Politică

Oprisan, NUP in dosarul asfalt din portofel

Ziarul de Vrancea
17 sep 2009 1206 vizualizări
Procurorii au decis ca Oprisan si Diaconu nu se fac vinovati de instigare la abuz in serviciu, referitor la proiectul de asfaltare a portiunii de drum de la Cring, care era deja gata u chiar daca PNL a sustinut in plingerea facuta impotriva celor doi ca infractiunea de instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice este evidenta , procurorii au concluzionat ca nu exista elemente din care sa rezulte ca s-a incercat prin acel proiect de hotarire minjirea consilierilor judeteni u Nini Sapunaru spune ca nu va face recurs in speta asfaltarii electorale de la Cring u la momentul respectiv, Marian Oprisan declara Ziarului de Vrancea ca asfaltarea muncitoreasca a suportat-o din propriul portofel

Plingerea penala a PNL Vrancea indreptata impotriva lui Marian Oprisan si a lui Mircea Diaconu, vicepresedintele Consiliului Judetean, a fost considerata neintemeiata. Aceasta dupa ce procurorii au constatat ca nu exista elemente pentru ca cei doi sa fie suspectati ca i-ar fi instigat pe consilierii judeteni sa incalce legea. Pe 10 septembrie, cei doi "faptuitori" au primit neinceperea urmaririi penale (NUP) pentru instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice. "Pentru a ne afla in prezenta acestei infractiuni se cere indeplinita conditia ca prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa sa se cauzeze o tulburare insemnata a bunului mers al unei institutii de stat sau o paguba patrimoniului acesteia", si-a motivat procurorul Nicolae Ghihanis solutia de neincepere a urmaririi penale. Solutia data de procurori poate fi atacata in termen de 30 de zile de la comunicare, caz in care dosarul va ajunge la prim procurorul Ion Lefter. Lucru care nu se va intimpla, dupa cum ne-a spus deputatul Nini Sapunaru. "Nu cred ca voi mai ataca, nu mai are nici un rost! Atit timp cit noi am fost cei care am prezentat Parchetului ce s-a intimplat, nu cred ca ei vor mai decide altceva. Si ne-am si lamurit ce s-a petrecut cu drumul de la Cring: au dat asfaltarea pe mina lui Victor Roman gindind ca vor gasi o solutie sa-i plateasca lucrarea ulterior", ne-a spus presedintele PNL Vrancea, deputatul Nini Sapunaru. Acesta pare a fi depus armele in "lupta" cu Marian Oprisan, invocind o lipsa a majoritatii la Consiliul Judetean care ii impiedica pe alesii liberali si portocalii sa demareze infiintarea unei comisii de ancheta in cazul investitiilor derulate de institutie. "Singurele modalitati de verificare a investitiilor derulate de CJ sint controale ale Garzii Financiare sau o majoritate a noastra in CJ, care la acest moment nu exista", a mai spus Sapunaru. Consiliul Judetean Vrancea este format din 17 consilieri PSD si 8 ai PNL, impreuna cu alti 7 ai PD-L.


Asfaltare fulger marca Roman Impex, din portofelul lui Oprisan


Filiala Vrancea a PNL, prin președintele organizatiei, Nini Sapunare, a facut plingere penala dupa ședința CJ din 16 iunie, cind s-a propus spre aprobare proiectul de hotarire "Modernizare DJ 204E, sector Focsani (DN2) "" Petresti - Balta Ratei "" Ciuslea "" Strajescu - Doaga(DN24), Km 0^000 "" 21^900" de catre Mircea Diaconu, initiator si semnatar fiind Marian Oprisan, in calitate de presedinte al CJ Vrancea. Este vorba despre proiectul asfaltarii portiunii de drum judetean dintre benzinaria Petrom Focsani si Cringul Petresti, drum care fusese asfaltat inca din luna mai de catre firma "Roman Impex SRL" a consilierului judetean PSD Victor Roman. "Lucrarea efectuata de domnul Victor Roman nu a avut la baza autorizatiile si avizele legale necesare conform Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Totodata aceasta lucrare nu a fost licitata, ci incredintata direct, desi legea obliga in acest caz la efectuarea procedurii licitatiei publice. Infractiunea de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice este evidenta, in cauza fiind indeplinita atit latura obiectiva cit si cea subiectiva. Cei doi au actionat "cu stiinta", fiind astfel infaptuita latura subiectiva, argumentul fiind acela ca ambii faptuitori cunosteau ca drumul mentionat a fost deja asfaltat si ca demersul lor de aprobare a proiectului este pro cauza, avind ca scop decontarea platii efectuarii asfaltarii drumului catre firma lui Roman Victor", se arata in plingerea inaintata procurorilor de PNL.


Acuzele PNL, simple "presupuneri"


Insa, "sustinerile PNL ca in situatia in care acest proiect de hotarire ar fi fost aprobat, lucrarea urma sa fie atribuita consilierului judeten Victor Roman, fara licitatie, sint simple presupuneri, care nu sint de natura sa atraga raspunderea penala a presedintelui si a vicepresedintelui Consiliului Judetean Vrancea", se mai arata in continutul solutiei date de procurori. Nicolae Ghihanis a mai precizat ca nu poate retine infractiunea de instigare intrucit, conform legii, presedintele CJ supune atentiei proiecte de hotarire, pe care consilierii judeteni le aproba sau nu. Mai mult decit atit, avind in vedere ca proiectul nu a fost aprobat, nici prejudiciul nu poate fi retinut. Asta in conditiile in care Marian Oprisan a declarat reporterilor "Ziarului de Vrancea" ca portiunea asfaltata in mai, la foc continuu de inginerii neatenti ai lui Victor Roman, a fost suportata "din buzunarul propriu". Ulterior, Oprisan a precizat ca lucrarea a fost de fapt o donatie din partea colegului sau, Victor Roman. (Nicoleta CRISTEA, Iulia CRETU)


Dosarul lui Mitrea, aminat din cauza protestului din Justitie


Protestul magistratilor le da timp senatorului de Vrancea, Miron Mitrea, si liderului PSD Vrancea, Marian Oprisan, sa rasufle, dosarele lor putind beneficia de o aminare. Parlamentarul PSD avea termen in zilele urmatoare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, fostul ministru al Transporturilor fiind acuzat ca ar fi luat mita de la fosta directoare adjuncta a Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Jianu, pentru a o numi sefa a institutiei. La rindul sau, Marian Oprisan alaturi de o serie de functionari din Consiliul Judetean aveau termen la Cluj in dosarul in care sint acuzati ca ar fi prejudiciat bugetul public cu mai multe milioane de euro. Dosarul sau, ca de altfel si multe altele cu inculpati celebri se pot amina din cauza protestului magistratilor. Greva da posibilitatea avocatilor sa cistige timp pentru a-si construi apararea si sa se apropie de termenul de prescriptie a infractiunilor. (I. C.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 5 ore, 36 minute, 59 secunde
Poate se milostiveste domnul PRESEDINTE MARIAN OPRISAN si asfalteaza si drumul FOCSANI-SURAIA. Ii recomand sa mearga cu un turism din gipanul sau nu se observa gropile. Noi punem vrancenii pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.