu comisarul pentru Justiţie. "Era o întâlnire informală, gen BUNĂ SEARA, EU SUNT PIVNICERU - BUNĂ SEARA, EU SUNT REDING"

Ziarul de Vrancea
20 sep 2012 1409 vizualizări
Ministrul Mona Pivniceru a ratat ocazia să se întâlnească cu Viviane Reding, comisarul european pentru Justiţiei. Purtătoarea de cuvânt a Vivianei Reding a declarat pentru gândul că întâlnirea Reding-Piviniceru, programată pentru miercuri, a fost anulată pentru că în "agenda ministrului român a intervenit o schimbare".

 

Întâlnirea ar fi avut loc în contextul în care Pivniceru a demarat procedura de selecţie a viitorului procuror general şi a procurorului şef al DNA. Întâlnirea urma să aibă loc la Viena, în cadrul Conferinţei Miniştrilor Justiţiei din Consiliului Europei. Ministrul Pivniceru a explicat prin intermediul consilierei sale că şi-a anulat deplasare la Viena pentru că de la biroul Vivianei Reding a fost informată că nu era posibilă o discuţie pe larg cu comisarul european. Cristina Manda, consilieră a ministrului Pivniceru, a explicat că în cadrul conferinţei de la Viena ministrul Justiţiei ar fi avut posibilitatea doar să "dea mâna" cu comisarul Reding în cadrul unei cine informale. Reprezentanta MJ a mai precizat că Pivniceru a fost ţintuită în Bucureşti şi de şedinţa de Guvern de miercuri dimineaţă şi de întâlnirea cu procurorii din CSM de joi.

La începutul şedinţei de guvern de miercuri, 19 septembrie, premierul Ponta i-a cerut ministrului Pivniceru proceduri transparente în numirea procurorului general şi a şefului DNA. În acest context, premierul a anunţat şi că Mona Pivniceru va avea o întâlnire pe acestă temă cu comisarul pe Justiţiei Viviane Reding. "Doamnă ministru, aşa cum aţi discutat cu secretarul general al Comisiei Europene, veţi discuta cu comisarul Reding, procedură transparentă şi deschisă, după care, sigur, propuneri la CSM şi decizia finală aparţine preşedintelui", a declarat Victor Ponta.

"Întâlnirea a fost anulată din cauza unei schimbări în agenda ministrului Pivniceru"

gândul a solicitat biroului de presă al comisarului Reding să precizeze dacă a fost stabiltă o întâlnire între ministrul Justiţiei Mona Pivniceru şi comisarul Viviane Reding. Potrivit consilierilor comisarului pentru Justiţie, ministrul Mona Pivniceru avea miercuri, 19 septembrie, programată o întâlnire cu comisarul Viviane Reding. Întâlnirea urma să aibă loc în cadrul Conferinţei Miniştrilor Justiţiei din cadrul Consiliului Europei care are loc între 19 şi 21 septembrie la Viena. "Vicepreşedinta Reding avea programată o întâlnire cu ministrul Justiţiei din România. Întâlnirea care urma să aibă loc în cadrul conferinţei de la Viena a fost anulată din cauza unei schimbări în agenda ministrului Pivniceru. Pe cale de consecinţă, întâlnirea nu va avea loc", a precizat pentru gândul Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding. Citeşte aici răspunsul în limba engleză transmis de către biroul de presă al comisarului Reding. Întâlnirea Reding-Pivniceru avea ca subiect tocmai numirea noului procuror general şi a noului procuror şef al DNA.

De cealaltă parte, ministrul Mona Pivniceru, prin intermediul consilierilor săi, a transmis că de fapt şi-a anulat deplasarea la Viena pentru că Viviane Reding i-ar fi transmis că are programul prea încărcat pentru a stabili o întâlnire bilaterală şi că nu ar fi avut ocazia să discute în detaliu cu comisarul pentru Justiţie. Cristina Manda a precizat că ministrul Pivniceru a fost informat că Viviane Reding are un program foarte încărcat şi că nu ar fi existat posibilitatea unei întâlniri bilaterale. Cristina Manda a mai precizat că şi agenda ministrului Pivniceru este una încărcată pentru că joi, 20 septembrie, are o întâlnire la CSM cu secţia de procurori a consiliului.

Citeşte mai jos explicaţia consilierei Cristina Manda:

"Nu a fost stabilită o întâlnire bilaterală, adică cele două să se întâlnească şi să discute personal. Cabinetul doamnei Reding ne-a anunţat că dumneaei ajunge la Viena în acestă seară undeva foarte târziu iar mâine dimineaţă stă un pic la deschiderea conferinţei şi pleacă. Tocmai din cauza asta nu s-a putut stabili o bilaterală. A rămas că în funcţie de agendă va avea loc o astfel de întâlnire în următoarele zile. În aceste condiţii şi având în vedere că la Guvern a avut loc astăzi o discuţie importantă pentru noi despre coduri, ministrul a decis practic să nu mai plece la Viena.

Practic nu s-a putut stabili în marja acestei întâlniri o bilaterală. Cabinetul Reding ne-a anunţat clar că nu se poate stabili o bilaterală. În acestă seară la Viena s-a organizat o cină şi aceea era întâlnirea. Ceva de genul: << Bună seara. Eu sunt Pivniceru. Buna seara. Eu sunt Reding>>. Era pur şi simplu o cunoaştere informală. Cabinetul Reding ne-a transmis că agenda doamnei Reding este foarte încărcată şi că nu era posibilă o întâlnire. Adică în acestă seară la Viena doar s-ar fi salutat, dar discuţia mai importantă nu putea avea loc", a declarat Cristina Manda pentru gândul.

