Politică

VIDEO!!! S-au împărţit milioanele judeţului: unul asistenţă socială, unul la drumuri, altul la paranghelii

Mihai Boicu
2 feb 2012 1713 vizualizări
Membrii Consiliului Judeţean au votat ieri bugetul judeţului, în valoare de 295,5 milioane lei u cei mai mulţi bani se cheltuie pe asistenţă socială u PDL a criticat faptul că 1 milion de euro se cheltuie doar pentru “paranghelii” u Oprişan a replicat că oamenii trebuie să se bucure de plecarea PDL de la putere

 Consilierii judeţeni s-au adunat ieri în şedinţă pentru a vota bugetele proprii ale judeţului pentru finanţarea unităţilor administrativ teritoriale şi a instituţiilor din subordinea CJ Vrancea. Excepţie a făcut social – democratul Mircea Diaconu, vicepreşedintele instituţiei, care se află în concediu medical încă din decembrie, întrucît este în stare de convalescenţă. Absenţa însă nu a contat la vot întrucît voturile PDL nu contează decît ca poziţie politică. Punctul cel mai fierbinte de pe agenda aleşilor a fost bugetul, care a trecut fără prea mare tam- tam, doar consilierii PDL Cornel Negru şi Emilian Diaconu criticînd modul în care s-au împărţit cele 259,5 milioane lei. Cei doi aleşi au fost nemulţumiţi de sumele prevăzute la capitolul “Alte cheltuieli”, adică pentru Festivalul Viei sau Revelionul 2012 – 2013. “Veniturile obţinute de judeţul Vrancea sînt de 3,5 milioane euro, la care se adaugă 1,5 milioane euro sume defalcate, adică 5 milioane euro în total. Dumneavoastră propuneţi alocarea sumei de 1 milion euro pentru Revelion, Bachus. Per total, 15% din venitul Vrancei este repartizat la capitolul “Alte cheltuieli”. În loc să alocăm această sumă pentru drumuri, investiţii care să aducă locuri de muncă sau să ajutăm consiliile locale, se cheltuie banii doar pentru paranghelii, fără un scop economic, doar pentru distracţie”, a spus Emil Diaconu, care a fost o vreme vicepreşedintele Consiliului Judeţean, pe vremea cînd era membru PNL. Replica lui Marian Oprişan nu s-a lăsat aşteptată, şeful CJ spunînd că este vorba de manifestări cu tradiţie. “Trebuie să se bucure şi cetăţenii Vrancei că plecaţi de la putere”, a replicat baronul social – democrat. Acesta a supus imediat proiectul de hotărîre la vot, doar cei de la PDL fiind împotrivă.

Cele mai mari cheltuieli: asistenţă socială, mediu şi drumuri

Vrancea are în acest an un buget total de 259,5 milioane lei, din care 42 milioane lei reprezintă sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţului, la care se mai adaugă cote defalcate din impozitul pe venit de 14,5 milioane lei, transferuri pentru persoanele cu handicap de 59 milioane lei sau contribuţia primăriilor pentru sistemul de protecţia copilului. Din această sumă 143,6 milioane lei sînt aferente secţiunii de funcţionare şi 115,8 milioane lei secţiunii de dezvoltare. La funcţionare cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru sistemul de asistenţă socială, 81,4 milioane lei, aproape toată suma fiind repartizată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Cheltuielile bugetului de funcţionare sînt mai mici cu 14,6 milioane lei decît veniturile, astfel încît suma suplimentară a mers la secţiunea de dezvoltare, pentru finanţarea unei părţi din deficitul de 33,2 milioane lei. Diferenţa a fost acoperită din excedentul bugetar înregistrat la sfîrşitul anului trecut. Cele mai mari cheltuieli de dezvoltare sînt cele cu Protecţia Mediului – 73,3 milioane lei şi drumuri şi poduri – 50,1 milioane lei. Sumele repartizate la capitolul “Alte servicii publice de interes general”, finanţate de CJ, sînt ceva mai mici decît cele “identificate” de consilierul Emilian Diaconu, de 3,2 milioane lei.

Dragoş Mircea a mers la Boc nu la Oprişan

Noul subprefect Dragoş Mircea ar fi trebuit validat ieri în funcţia de membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, însă acesta nu a fost prezent întrucît a participat la videoconferinţa cu premierul Emil Boc, pe tema iernii şi a codului galben de viscol şi ninsori. În aceste condiţii, Marian Oprişan a propus amînarea proiectului de hotărîre pentru o şedinţă viitoare. Democrat – liberalul Cornel Negru şi, uneori, colegul său Emilian Diaconu au comentat aproape la fiecare din proiectele supuse la vot. Acesta a ridicat un semn de întrebare pentru suma repartizată de 4 milioane lei prevăzută pentru conducerea Direcţiei de Protecţie a Copilului, la care i s-a răspuns că este vorba şi de aportul specialiştilor care asigură asistenţa socială. De asemenea, democrat-liberalul a cerut explicaţii pentru faptul că reabilitarea Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” costă 1.450 de euro/mp sau pentru faptul că dirigentele de şantier Ionel Trifaş este plătit cu 1.800 de dolari pe lună. Oprian a răspuns că este vorba de un monument arhitectonic, nu de un apartament, de aceea lucrările sînt mai scumpe. De asemenea, Iulian Matache, directorul Direcţiei  Tehnice, a susţinut că Ministerul Dezvoltării este cel care a organizat licitaţia şi a încheiat contract cu dirigentele de şantier. Pentru alte explicaţii, Oprişan i-a invitat pe cei de la PDL să adreseze interpelări în scris, la care urmează a răspunde “cu drag”. (Mihai BOICU) 

Oprişan vrea alte criterii de repartizare a fondurilor

Preşedintele CJ a criticat Guvernul că a dat mai puţini bani pentru acest an judeţului. Într-o informare adresată consilierilor judeţeni, acesta a arătat că CJ a primit 45,3 milioane lei din TVA, mai puţin cu 14% faţă de anul precedent. Astfel, sistemele de protecţie a copilului, dar şi a persoanelor cu handicap sînt finanţate doar în proporţie de 72%. Pe de altă parte, la primării gradul de necolectare a taxelor a fost de 21,75%, localităţile fiind penalizate cu 8,8 milioane lei. Marian Oprişan propune ca sumele repartizate de la buget autorităţilor locale să fie alocate pe următoarele criterii: capacitatea financiară a localităţii determinată pe baza impozitului pe venit încasat pe locuitor activ, ponderea locuitorilor activi şi impozitele şi taxele locale, chiriiile şi redevenţele datorate de persoanele fizice şi juridice active. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.