Politică

Pedeliştii la butoane, pesediştii la balcoane

Ziarul de Vrancea
21 feb 2012 1794 vizualizări
Deputaţii puterii au reuşit să treacă ieri prin votul plenului mai multe proiecte legislative, folosindu-se şi de cvorumul asigurat fără intenţie de parlamentarii PSD care protestau de la balconul Camerei

Şedinţa de vot final a Camerei Deputaţilor s-a desfăşurat ieri în cvorum, fiind prezenţi 165 deputaţi. Cel puţin aşa a anunţat preşedintele de şedinţă Ioan Oltean, după apelul nominal. Secretarul Camerei, liberalul Mihai Voicu, care a citit apelul nominal, a anunţat că sînt prezenţi în sala de şedinţe 165 de deputaţi, în condiţiile absenţei reprezentanţilor opoziţiei. Însă, după ce au fost votate trei proiecte de lege, Mihai Voicu a atenţionat că la următorul proiect au votat doar 161 de deputaţi, iar cvorumul a fost pierdut. Ulterior, liderul grupului PSD Mircea Duşa a spus că nu există cvorum. Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a precizat că cvorumul se stabileşte prin apel nominal şi că nu orice deputat este obligat să voteze, dar este luat în calcul la cvorum, arătînd că există deputaţi în sală, cum este Mihai Voicu sau Mircea Duşa, care nu votează. Mihai Voicu a anunţat că, în aceste condiţii, opoziţia va lua în considerare contestarea la Curtea Constituţională a tuturor proiectelor adoptate în această şedinţă.
Liderul grupului UNPR, Eugen Nicolicea, a spus că trebuie să se ia act că la balcoane se află peste 20 de deputaţi care nu-şi exercită dreptul de vot dar sînt prezenţi. "Aceasta este o dovadă că întreaga şedinţă s-a desfăşurat în cvorum", a intervenit Oltean, arătînd că trebuie analizată posibilitatea de a pune şi la balcoane instalaţii de vot. El i-a invitat în repetate rînduri pe cei de la balcoane "să vină în sală pentru a se simţi mai comod".

Parlamentar PSD: "Stăm la balcoane ca aurolacii"

Un grup de 25 de deputaţi PSD au asistat ieri la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor de la balcoanele sălii. Deputatul Bogdan Niculescu Duvăz a explicat că aceştia au ales să nu participe la lucrările Camerei şi să stea la balcoane în semn de protest. "Nu vrem să participăm la lucrări. Stăm în balcoane şi dovedim că suntem aici. În sală sunt puţini de la majoritate", a explicat Niculescu Duvăz, aflat într-o lojă.
Pe de altă parte, unii reprezentanţi ai PSD au declarat, sub protecţia anonimatului, că "este supărare mare" în partid pentru faptul că parlamentarii social-democarţi "fac jocul PNL" şi sînt în grevă parlamentară. "La noi (n.r. - în PSD) este supărare mare pe tema acestui joc de-a greva. Facem jocul PNL", a precizat un social-democrat. De asemenea, unii parlamentari ai PSD sînt nemulţumiţi şi de faptul că, în loc să stea la lucrările Parlamentului, stau la balcoane. "Stăm la balcoane ca aurolacii", a adăugat un parlamentar PSD.

Senatorii nu vor ca alcooliştii să-şi plătească singuri spitalizarea

Senatorii Puterii din Comisia pentru Sănătate au întocmit ieri un raport de respingere pentru propunerea legislativă prin care serviciile medicale pentru cazurile de etilism acut nu ar mai fi fost decontate în totalitate din Fondul naţional de asigurări de sănătate, iar 30% din valoarea costurilor spitalizării şi tratamentului ar fi urmat să fie suportate de către pacienţi. Proiectul prevedea şi situaţia în care pacienţii nu îşi pot permite să achite respectivul procent din valoarea tratamentului, aceştia urmînd să efectueze 50 ore de muncă în folosul comunităţii.
În timpul dezbaterilor din Comisie, iniţiatorul propunerii legislative, deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, a susţinut că numărul cazurilor de etilism acut care sînt tratate la urgenţă a crescut simţitor. "Sînt doctor şi lucrez într-un spital unde ponderea cazurilor de acest tip este foarte mare. De foarte multe ori am fost puşi în situaţia de a da de pe canapeaua de urgenţă un bătrîn lovit de o maşină pentru că aveam de tratat un astfel de pacient", a spus deputatul. El a adăugat că pentru astfel de cazuri sînt cheltuite 25 milioane de euro. "Vorbim de 50.000 de cazuri, un număr echivalent cu populaţia oraşului Tecuci, care ajung în serviciul de urgenţă doar în urma consumului excesiv de alcool. Nimeni nu mă poate convinge că cele 25 milioane de euro cheltuiţi pentru astfel de patologii nu ar putea fi folosiţi mai bine în altă parte", a susţinut Ciuhodaru.
De partea cealaltă, senatorul PDL Tudor Udriştoiu a precizat că nu va susţine adoptarea unui raport de admitere pentru propunerea legislativă: "Se ajunge la discriminare. Aspectul de unde şi cum plăteşte este foarte important pentru că ăştia nu au nişte resurse covîrşitoare şi ce facem, îi executăm silit, le reţinem din ajutor social, le tăiem ajutorul social? Ce ne facem apoi cu alte boli? O să îi punem să plătească şi pe cei care ajung la urgenţă cu pancreatita că au mîncat? Au fost lacomi, au mîncat şi au ajuns cu pancreatita la spital. L-am pus eu să mănînce? Să îi punem la plată ca să îi educăm să mănînce verdeaţă, să nu mai consume alcool, să ţină posturile şi aşa mai departe. Să îi învăţăm minte". El a adăugat că atît tutunul, cît şi alcoolul au incluse în preţul de vînzare şi taxe de viciu: "Pentru ce credeţi că sînt aceste accize? Nu sînt tot ceva educaţional, plăţi în plus?". 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.