Purtătoarea de cuvânt a comisarul Reding revine: ministrul român a anulat întâlnirea

Am revenit cu o nouă solicitare către Mina Andreeva, purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding, în care transmiteam exact explicaţiile consilierei ministrului Pivniceru. Purtătoarea de cuvânt a comisarului Reding ne-a transmis încă odată că "ministrul Justiţiei Pivniceru şi comisarul Reding urmau să se întâlnească la Viena în cadrul Conferinţei Consiliului European". Având în vedere că Mona Pivniceru nu mai participă la conferinţa de la Viena, întâlnirea nu mai are loc, a mai transmis purtătoarea de cuvânt a comisarului Viviane Reding. Conferinţei Miniştrilor Justiţiei din cadrul Consiliului Europei este o întrunire la care sunt invitaţi miniştrii de Justiţie din ţările UE. Tema conferinţei de la Viena de anul acesta este "Răspunsul Justiţiei la violenţa urbană".

Cristina Manda, consilieră a ministrului Pivniceru, a revenit, miercuri seara, cu o nouă explicaţie în cazul întâlnirii ratate dintre Pivniceru şi Reding. Consiliera ministrului Pivniceru a explicat că o întâlnire de substanţă dintre ministrul român şi Viviane Reding nu putea avea loc. "Sigur că ar fi putut să se vadă, să dea mâna, dar nimic mai mult. Nu putea avea loc o bilaterală. Trebuia să se întâmple ca şi în cazul întâlnirii Barroso - Băsescu. Trebuie să existe o agendă, o tematică", a precizat Cristina Manda.

La şedinţa de guvern, premierul Ponta a declarat că este convins că ministrul Pivniceru va aplica procedurile transparente convenite cu Comisia Europeană în selectarea celor doi procurori care îi vor înlocui pe Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi. "Doamnă ministru, aşa cum aţi discutat cu secretarul general al Comisiei Europene, veţi discuta cu comisarul Reding, procedură transparentă şi deschisă, după care, sigur, propuneri la CSM şi decizia finală aparţine preşedintelui. Am încredere totală şi aveţi sprijinul nostru pentru a merge pe procedurile pe care le-aţi agreat cu Comisia Europeană", a declarat Victor Ponta.

Ponta: Barroso e de acord ca ministrul Justiţiei să propună şi CSM să avizeze numele procurorului general şi al şefului DNA

Marţi, 18 septembrie, într-o emisiune televizată, Victor Ponta s-a referit şi la dezbaterea pe marginea numirii procurorului general şi a şefului DNA. Ponta a declarat că în opinia sa numirea procurorilor în cele două funcţii trebuie să fie făcută de CSM. Ponta a mai declarat însă că preşedintele Comisiei Europene a agreeat actuala procedură în care ministrul Justiţiei propune, CSM avizează şi preşedintele semnează decretele de numire. Atât în şedinţa de guvern, dar şi în emisiunea televizată, Victor Ponta a atacat-o pe Monica Macovei acuzand-o că în 2005 a schimbat procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA. Ponta a precizat că înainte de 2005 cele două funcţii erau ocupate de procurori numiţi de CSM. "Constat acum că, după ce în legea iniţială, sigur, procedurile erau mai clare, în 2005 ministrul de atunci al Justiţiei a vrut mai multă putere şi să înfluenţeze justiţia şi a schimbat legea şi l-a băgat pe ministrul Justiţiei în procedură", a declarat Victor Ponta în şedinţa de guvern.

Predoiu: "Procedura trebuie îngheţată până în 2013"

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, este de părere că, indiferent de cine alege procurorul general şi şeful DNA (MJ sau CSM), în contextul actual (alegeri parlamentare) vor exista suspiciuni. În opinia lui Predoiu, o soluţie ar fi ca procedura să fie îngheţată până în ianuare 2013 când va exista o nouă putere legitimată prin vot şi o nouă conducere a CSM.

"Dupa evenimentele din aceasta vara, orice solutie va naste suspiciuni si controverse. Cred ca normal ar fi ca intreg procesul de propuneri la conducerea Parchetului General si DNA sa fie << inghetat>> pana in ianuarie 2013, dupa Raportul de tara al Comisiei din luna decembrie si inceperea unui nou mandat la nivelul conducerii CSM. Un Guvern legitimat proaspat de alegeri si un CSM cu o conducere avand un an de mandat in fata, ambele luand act in prealabil de Raportul din decembrie al Comisiei, reprezinta premise mai bune pentru a fixa o solutie justa", a precizat Predoiu pentru Gândul.

Stănoiu: "Modelul Macovei trebuie continuat"

Fostul ministru al Justiţie, Rodica Stănoiu, este de părere că procedura iniţiată de Mona Pivniceru nu trebuie modificată. "Procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA în care rămâne CSM-ul şi preşedintele l-am propus eu. După aceea am văzut că modelul Macovei a funcţionat atâţia ani şi Comisia Europeană a fost mulţumită. Nu văd argumente pentru care trebuie schimbat. Dacă ar fi să regândim atribuţiile CSM putem discuta, dar altfel eu am mari rezerve", a declarat Stănoiu pentru gândul.

www.gandul.info


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.