Politică

«Executivii PNL pun talpi noilor coodonatori PD-L si PSD

Ziarul de Vrancea
22 iul 2009 1857 vizualizări
Cel putin cinci institutii deconcentrate din judet au situatia conducerii incerta, insa ambele partide din coalitie fac presiuni pentru noii sefi u PD-L are probleme la Inspectoratul Scolar, la Directia pentru Cultura sau la Casa de Asigurari de Sanatate u PSD se straduieste sa scape de fostii directori de la APIA sau DSVSA u partenerii de la guvernare vorbesc de scapari ale Ordonantei 37 si ii acuza pe directorii PNL ca s-au trezit in patru ani mari specialisti u atit Marian Oprisan cit si Alin Trasculescu ne-au declarat ca fac front comun pentru indepartarea lui Iordache Bostan, care va pleca din ISJ cu tinichele de coada u daca situatia lui Danut Popoiu nu se rezolva, PSD ar putea ramine fara un om la Finante

Unii dintre noii sefi ai deconcentratelor vrincene n-au ajuns sa puna mina inca pe stampilele puterii din cauza fostilor directori executivi liberali care se incapatineaza sa nu plece de buna voie din fruntea institutiilor. PD-L si PSD se suspicioneaza reciproc de faptul ca la mijloc ar fi o manevra de sicanare menita sa-i impiedice si pe unii si pe altii sa ajunga in functiile pe care le-au rivnit ambele tabere. La nivel judetean, atit PD-L, cit si PSD au de infruntat neajunsurile propriilor hotariri politice de la nivel central. Ordonanta 37 din 22 aprilie 2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice si-a demonstrat hibele, in special la confruntarea din justitie intre fostii directori si noii veniti. Democrat-liberalii nu au reusit sa ajunga la "cascaval" la institutii precum Inspectoratul Scolar, Directia pentru Cultura si Casa de Asigurari de Sanatate. La rindul lor, si social democratii au intimpinat refuzul de a parasi functiile din partea fostilor directori agreati pe vremea liberalilor. In acest moment, PSD nu a ajuns la detina stampila de director la Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura sau la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea. Daca in alte aspecte ce tin de programul lor de guvernare au opinii diferite, in ceea ce priveste situatia de la nivelul Inspectoratului Scolar atit Marian Oprisan cit si Alin Trasculescu spun ca Iordache Bostan trebuie sa plece. Mai mult, seful de la PSD spune ca chiar ca liberalul va avea "si tinichele de coada".



Democrat-liberalii si social democratii inca nu si-au instalat toti oamenii in functiile care le-au revenit in urma semnarii protocolului politic de la nivel central. PD-L a tinut capul de afis al bilciului institutional in special cu situatiile de la Inspectoratul Scolar, acolo unde a plecat Bostan, a venit Popoiu, a revenit Bostan, ca intr-o telenovela slab interpretata. De scandal nu a fost ferita nici Directia pentru Cultura, acolo unde sint doi directori. Paraschiv Usturoi a contestat in instanta decizia de inlaturare a sa. Democratul Florin Micu Iliescu a fost amenintat initial cu evacuarea din sediu si a ajuns, in cele din urma, sa fie acceptat in institutie, con-lucrind cu directorul instalat de liberali, Paraschiv Usturoi. Totusi, democrat-liberalul a intrat ieri in posesia contractului de management cu ministerul, dupa ce documentul a fost semnat in biroul ministrului Theodor Paleologu, de fata cu deputatul Alin Trasculescu. "Domnul Micu trebuie sa se prezinte miine (azi ""n.r.) la serviciu in calitate de director, contractul de management a fost semnat in fata mea, dar a durat putin pina a ajuns prin posta, la Focsani. Dl Usturoi a semnat inainte de a da in judecata ministerul pentru un post de executie in institutie, iar acum ocupa doua functii. A acceptat o functie, iar cind a vazut ca a cistigat in instanta, probabil ca a uitat", ne-a declarat Alin Trasculescu, adaugind ca a incercat sa medieze situatia intre cei doi sefi, pentru a colabora in binele institutiei. Incertitudinea planeza si la Casa de Asigurari de Sanatate Vrancea. Postul de conducere a revenit portocaliului Vicentiu Micheci insa acesta nu a ajuns nici macar sa-si vada biroul. Amenintat cu inlocuirea, liberalul Mihai Copaci s-a imbolnavit subit si a plecat in strainatate si sint toate sansele ca aceasta situatie sa mai dureze luni in sir, intrucit legea ii da voie la 180 de zile de concediu de boala. Vizibil iritati, cei din conducerea partidului spun ca disfunctionalitatile legii ar fi trebuit reparate pina acum, iar oamenii selectati de la PD-L, sa impuna programul de guvernare in virful institutiilor. "Practic, aceste disfunctionalitati trebuiau rezolvate pina acum. Ne-am lovit de contestatiile fostilor directori pusi politic, unii printr-un singur telefon, care acum au impresia ca-s mari specialisti. La ISJ, domnul Bostan a avut grija sa puna jandarmii pe oameni nevinovati, acesta-i specialistul! La CAS, dl Copaci este in concediu medical, probabil face vreun tratament. Situatia directorilor este similara si la Directia de Cultura", a caracterizat situatia de la institutiile sale seful PD-L Focsani, Nicu Tanase.


