Politică

2VIDEO!!!Oprişan risipeşte milionul la referendum şi dă “mărunţiş“ pentru primăriile "în foame"

Mihaela Beșleagă
8 nov 2011 2551 vizualizări
Consilierii USL au votat ieri pentru secătuirea bugetului judeţean cu 1 milion de lei pentru organizarea referendumului privind regionalizarea u consilierii PDL s-au pronunţat împotriva acestei alocări, spunînd că se aruncă cu banii contribuabililor pe un referendum nefolositor u în acest timp, primăriile PSD şi PNL au mai primit cîteva zeci de mii de lei pentru cofinanţarea proiectelor locale u aleşii PDL au acuzat repartizarea “pur politică”

 Vrîncenii vor fi chemaţi în curînd la referendum pentru a se pronunţa prin vot dacă vor sau nu să fie desfiinţat judeţul Vrancea. Data la care cetăţenii vor fi invitaţi la urne nu se cunoaşte încă, însă se ştie cîţi bani se vor cheltui cu organizarea consultării populare, sumă care nu este deloc de neglijat: 1 milion de lei din bani publici. Consilierii judeţeni USL au aprobat ieri prin majoritatea de voturi rectificarea bugetului judeţului, prin care s-a suplimentat suma alocată iniţial pentru referendum cu încă 400.000 lei. Consilierii Puterii s-au pronunţat împotriva acestei alocări, considerînd că se aruncă banii pe fereastră, pe un referendum fără finalitate. În acest timp, primăriile PSD şi PNL din judeţ au primit un “mărunţiş“ de 750.000 lei pentru cofinanţarea proiectelor de dezvoltare locală, pentru fiecare localitate repartizîndu-se sume cuprinse între 15.000 şi 60.000 lei. Aceasta în condiţiile în care multe primării se plîng că au conturile blocate din cauza datoriilor şi riscă să le fie blocată activitatea. Consilierii PDL au acuzat modul discriminatoriu al acestei repartizări, pe care au catalogat-o “pur politică”, în care nicio primărie condusă de un primar PDL nu a primit un leu. Spiritele s-au încins atît de tare încît aproape de finalul şedinţei Constantin Guguianu, unul dintre consilierii PSD, exasperat de vociferările colegului de la PDL, Corneliu Negru, l-a apostrofat spunîndu-i că “bodogăneşti ca o babă în strană”. Cele două proiecte pentru rectificarea bugetului judeţului şi pentru repartizarea banilor pe localităţi au trecut prin maşina de vot PSD-PNL. 
Aleşii judeţului au dezbătut ieri cu aprindere alocarea a 1 milion de lei pentru organizarea referendumului de către Consiliul Judeţean (CJ) Vrancea, pe tema reorganizării teritorial administrative. Consilierii Puterii s-au opus acestei alocări, considerînd că majorarea cheltuielilor pentru referendum nu se justifică, întrucît consultarea prin vot nu va avea nicio finalitate. “Puţin probabil că se va realiza prezenţa la vot de 50 plus 1 şi vom cheltui banii judeţului pe lucruri fără finalitate. Singura explicaţie a suplimentării este că dorim să facem o politică de partid în teritoriu pe banii contribuabililor, pe banii şi ai mei, ca plătitor de taxe şi impozite în judeţul Vrancea, fără să avem un rezultat final. Este un simplu exerciţiu să demonstraţi că aveţi forţă în Consiliu şi puteţi adopta orice hotărîre, aşa cum se întîmplă de fiecare dată”, a spus consilierul judeţean PDL Emilian Diaconu. În lipsa preşedintelui CJ, Marian Oprişan, secretarul judeţului, Raluca Dan, a spus că, în calitate de cetăţean şi contribuabil al judeţului doreşte organizarea acestui referendum, specificînd faptul că “instanţa a corectat abuzul de putere pe care prefectul l-a săvîrşit în această situaţie”. “Eu nu vreau să fac niciun fel de consideraţii politice. Dar vreau să vă spun că şi eu sînt contribuabil al acestei ţări şi inclusiv din salariul meu se va plăti acest referendum. Eu ca şi cetăţean vreau să se organizeze acest referendum. Şi dvs, CJ aţi decis acest lucru printr-o hotărîre adoptată în luna iulie. Oportunitatea organizării acestui referendum a fost o dată supusă votului dvs în luna iulie. Şi data a fost stabilită, dar Instituţia Prefectului a găsit de cuviinţă să suspende acest act administrativ. Instanţa a corectat abuzul de putere pe care prefectul l-a săvîrşit în această situaţie. În acest moment aşteptăm hotărîrea dată de Curtea de Apel Galaţi pentru a putea investi cu formulă executorie şi a putea duce la îndeplinire hotărîrea pe care aţi adoptat-o”, a declarat Raluca Dan. În ceea ce priveşte suplimentarea sumei, aceasta a completat că, comparativ cu experienţa altor alegeri, banii care s-au alocat iniţial nu au fost suficienţi.


