Politică

Premierul Boc a expus reteta insuccesului pentru sefimea PD-L

Ziarul de Vrancea
27 mar 2010 2019 vizualizări
Seful Guvernului a venit sa acumuleze capital de imagine la inaugurarea Spitalului de Boli Contagioase, dupa care i-a bagat pe directori intr-o sedinta in care le-a explicat reteta insuccesului in functii: indolenta, aroganta, delasare, combinate cu birocratia excesiva u Emil Boc i-a spus lui Oprisan ca nu sint bani pentru constructia unui nou spital la Focsani u totusi, premierul a promis ca se va asigura finantare pentru finalizarea drumului Focsani-Ojdula, dar anul viitor, si pentru reabilitarea drumului Soveja- Lepsa u Boc a aflat de la Costica Neata de cartelul vinului din Vrancea si a sugerat autoritatilor sa sesizeze Consiliul Concurentei daca sint intelegeri tacite intre marii procesatori locali

Premierul Emil Boc a inaugurat oficial, dupa 17 ani de la demararea investitiei, Spitalul de Boli Contagioase din Focsani, unitate in care sint tratati pacientii sectiilor de boli infecto-contagioase, hematologie, oncologie, gastroenterologie, diabet si boli de nutritie. Unitatea este deschisa de doua luni si a fost vizitata chiar si de ministrul Sanatatii, Attila Cseke, in urma cu o saptamina. Totusi, taierea panglicii nu a fost de nasul unui ministru de la UDMR. Conducerea pedelista spitalului a dorit sa faca o inaugurare cu fast, la care l-a invitat pe premierul Emil Boc si totodata presedintele partidului de guvernamint, pentru a arata ca guvernarea actuala face cite ceva pentru acest judet. Asa se face ca bolnavii au privit de la ferestre ce se intimpla in curte. Chiar daca unii vroiau sa se vaite ca sint trimisi adesea sa-si cumpere medicamente de la farmaciile din apropiere, bolnavii n-au avut ocazia de a se plinge inaltului oaspete care a fost tinut departe de adevaratele probleme ale sistemului sanitar. Chiar si de presa a fost ferit premierul, jurnalistii fiind tinuti departe de mica agapa organizata de spital la etaj. Special pentru aceasta vizita, pentru ca premierul sa nu dea prin gropi, municipalitatea social-democrata a plombat joi la repezeala gropile din fata noului spital.


Inaugurare cu aer de primavara


Din partea Ministerului Sanatatii a venit secretarul de stat Adrian Streinu Cercel, care a stat retras, lasindu-i pe politicieni sa evolueze in ceea ce s-a dorit a fi o vizita de imagine. La taierea de panglica au fost prezenti si deputatii Razvan Mustea si Alin Trasculescu, alaturi de prefect, subprefecti si un numeros activ de partid, format in principal din sefi de institutii si consilieri locali si judeteni. Daca domnii au afisat tinute gomoase, doamnele, proaspat coafate, au purtat haine de primavara. Si cadrele medicale s-au remarcat prin halate impecabile. Cu aceasta ocazie, un sobor de preoti a tinut o slujba de sfintire a noului lacas pentru bolnavi iar oficialitatile au primit in dar icoane cu Invierea Domnului. "Sint fericit ca dupa aproape 40 de ani orasul Focsani beneficiaza de un nou edificiu medical, aceasta cladire noua, investitie inceputa in "˜93, abandonata pina in 2005 si finalizata in 2010. Investitia se ridica la circa 226 de miliarde de lei vechi", a precizat dr. Nicolae Moise, managerul Spitalului Judetean de Urgenta "Sf. Pantelimon", in calitate de amfitrion. Si prefectul Ion Oprea a tinut sa precizeze ca in acest an va fi inaugurat si Centrul de Sanatate Dumitresti. "Costurile sint destul de mari dar nimic nu este mai important ca slujitorii medicinei sa-si aduca obolul pe ceea ce inseamna punerea in aplicare a actului medical pentru cei care au nevoie de sanatate", a spus prefectul.