Pesedistii au si ei probleme, dar mai putine


De refuzul de a pleca al vechii garnituri de "specialisti" s-a lovit insa si PSD, insa aici a lipsit melodrama de la Cultura si reintoarcerea ca in "Stapinul inelului" a "regelui" Iordache Bostan. La Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, directorul Octavian Vieru imparte biroul de conducere cu noul numit de partid al social democratilor, Vasile Carnariu. In acest moment, Vieru are drept de semnatura, insa, dupa cum a avertizat ministrul Agriculturii Ilie Sirbu, nu ar trebui sa se obisnuiasca pentru ca se va gasi o cale de inscaunare a noilor oameni. Si Marian Oprisan, seful PSD Vrancea, spune ca Octavian Vieru ar face bine sa plece pentru a-i da voie omului sau sa conduca. "Functia pe care o ocupa nu mai exista. Justitia a facut trimitere la modul organizatoric in care s-a operat schimbarea. Sa fiu in locul lui m-as duce acasa decit sa incurc lucrurile. Deja am discutat cu ministrii de linie unde sint probleme", ne-a spus Oprisan. Situatia nu este tocmai clara nici la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, unde directorul agreat pe timpul guvernarii PNL, Ionel Duta, a contestat in instanta eliberarea sa din functie. Postul de conducere a revenit PSD, care a nominalizat-o pe Luminita Deliu ca sef la Directie. Actorii politici din PD-L spun ca "degringolada" contestatiilor este peste tot in tara, chiar daca suspicioneaza partenerul de guvernare ca ar alimenta "foamea" de raminere pe functie a specialistilor numiti politic in mandatul precedent. (Iulia CRETU)


Oprisan si Trasculescu fac front comun pentru ISJ


De un consens aproape inexplicabil par sa fie cei doi lideri ai PSD si PD-L in cazul Inspectoratului Scolar, acolo unde liberalul Ioradache Bostan a obtinut o victorie de moral prin revenirea sa in fruntea institutiei. Marian Oprisan ne-a declarat ieri ca Ministerul Educatiei va face un "control riguros" la Vrancea, iar lui Iordache Bostan "o sa-i legam si vreo doua tinichele de coada", dupa cum s-a exprimat baronul. La rindul sau, presedintele PD-L spune ca partidul nu l-a parasit nici o clipa pe fostul "general" Danut Popoiu, insa profesorii beneficiaza de o lege speciala care a fost de partea lui Iordache Bostan. "La Inspectoratul Scolar nu s-a schimbat denumirea functiei de conducere, asa cum s-a intimplat la alte institutii, potrivit Ordonantei 37. In situatia in care dl Bostan a obtinut decizia de revocare, ea era executorie si trebuia repus pe functie. Dar, cu toate acestea, dl Bostan are niste probleme si e o chestiune de timp pina cind situatia se va rezolva", ne-a declarat Alin Trasculescu, care a tocit in ultimul timp pragurile pe la Ministerul Educatiei. Se pare ca situatia va mai dura o vreme, intrucit fostul sef al ISJ se afla in vacanta cu familia. Nu lipsit de importanta este si faptul ca ISJ este o institutie aproape monocolora, in sensul ca PD-L a obtinut mai multe pozitii de conducere, inclusiv posturi de inspectori. Surse din partid spun ca situatia a ajuns si in atentia conducerii Coalitiei, iar PD-L ar putea sa actioneze pentru a obtine in contrapartida un post in cadrul Directiei de Finante, unde au fost instalati exclusiv oameni ai PSD. Totul cu sprijinul ministrului PD-L Gheorghe Pogea. Poate ca asa se explica si punctul comun de vedere al celor doi lideri. Nu este exclus ca situatia sa se extinda chiar pina la Consiliul Local Focsani, unde posturile de viceprimari inca mai reprezinta o miza pentru cele doua partide. (S. V.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 9 ore, 45 minute, 10 secunde
la Foscsani se manaca PLACINTA CU BOSTAN !
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.