“La Constanţa referendumul a fost un fiasco”


Şi consilierul Corneliu Negru a plusat contra acestei alocări de 1 milion de lei, evocînd experienţa de la Constanţa cu referendumul. “Aveţi o recentă experienţă care ar trebui să vă dea de gîndit, a referendumului de la Constanţa, care a fost un fiasco. Populaţia nu s-a prezentat la vot, referendumul a fost nevalid, cheltuiala a fost nejustificată. Nu înţeleg de ce insistaţi, populaţia nu vrea ceea ce credeţi dvs că vrea”, a punctat Corneliu Negru. Secretarul Raluca Dan l-a contracarat ironic pe consilierul PDL, făcînd referire la experienţa personală şi la drepturile cîştigate de romani la Revoluţie. “Aveam 15 ani cînd a venit Revoluţia, eram elevă de liceu şi primul lucru pe care l-am învăţat imediat după aceea a fost că pot să am opinii  şi drepturi. Altfel trăim într-o dictatură în care se stabilesc nişte lucruri şi noi ne conformăm. Şi dvs sînteţi astăzi aici pentru că noi, funcţionarii, ne ducem la vot o dată la patru ani ca să vă votăm, ca să ne purtaţi pe mai departe interesele pe patru ani. Înseamnă că greşim că ne ducem o dată la patru ani la vot şi ar trebui să discutăm să ne dea o listă de la Bucureşti cu consilierii pe care să-i votăm şi care să ne conducă 20-25 de ani”, a argumentat secretarul judeţului. De altfel, spiritele s-au încins atît de tare la această dezbatere pe referendum, încît consilierul judeţean PSD Constantin Guguianu a avut o ieşire nervoasă la adresa lui Corneliu Negru, pe care l-a apostrofat cu “bodogăneşti ca o babă în strană”. Tema referendumului a fost iniţiată de preşedintele Traina Băsescu şi Guvernul Emil Boc, însă momentan nu există niciun proiect clar în privinţa regionalizării. USL a reacţionat la tema reorganizării administrativ-teritoriale, iar în unele judeţe, cum este cazul şi în Vrancea, sau Constanţa şi Brăila, CJ-urile au cîştigat prin hotărîri definitive şi irevocabile în faţa Prefecturilor, care au încercat să blocheze organizarea referendumului. La Vrancea, Marian Oprişan a aşteptat şi un răspuns din partea Guvernului Boc înainte de a organiza acest referendum, însă Ponta l-a zorit pe “baron” să pună în practică hotărîrea de CJ.