Fara investitii noi


De investitiile neterminate a amintit si premierul Emil Boc care a insistat ca acestea ramin o prioritate, in defavoarea unor obiective sanitare noi, mult mai costisitoare pe timp de criza. "Trebuie sa finalizam ceea ce se afla in stadiu avansat, pentru ca orice tergiversare duce la pierderea investitiei facute. Sanatatea noastra este mai bine asigurata atunci cind avem un spital nou cu 100 de paturi", a aratat Boc. Construit in urma cu citeva decenii, Spitalul Judetean are putine sanse de a fi reabilitat, in conditiile in care autoritatile judetene se gindesc la ridicarea unei noi cladiri, in afara orasului. Pentru noul spital a facut lobby si seful CJ, care a prezentat si un proiect facut in colaborare cu o firma italiana. "Intentia noastra este ca Focsaniul sa aiba un nou spital la cheie pentru ca renovarea spitalului vechi ar insemna de doua ori mai mult ca sume investite decit constructia unui spital nou. Un spital care sa il facem la 1-2 km de Focsani, in care oamenii sa aiba imprejur tot ceea ce le trebuie, linistea necesara si toate conditiile pentru a trata orice fel de boala", a spus Marian Oprisan, a carui propunere a fost declinata deocamdata. Baronul local a sosit la inaugurare cu o mica intirziere si a stat intre premierul Emil Boc si deputatul Alin Trasculescu, cu care s-a intretinut cordial. Preotii s-au gudurat pe linga baron spre satisfactia lui Oprisan care i-a aratat premierului cine este seful judetului.


De la spital la "cartelul vinurilor"


Dupa inaugurarea spitalului, premierul a avut o intilnire autoritatile, care i-au adus la cunostinta necesarul de bani pentru judet, dar si cu directorii de institutii publice deconcentrate in cadrul unei sedinte extraordinare a Colegiului Prefectural. Poate cea mai importanta problema abordata la Focsani s-a referit la piata vinurilor. Premierul a fost informat in cadrul sedintei cu privire la problemele cu care se confrunta producatorii de vin din judet, de catre directorul Directiei Agricole, Costica Neata si de subprefectul Sorin Hornea. "Exista suspiciuni de constituire a unui cartel al marilor procesatori de struguri. Viticultorii vrinceni considera ca exista o intelegere intre procesatori pentru stabilirea pretului de achizitie a strugurilor", s-au plins autoritatile judetului. "Consiliul Concurentei poate fi sesizat rapid, daca aveti date privind constituirea unui cartel al marilor producatori", a sugerat seful Executivului. Premierul a anuntat ca va convoca joi un comitet interministerial, la care vor fi invitate si autoritati vrincene, pentru a analiza problema. Problema vinurilor de import, livrate in Romania la pret de dumping, a fost de asemenea adusa in discutie. Totodata, directorul Neata i-a reclamat premierului neconcordantele din legislatie si pretul scazut de achizitie a strugurilor. El a exemplificat cu un ordin al fostului ministru Ilie Sarbu, care ii dezavantajeaza pe micii producatori, pentru ca ofera marilor firme posibilitatea vinzarii de vinuri cu adaos de apa. Premierul a dat asigurari ca va cere Ministerului Agriculturii sa analizeze problemele ridicate. Boc le-a sugerat micilor producatori sa se grupeze in asociatii, pentru a-si negocia unitar preturile, sa acceseze fonduri europene, dar si sa ia masuri pentru igienizarea mijloacelor de productie. "Este economie de piata iar fermierii trebuie sa se adapteze. Nu mai putem sta doar cu mina intinsa la stat", a spus premierul. "Sint de acord ca vinul este prieten cu romanul, dar igienizarea trebuie asigurata", a adaugat Emil Boc.


Vin niste bani si pentru drumuri


Pe parcursul zilei, premierul a avut o intilnire si cu autoritatile locale, respectiv primarul Decebal Bacinschi, presedintele CJ, Marian Oprisan si prefectul Ion Oprea, care i-au expus nevoiele judetului in materie de investitii. Emil Boc a prezentat apoi, in cadrul unei intilniri lapidare cu presa, principalele proiecte guvernamentale derulate la nivel local. Incadrat de prefectul Oprea si de deputatul Trasculescu, Boc a pus accent pe proiectele de infrastructura, asigurind ca Executivul va asigura finantarea necesara pentru finalizarea lucrarii pe DN2D Focsani-Ojdula, pe cei 95 km, astfel incit la inceputul anului 2011 aceasta sosea sa poata fi terminata. De asemenea, primul ministru a vorbit despre revitalizarea zonei turistice Soveja-Tulnici, prin reabilitarea drumului forestier care leaga cele doua localitati si care este inchis la ora actuala. "Este vorba despre 15 km de drum, care va fi luat ca prioritate pentru Guvern pentru a gasi resurse de a putea finanta un asemenea obiectiv, care poate ajuta aceasta zona din punct de vedere turistic", a declarat Boc. Acesta a amintit si de varianta de ocolire din Adjud, de 5,3 km, care are in acest moment in lucru studiul de fezabilitate, astfel incit sa poata fi demarate lucrarile in 2011. Primul ministru a enumerat apoi stadiul programelor de construire de locuinte in judet, atit prin ANL cit si din bugetul de stat pentru persoanele sarace sau cele evacuate din casele retrocedate. "In lucru in acest moment pentru a fi incluse in finantare pentru 2011-2012 sint 602 de apartamente, din care 260 in municipiul Focsani", a spus el.


