Politică

Secretarul de stat Vasile Lupu, legitimat de hotii de paduri

Ziarul de Vrancea
15 mai 2006 1180 vizualizări
Ostilitatile s-au produs in padurile din comuna Mera u secretarul de stat a declarat ca de starea padurii se fac vinovati chiar padurarii

Secretarul de stat Vasile Lupu, din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurii si Dezvoltarii Rurale, a vizitat simbata comuna Mera, unde au fost exploatate ilegal peste 50 de hectare de terenuri forestiere in ultimul an. Oficialul silvic a vrut sa se convinga cu ochii lui cum se exploateaza ilegal padurile sub mandatul Aliantei D. A. si a fost la un pas ca un proprietar din zona sa-i puna pielea pe bat pe motiv ca i-a calcat proprietatea. Poposit in padurea lui Mitica Ifrim, consilier local PSD in Mera, secretarul de stat a fost legitimat de acesta si chiar apostrofat, in prezenta muncitorilor sai. Vizibil iritat, Ifrim s-a indreptat cu toporul catre jurnalistii care-l insoteau pe secretarul de stat, apoi l-a ales pe cameramanul TVR, pe care l-a amenintat ca-i sparge videocamera daca nu opreste filmarea. "Ce filmezi? Vrei sa ti-o sparg?", i-a spus cameramanului. "De ce nu ne-ati anuntat de control, ca inspectorii de la ITRSV asa fac!", s-a ratoit apoi si la Vasile Lupu, pe care apoi l-a legitimat. Proprietarul are deja patru dosare penale pentru exploatare ilegala. Din echipa de control au mai facut parte Nicu Lupu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic si Vinatoare Vrancea, precum si Ion Ionita, seful Corpului de Control al Directiei Silvice Focsani. Acestia s-au uitat pur si simplu cum se deruleaza ostilitatile si au dezvaluit presei ca de multe ori chiar le e teama sa mearga in control fara politisti, pentru a nu fi atacati de proprietarii de paduri. Mitica Ifrim, 50 ani, are la Mera peste 40 de hectare de padure pe care le-a exploatat, motiv pentru care ITRSV a facut patru sesizari penale impotriva sa. Intr-un dosar penal este cercetat chiar si primarul din comuna Mera, Gheorghe Sararu. Mitica Ifrim nu este la prima isprava de acest gen. în luna februarie, acesta a amenintat cu toporul si citiva inspectori si politisti care l-au surprins cum exploata ilegal. De precizat ca Vasile Lupu nu a fost dus intimplator la Mera, intrucit exista si alte zone sensibile din acest punct de vedere. La final, acesta a spus ca nu a facut decit sa constate o stare de fapt.


Mafia uniformelor verzi


Secretarul de stat Vasile Lupu a declarat la Focsani ca toate agresiunile asupra fondului forestier s-au facut cu complicitatea personalului silvic, care este direct responsabil de starea actuala a fondului forestier. De multe ori, a dezvaluit acesta, padurarii anunta cu intirziere furturile din padurile pe care le au in grija. "Toate ilegalitatile din păduri s-au făcut cu implicarea personalului silvic. Toti cei care poartă haină silvică nu pot fi absolviti de vină că pădurile arată asa cum arată", a spus secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, care a vorbit apoi de o adevarata mafie care se imbogateste de pe urma aurului verde, profitind de lacunele legislative si de ingaduinta unor judecatori. Vasile Lupu a precizat ca de la inceputul acestui an au fost instrumentate 1.304 de dosare penale, fata de 625 cite au fost instrumentate de silvicultori in anul 2005, si ca in curind vor fi aduse modificari Codului Silvic.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.