“Mărunţiş“ pentru localităţile USL


În timp ce aleşii USL au aprobat suplimentarea banilor pentru organizarea referendumului din bugetul judeţului, primăriile PSD şi PNL au primit tot în cadrul şedinţei ordinare de ieri ceva “mărunţiş“ pentru finanţarea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Localităţile au primit sume modice pentru funcţionarea unei primării, cuprinse între 15.000 şi 60.000 lei, în timp ce multe autorităţi locale se plîng că ar putea avea activitatea blocată din lipsa de fonduri. CJ Vrancea a solicitat de la toate primăriile situaţia privind proiectele de dezvoltare locală şi proiectele de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi situaţia plăţilor restante. Din răspunsurile primite rezultă că la data de 31 august a. c. se înregistrează la nivelul primăriilor plăţi restante de 32.716.000 lei. Ieri s-au repartizat primăriilor colorate în roşu sau galben suma de 750.000 lei reprezentînd sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale (-78.000 lei) şi sume din cotele din impozitul pe venit (828.000 lei) pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2011. Această situaţie a fost sancţionată de consilierii PDL, care au acuzat repartizarea “pur politică”. “De fiecare dată preşedintele CJ ne spune că repartizarea sumelor defalcate se face de CJ în raport de necesităţi şi nu pe criterii politice. Niciuna din localităţile conduse de PDL, nici cel puţin cele care au conturile blocate, cum sînt Ţifeşti şi Cîmpineanca, nu au primit niciun ban la această repartizare. Este o repartizare pur politică, care duce la imposibilitatea unor localităţi de a-şi finanţa activitatea”, a spus Emilian Diaconu, consilier PDL. Acesta a propus alocarea pentru cele două primării, Ţifeşti şi Cîmpineanca, a sumei de 20.000 lei, însă amendamentul său a fost respins la vot.

 
Ce primării au primit mai mulţi bani, PDL sau PSD?


Directorul Direcţiei Economice din cadrul CJ, Dumitru Diţă, a argumentat această repartizare a sumei primite de la Finanţe, spunînd că s-a ţinut cont de ce primării au datorii mai mari şi care au mai primit bani anterior prin hotărîri de Guvern, specificînd faptul că primăriile PDL au fost avantajate anterior. “La fundamentarea repartizării pe localităţi a acestei sume de altfel foarte mici, 750.000 lei, pe care am primit-o de la Finanţe, s-a ţinut cont de trei criterii. În primul rînd de situaţia arieratelor pe care le au primăriile din judeţ, apoi acela că o serie de primării au conturile blocate. La cele două primării PDL aceste arierate au fost acoperite de Finanţe prin Hotărîri de Guvern. Al treilea criteriu a fost că o serie de primării au beneficiat de fondurile repartizate, în speţă cele PDL, anul acesta prin hotărîri de Guvern, repartizate direct pe localităţi. Cele 9 primării PDL au primit 3.975.000 lei. Primăriile conduse de primari PSD au primit 30 miliarde lei, la 47 de localităţi, iar cei de la PNL au primit sume modice. S-a ţinut cont şi de aceste sume primite direct de la Guvern, care au acoperit o parte din arierate“, a explicat Dumitru Diţă. Consilierul PSD Adrian Badiu a propus alocarea a 20.000 lei şi pentru comuna Tănăsoaia, prin diminuarea a cîte 5.000 lei de la Fitioneşti, Paltin, Tîmboieşti şi Slobozia Ciorăşti. Amendamentul său a fost admis prin vot. Atît proiectul privind repartizarea bugetară, cît şi cel pentru repartizarea banilor pe localităţi a fost adoptat cu majoritatea de voturi ale consilierilor PSD şi PNL. (Mihaela BEŞLEAGĂ)
Pe platforma web Tv a ZdV puteţi vedea şi ce au discutat aleşii neamului despre referendum şi bani la primării.
 


