Politică

Video!!!Ion Oprea: “Timpul va demonstra dacă Hornea e mai bun ca mine!”

Ziarul de Vrancea
18 oct 2011 3549 vizualizări
Forţat de PDL să se retragă din biroul de prefect, Ion Oprea şi-a strîns ieri lucurile nu înainte de a acorda ziarului nostru un interviu în care a vorbit despre cei şapte ani petrecuţi în Instituţia Prefectului u în urma sa, Sorin Hornea, noul prefect al judeţului, îşi propune o mai bună relaţie cu cetăţeanul dar şi cu partidul u fostul prefect Oprea a fost mobilizat pe o funcţie de inspector guvernamental şi îşi aşteaptă atribuţiile, fiind „rezervă” alături de fostul liberal Dragoş Mircea u Oprea spune că nu mai vrea să se mute în biroul de subprefect, sub Sorin Hornea

Democrat – liberalii vrînceni au încercat ieri să menajeze orgoliul fostului prefect Ion Oprea, înlocuit din funcţie aproape la final de mandat, ca urmare a unei serii de eşecuri administrative şi de comunicare publică ce vor costa fără îndoială partidul de guvernămînt la alegerile locale de anul viitor. Liderul PDL Vrancea, Alin Trăşculescu, a decis să-l promoveze în funcţia nr. 1 din Prefectură pe subprefectul Hornea, un om cu care are o comunicare mult mai bună şi de la care speră să reprezinte mai bine interesele partidului într-un judeţ în care PSD a aplicat şefilor din Prefectură lovitură după lovitură. În plus, spre deosebire de Oprea, care nu a renunţat la „uniforma de funcţionar public”, Hornea îşi asumă mai deschis apartenenţa la PDL, chiar dacă funcţia de prefect este oficial apolitică. Potrivit informaţiilor noastre, Ion Oprea a fost greu de schimbat, întrucît legăturile sale cu vechea gardă din partid, dar şi relaţiile făcute pe perioada şederii în funcţie au contat fără îndoială. Ion Oprea este unul dintre cei mai longevivi prefecţi din ţară, din cei numiţi în anul 2005 rămînînd în prezent în funcţie doar prefecţii de Botoşani şi Covasna. Reporterii noştri au stat de vorbă ieri cu Ion Oprea, la finalul a şapte ani petrecuţi în cele mai importante birouri din Prefectură, dar acesta a refuzat să facă dezvăluiri despre culisele înlocuirii sale, declarînd că preferă să rămînă „înalt funcţionar public de carieră”. Aceasta înseamnă că Ion Oprea va intra în corpul prefecţilor de rezervă, urmînd să ocupe funcţia de inspector guvernamental în care se află tot ca „rezervist” şi fostul liberal DragoşMircea. La rîndul său, noul prefect Hornea se declară pus pe treabă, spunînd că vrea să fie „eficient”. În faţa reporterilor, cei doi şi-au strîns mîna şi şi-au zîmbit. Pe la spate însă, săbiile par mai degrabă să se ascută.

