Politică

De ce este neconstituţională comasarea alegerilor

Ziarul de Vrancea
3 feb 2012 1045 vizualizări
Fixarea la aceeaşi dată a scrutinului local cu cel parlamentar încalcă dreptul de a fi ales, crează dificultăţi electoratului şi nu respectă principiul neretroactivităţii legii, susţine Curtea Constituţională

Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, arată Curtea Constituţională (CCR) în motivarea deciziei prin care a invalidat comasarea alegerilor. "O guvernare democratică cere ca poporul, prin corpul electoral, să decidă la intervale regulate de timp, astfel încît reprezentanţii să reflecte voinţa acestuia, poporul fiind informat asupra schimbărilor politice, economice şi sociale ce au avut loc într-o anumită perioadă", scriu magistraţii în motivarea deciziei. Dată fiind importanţa acestui principiu, excepţiile – cu consecinţa prelungirii mandatelor aleşilor dincolo de termenele prevăzute de lege – sînt strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi de lege, şi privesc situaţii extreme, cu caracter cu totul deosebit, cum ar fi starea de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, calamitate naturală, dezastru sau sinistru deosebit de grav, situaţii care nu subzistă în cauză, subliniază CCR.
Pe de altă parte, judecătorii Curţii Constituţionale au arătat că redimensionînd durata mandatelor în curs ale aleşilor locali, legea criticată încalcă principiul neretroactivităţii legii. Sub acest aspect, Curtea a statuat în jurisprudenţa sa "că legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcţiilor de conducere în alt fel decît legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu şi pentru mandatele în curs".
De asemenea, Curtea susţine că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales. "Aceasta întrucît există situaţii în care un candidat care nu a cîştigat un mandat de ales local (primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean) să-şi exprime dorinţa de a participa la alegerile naţionale pentru un mandat de parlamentar, lucru perfect posibil, dar numai în cazul unor alegeri care se desfăşoară la date diferite. Or, legea criticată prevede că în cazul organizării şi desfăşurării alegerilor pentru Parlament la aceeaşi dată cu alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator", menţionează Curtea în motivare. Nu în ultimul rînd, comasarea alegerilor ar putea crea dificultăţi privind exercitarea dreptului de vot, complexitatea şi durata operaţiunilor putînd afecta procesul electoral, mai arată CCR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.