"Nu avem o cifra prestabilita a disponibilizarilor"


Chestionat de jurnalisti in legatura cu concedierile din sistemul bugetar, premierul a spus ca se vor aplica standardele de cost, lasind sa se inseleaga ca numarul bugetarilor va fi cernut in functie de aceste criterii. "Acestea sint un element care sta la baza stabilirii exacte a numarului de functionari publici pe diverse structuri, nu este nimic nou sub soare. In acest moment se lucreaza la implementarea acestor standarde, nu avem o cifra prestabilita a disponibilizarilor, nu avem o tinta precisa cite reduceri trebuie sa facem", a declarat Emil Boc, care a parut ca evita sa puna punctul pe "i" in legatura cu acest subiect. Dupa amiaza, premierul a rezervat-o democrat-liberalilor locali, la sediul carora a stat mai bine de o ora. Emil Boc a ascultat o serie de doleante ale pedelistilor si le-a vorbit despre alegerile pentru conducerea partidului care vor avea loc in vara si despre structura Biroului Permanent National. In urma sa, pedelistii au spus ca partidul are un premier "foarte deschis la dialog", dar care evita sa faca angajamente care sa-l oblige direct. Pedelistii au venit la intilnire in formatie aproape completa, marele absent fiind senatorul Sorina Placinta, plecata prin strainatate cu treburi. (Ziarul de Vrancea)


  • Premierul le-a expus directorilor reteta insuccesului


  • Preocupat de imaginea publica a guvernarii PD-L, premierul Emil Boc a facut un adevarat training cu directorii de institutii din judet, carora le-a explicat ce au de facut sub mandatul sau. Dupa ce le-a ascultat problemele, seful Executivului a trecut la capitolul recomandari. Acesta a spus ca sefii de deconcentrate sint "o prelungire a vocii Guvernului" in teritoriu, iar gesturile lor sint interpretate ca fiind ale Executivului. Emil Boc a cerut trei lucruri: respectarea legii, debirocratizarea institutiilor si o mai buna comunicare cu publicul. Prim-ministrul a si tinut sa sublinieze de ce este atit de importanta perceptia publica asupra deconcentratelor: "într-o perioada dificila economic, daca indolenta, aroganta, delasarea, combinata cu birocratia excesiva, vin pe capul omului, evident ca isi ia lumea in cap si spune: «Nu mai pot rezista la nivelul acesta al birocratiei»", a povestit Boc mecanismul psihologic al cetateanului satul de problemele tarii in care traieste. Seful Executivului a atras atentia ca daca sint reclamate cazuri in care directorii nu se implica in rezolvarea problemelor oamenilor se va trece imediat la demiteri. "Sint platiti din fonduri publice, din taxele si impozitele plătite de oameni", a declarat premierul despre directori, potrivit Mediafax. Boc le-a mai spus pedelistilor din deconcentrate ca "nu detin aceste functii pe viata".




    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 4

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 8 ore, 26 minute, 4 secunde
    Eu cred ca la stirea asta despre inaugurarea spitalului ar trebui un manual de utilizare ca sa stie si focsanenii daca trebuie sa se bucure sau nu. O fi oare bine ca autoritatilor publice vrancene citeste integral
    , acum 739399 zile, 8 ore, 26 minute, 4 secunde
    Pentru constructia celui mai inalt hotel din lume, Burj al Arab, singurul hotel de 7 stele din lume, au fost necesari 5 (cinci) ani de zile. A durat atat de mult pentru ca mai intai au facut insula pe citeste integral
    , acum 739399 zile, 8 ore, 26 minute, 4 secunde
    Ce destept esti mai db-ilule!Mai maninca...
    , acum 739399 zile, 8 ore, 26 minute, 4 secunde
    multumim pdl-ului iubit, multumim conducatorului nostru drag si primului ministru...o asa realizare nu a mai avut focsaniul de foarte multi ani....va multumim dragii nostri conducatori.....LA MAI citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.