Oficial se laudă unul pe altul, neoficial …
 

Ceremonia de învestire  a lui Sorin Hornea a fost oficiată de secretarul de stat Mihai Capră, din Ministerul Administraţiei şi Internelor, în prezenţa deputatului PDL Alin Trăşculescu, a directorilor de instituţii deconcentrate şi a activului de partid. Secretarul de stat a dat citire hotărîrii de mobilitate a lui Ion Oprea în funcţia de inspector guvernamental, prin decizie a primului ministru, menţionînd că schimbarea a avut loc pentru o eficientizare a activităţii. „Îi mulţumesc dlui Oprea pentru activitate. Am fost colegi ca prefecţi în mandatul 2005-2007, eu fiind prefect de Galaţi şi îi cunosc capacitatea de a se implica în proiecte guvernamentale”,  a menţionat Mihai Capră. Fostul prefect Oprea a mulţumit Guvernului şi MAI pentru încrederea acordată şi a reamintit de proiectele iniţiate în timpul mandatului său, respectiv începerea  demersurilor pentru reabilitatea DN 2D Focşani – Lepşa – Ojdula, merit pe care şi-l arogă şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan. „Funcţia de prefect presupune o mare responsabilitate, determinare, efort dar şi multă pasiune. Funcţiile vin şi pleacă, important este ce am construit. Doresc mult succes dlui prefect Hornea”, a spus resemnat fostul prefect Ion Oprea. Ulterior s-a citit hotărîrea de guvern privind exercitarea cu caracter temporar a funcţiei de prefect de către Hornea şi depunerea jurămîntului.  Acesta a declarat că îşi propune realizarea unei bune monitorizări a relaţiei cu cetăţenii. „Îmi doresc ca cetăţenii să fie foarte mulţumiţi de modul în care sînt trataţi în relaţia cu instituţiile statului. Alături de dvs vreau ca legea să fie respectată în Vrancea. Vreau să fiu un prefect eficient şi la nivelul aşteptărilor. Vă mulţumesc pentru încrederea acordată”, a declarat Sorin Hornea, care a menţionat că Oprea va rămîne întotdeauna pentru el „domnul prefect”, încercînd astfel să-i mai îndulcească din amarul care i se vedea acestuia pe chip. Prezent la învestire, deputatul Trăşculescu a spus că noua conducere trebuie să facă faţă la rigorile tot mai mari pe care le impune Guvernul. Printre altele, Sorin Hornea, în calitate de prefect, se va ocupa anul viitor de organizarea alegerilor locale şi parlamentare la nivel local.
 

Hornea vrea să îşi aducă propria echipă la Prefectură


Sorin Hornea a anunţat că îşi va aduce oameni noi în cabinet, colaboratorii lui Oprea urmînd să plece. Atît şeful cancelariei, Felix Alexe, cît şi purtătorul de cuvînt Cristina Tănasă au fost prezenţi la învestirea noului prefect. Printre persoanele vehiculate să ocupe funcţia de director de cancelarie sînt Romeo Paul Postelnicu, fost prefect şi secretar al judeţului, iar ca purtător de cuvînt este vehiculat numele jurnalistei Cerasela Apostu,  care a mai deţinut această funcţie în timpul mandatului prefectului Mircea. „Am făcut propuneri unor persoane, aştept răspunsul lor în 2-3 zile. Mi-am propus să organizez cît mai eficient instituţia pentru a putea răspunde aşteptărilor cetăţenilor şi pentru respectarea legilor”, a menţionat noul prefect. De asemenea, secretarul de stat Mihai Capră a declarat că în maxim două-trei săptămîni va fi ocupată şi funcţia de subprefect. Zilele acestea are loc predarea de către fostul prefect a actelor, urmînd ca Hornea să se mute de azi în biroul de prefect.
 

 Ion Oprea: „Funcţia de prefect a fost pentru mine experienţa vieţii”
 