Banii pe localităţi
1.    Mărăşeşti – PNL – 22.000 lei
2.    Andreiaşu de Jos - PNL – 15.000 lei
3.    Băleşti – PNL – 15.000 lei
4.    Bîrseşti – PSD – 60.000 lei
5.    Broşteni- PNL – 15.000 lei
6.    Chiojdeni - PNL– 15.000 lei
7.    Cîrligele - PSD– 20.000 lei
8.    Corbiţa- PSD – 10.000 lei
9.    Coteşti - PSD– 15.000 lei
10.    Dumitreşti – PNL – 15.000 lei
11.    Fitioneşti - PSD–55.000 lei
12.    Gugeşti - PSD– 25.000 lei
13.    Homocea - PNL– 15.000 lei
14.    Jitia- PNL – 15.000 lei
15.    Milcovul - PSD– 15.000 lei
16.    Năruja- PSD – 15.000 lei
17.    Nereju - PSD– 30.000 lei
18.    Negrileşti - PSD– 20.000 lei
19.    Nistoreşti - PSD– 15.000 lei
20.    Obrejiţa- PSD – 15.000 lei
21.    Paltin- PSD – 55.000 lei
22.    Răstoaca - PSD– 18.000 lei
23.    Sihlea - PNL– 15.000 lei
24.    Slobozia Bradului - PNL– 15.000 lei
25.    Slobozia Ciorăşti - PSD– 20.000 lei
26.    Spulber - PSD– 15.000 lei
27.    Tănăsoaia - PSD– 20.000 lei
28.    Tîmboieşti - PSD– 30.000 lei
29.    Tulnici - PSD– 20.000 lei
30.    Urecheşti - PSD– 25.000 lei
31.    Vidra - PSD– 20.000 lei
32.    Vintileasca - PNL– 15.000 lei
33.    Vizantea Livezi - PNL– 15.000 lei
34.    Vrîncioaia- PSD – 45.000 lei


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 12

Adaugă comentariu
racoasa.ro, acum 4559 zile, 23 ore, 13 minute, 26 secunde
Racoasa, unde-i Racoasa? Primarul este tot de la psd... de ce nu apare pe lista? S-o fi convertit la pedelizm? :))
melu bacauanu, acum 4560 zile, 1 ora, 14 minute, 9 secunde
acum. Bai baietule, duca-se pe pustii si PDL, si PNL, si PSD, si UDMR.... Nu asta e problema Romaniei, ci golanii si fufele cre populeaza CJ-urile din tara. Ca raman din 42 numai 8 sau 12, sau 16... citeste integral
, acum 4560 zile, 1 ora, 48 minute, 20 secunde
Le-o sta in git pedelistilor acest referendum, dar ati vazut sau ati auzit ca vreun membru PDL sau parlamentar ales in colegii, a mers in localitatile vrincene si a strins oamenii la Caminul Cultural, citeste integral
francisc, acum 4560 zile, 1 ora, 54 minute, 50 secunde
Un INCULPAT PENAL pentru FURTUL SUMEI DE 2 MILIOANE DE EURO, mesterul baron Portofel, organizeaza un referendum ce se vrea a fi NUMAI PENTRU BINELE CETATENILOR JUDETULUI VRANCEA SI NUMAI IN FOLOSUL citeste integral
Andrei , acum 4560 zile, 4 ore, 9 minute, 59 secunde
Soferul stroboscopic a lui Oprisan nu circula cumva cu un Touareg?
RASPOPITU, acum 4560 zile, 6 ore, 2 minute, 27 secunde
Pe listele de la referendum se va trece CNP-ul? Aici e problema....Trebuie să facem referendum...să luptăm pentru a nu desfiinta judetul...Sa ramana Oprisan....Dar fara CNP pe listele de citeste integral
NU vrem referendum, acum 4560 zile, 6 ore, 36 minute, 6 secunde
NU vrem referendum, NU mai vrem un motiv pentru care sa ne fure Oprisan
vrem referendum, acum 4560 zile, 8 ore, 9 minute, 59 secunde
Sa ne spuna Corneliu Negru cit a costat referendumul organizat de Basescu si de ce atunci nu a fost deranjat de acest lucru. Obraznicii astia de la PDL nu stiu decit sa isi faca imagine, dar sa faca citeste integral
alt cetatean, acum 4560 zile, 9 ore, 46 minute, 37 secunde
Comuna Ruginesti mai exista ???
alt cetatean, acum 4560 zile, 9 ore, 55 minute, 1 secunda
Comuna Ruginesti mai exista cum va?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.