Fostul prefect ne-a răspuns ieri la cîteva întrebări, despre activitatea sa la Prefectură, dar şi despre „nuca tare” reprezentată de baronul Oprişan. Pe portalul webtv al ziarului puteţi urmări şi varianta video a interviului, dar şi imagini de la ceremonia de învestire a noului prefect.
Reporter: Dle prefect, veţi ceda biroul dvs colegului Sorin Hornea. Cum v-aţi simţit azi?
Ion Oprea: Pentru mine nu a fost o problemă care să fie tratată ca şi o surpriză. Din moment ce ţi-ai asumat un anumit statut , respectiv de înalt funcţionar public, asta înseamnă că oricînd în evoluţia carierei tale pot să apară anumite funcţii. Astăzi doar pun punct unei etape în cariera mea şi să pornesc mai departe pe ceea ce îmi conferă statutul de înalt funcţionar public.
R: Cînd aţi aflat că veţi fi înlocuit?
I.O.: Am avut o relaţie foarte bună cu cei care fac parte din conducerea ministerului, şi erau probleme care s-au discutat şi s-a ajuns şi la această soluţie privind mobilitatea mea pe funcţia de inspector guvernamental. A fost o comunicare absolut principială, corectă, pornind de la domnul ministru, la domnul secretar de stat Capră.
R.: Funcţia de prefect este apolitică dar nu putem nega faptul că faceţi parte dintr-un proiect politic, aţi fost reprezentantul Guvernului Boc. Vi s-a reproşat ceva de cei de la PDL Vrancea?
I. O.: Eu cred că şi astăzi, cu ocazia şedinţei solemne, nu am auzit din partea reprezentantului MAI cuvinte care să conducă la o asemenea idee privind activitatea mea. Cît timp sînt la această instituţie eu vorbesc numai din punct de vedere administrativ.
R.: Dvs vă reproşaţi ceva în calitate de prefect?
I. O.: Funcţiile vin şi pleacă, important e ce laşi în urmă. Cred că în judeţul Vrancea se pot vedea anumite lucruri , anumite obiective de investiţii care sigur au însemnat şi eforturi făcute de prefectul Ion Oprea.
R.: Credeţi că pierderea procesului cu referendumul Consiliului Judeţean poate fi un minus?
I. O.: Cît eşti prefect trebuie să respecţi legea. Eşti garantul aplicării legilor, a constituţiei şi a tuturor actelor normative în teritoriu. Asta a constituit pentru mine dintotdeauna piesa de rezistenţă. Asta am cerut şi de la fiecare instituţie sau autoritate publică locală.
R. : Credeţi că cei de la PDL şi-ar fi dorit un prefect mai jucător?
I. O.: Nu ştiu. Haideţi să revenim la referendum. Motivaţia de recurs pe care am înaintat-o la Curtea de Apel Galaţi a fost foarte bine fundamentată. Pe o asemenea motivaţie, la Vîlcea, procesul a fost cîştigat de Instituţia Prefectului. Pe lîngă faptul că am venit cu o foarte bună argumentaţie juridică, am completat şi cu o argumentaţie pur economică, pentru că referendumul înseamnă şi o irosire a banului public. Şi nu are finalitate. Chiar şi în condiţiile în care s-ar desfăşura un asemenea referendum, nu are finalitate din punct de vedere juridic. Pentru că aici vorbim de apanajul unei alte autorităţi. Vorbim de o lege care priveşte întreg teritoriul naţional, nu de o tratare individuală a unui judeţ sau altul.
 

„Nu vreau să mă reîntorc ca subprefect”
 

R.: Ce se va întîmpla cu oamenii cu care aţi lucrat în cancelaria prefectului?
I. O.: Este o problemă pentru cei care au lucrat pe cancelarie. Din păcate, statutul lor este foarte clar, se încheie o dată cu încetarea mandatului de prefect. Este un moment destul de neplăcut pentru ei dar vom căuta împreună soluţii.
R. : Credeţi că Hornea va fi un prefect mai bun ca dvs?
I. O.: Cred că timpul este cel mai bun sfetnic, eu i-am dorit mult suces.
R.: Cum aţi colaborat pînă acum?
I. O.: Destul de bine.
R.: E adevărat că vi s-a propus să treceţi pe postul de subprefect?
I. O.: Nu cred că mai iau în calcul o asemenea variantă, de a mă reîntoarce ca subprefect, am fost subprefect de Vrancea doi ani de zile, cunosc foarte bine şi specificul funcţiei respective. Dar, deocamdată rămîn pe ceea ce s-a stabilit prin hotărîre de guvern. Deocamdată nu mi s-au trasat atribuţii, dar urmează în cel mai scurt timp.
R.: În postul de prefect vă mai întoarceţi?
I. O.: N-aş putea să mă pronunţ acum. La momentul actual nu cred că m-aş mai întoarce.
„Cu Oprişan mi-aş fi dorit să avem relaţii foarte bune”
R.: Mandatul dvs a presupus şi momente mai dificile. Vă rugăm să ne relataţi cîteva dintre ele.
I. O: Au fost momente chiar grele, inundaţiile din iulie-august 2005, care au dus la mari pagube pentru judeţul Vrancea. Nu a fost uşor să coordonezi acţiunile în etapa de dezastru, nici post dezastru, însă am avut şi o colaborare excelentă cu şefii de instituţii.
R. : Care este cea mai importantă reuşită ca prefect?
I. O.: Întotdeauna am fost un om de echipă, dar am ştiut să fac şi o evaluare corespunzătoare a unor proiecte din punct de vedere al prioritizării acestora. Cred că am reuşit ca proiecte importante pentru comunitatea noastră şi mă gîndesc în primul rînd la ceea ce a însemnat reabilitarea drumului naţional DN 2D Focşani – Tulnici – Ojdula, care este un proiect de-al meu de suflet şi care este finalizat în proporţie de 90%. De asemenea, şi reabilitarea DN 2L de la Muncelu la Soveja.   
R. : Credeţi că Marian Oprişan a fost o nucă tare pentru prefectul Ion Oprea?
I. O.: Eu sînt un om de construcţie, îmi place să gîndesc anumite proiecte şi dacă se poate să le şi implementez. Sigur că mi-aş fi dorit să avem relaţii foarte bune, şi nu numai instituţionale, fiindcă judeţul trebuie să se dezvolte. Nu ştiu din ce motive nu s-a agreat acest lucru, dar eu am fost pentru deschidere.
R.: S-a spus că l-aţi avut la degetul mic pe Oprişan în momentul în care a demisionat din ATOP şi unii au speculat că i-aţi salvat jobul. E ceva de spus în legătură cu faptele care s-au derulat pe vremea guvernării Alianţei DA?
I. O.: Întotdeauna am acţionat numai în spiritul legalităţii, am căutat să nu alunec în acea pantă care poate să genereze anumite abuzuri. De aceea consider că subiectele respective, fie că au ţinut de incompatibilitate, de alte zone, pentru mine au fost închise prin soluţiile legale date la vremea respectivă.
 

„Nu m-am îmbogăţit”
 

R. : V-aţi îmbogăţit din funcţia de prefect?
I. O.: Eu am considerat că intri într-o instituţie şi pleci de acolo cu fruntea sus. La această oră pot să privesc pe fiecare în parte în ochi. Nu am căutat niciodată să îmi rotunjesc veniturile pe alte căi, am considerat că salariul meu este suficient.
R.: Cu ce cîştig pleacă omul Ion Oprea din acest fotoliu?
I. O.: A însemnat pentru mine o experienţă colosală, pînă la momentul actual experienţa vieţii. Plec mai bogat prin ceea ce înseamnă viziune, proiecte pe care am reuşit să le implementez, am reuşit să am o serie de prieteni. A-ţi asuma o anumită funcţie presupune multă responsabilitate şi întotdeauna am căutat ca acest lucru să se regăsească în activitatea mea de zi cu zi.
(Silvia VRÎNCEANU, Mihaela BEŞLEAGĂ)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
nelu, acum 4578 zile, 15 ore, 47 minute, 26 secunde
Pt Bendeaccar......Decat sa jignesti invata sa scrii nu te mai mare vorbitor .Se scrie"vreo"
tot Bendeaccarevotrage, acum 4578 zile, 17 ore, 43 minute, 35 secunde
Pe cit punem ramasag ca Hornea va cistiga licitatia pentru dotarea Prefecturii si a tuturor deconcentratelor cu calculatoare second-hand ?
Bendeaccarevotrage, acum 4579 zile, 1 ora, 32 minute, 12 secunde
Au inlocuit un prost cu alt prost, cu girul celui mai mare prost Alin Trasculescu . Penibili toti trei, nu stiu nici macar sa spuna doua vorbe in fata PDL-istilor sefi de deconcentrate. Auzi la citeste integral
sorin, acum 4579 zile, 1 ora, 48 minute
felicitari, dupa cum spunea OPRISAN lui PONTANACU vrea postul de prefect, Alin a fost pe faza si ... hop SORINEL prefect, bucurie mare la CJ, sa vedem urmatoarea miscare pt. postul de subprefect care citeste integral
Tronaru, acum 4579 zile, 2 ore, 45 minute, 57 secunde
DOI ..MEDIOCRI...!!!!! E CACIULA PREA MARE PENTRU CAPACITATEA LOR
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.