Politică

Criza isi ascute dintii in primariile vrincene

Ziarul de Vrancea
20 iul 2009 1684 vizualizări
Primariile Marasesti, Reghiu si Jitia au intrat deja in colaps financiar u pe alte localitati liberale le paste aceeasi soarta, din cauza ca sint vitregite la alocarea de fonduri de la bugetul de stat guvernat de PSD - PD-L u nici primarii PD-L nu o duc prea bine, acestia trag cit pot de plapuma scurta a bugetului pentru a putea acoperi salariile angajatilor u si la pesedisti, privilegiati la impartirea bugetului, cuvintele de ordine sint economie la singe : s-au taiat telefoanele iar becurile de iluminat se sting la 12 noaptea u in aceste conditii, nici nu poate fi vorba de derularea unor proiecte europene, intrucit este nevoie de cofinantare si de bani pentru studiile de fezabilitate u primariile nu exclud sa concedieze angajati si nici sa puna sechestru pe animalele satenilor

Tot mai multe primarii din judet se confrunta cu probleme financiare grave si nu stiu daca vor avea bani pentru a plati salariile angajatilor pina in toamna. Primele doua cazuri disperate sint la Marasesti si Jitia, insa nici la Reghiu primaria nu mai are bani pentru telefoane sau salarii. Marasestiul a acumulat datorii catre furnizori de aproape 5 milioane de lei, primaria intrind in incapacitate de plata, iar la Jitia nu mai sint bani de salarii. Si edilii democrat-liberali spera sa se mentina pe linia de plutire pina la sfirsitul anului. Primarii PSD spun ca supravietuiesc datorita banilor pusi deoparte anul trecut, dar si datorita economiilor la telefoane sau la factura de iluminat public. In aceste conditii, nici nu poate fi vorba de intocmirea unor proiecte europene, intrucit este nevoie de cofinantare si de bani pentru studiile de fezabilitate. Toti primarii isi intorc privirea catre Guvern, pentru un sprijin.


Cu mina intinsa la guvern


La liberali, vitregiti la recenta rectificare bugetara, cind n-au vazut nici un cent, fondurile de salarii ar putea ajunge, cel mult, pina la intrarea in iarna. La Jaristea, edilul Catalin Toma spune ca visteria mai are bani cam trei luni. Apoi, "vom face toate demersurile sa facem rost de fonduri", ne-a declarat acesta. Primarul comunei Jitia, Neculai Noaptes, spune ca a ajuns in situatia de a nu mai putea plati salariile angajatilor decit cel mult un avans pe luna iulie. Edilul se plinge ca nu are nici o promisiune ca va primi bani macar pentru salarii. Neculai Noaptes crede ca singura solutie ar fi o rectificare bugetara cit mai urgenta pentru a putea beneficia de acesti bani. Primaria Jitia are nevoie lunar, numai pentru salarii si cheltuieli curente, aproape 40.000 de lei. "Bugetul nostru anual, si aici ma refer la veniturile proprii, ajunge la 610 milioane de lei vechi. Acum nu mai avem banii de salarii pentru functionarii din Primariei decit cel mult sa dam un avans. Avem bani de salarii pentru profesori pina in septembrie si aproximativ 6.000 de lei pentru igienizarea scolilor. Nici nu poate fi vorba de intocmirea unor proiecte europene pentru ca avem nevoie de cofinantare si de bani pentru studiile de fezabilitate", ne-a declarat primarul de la Jitia, Neculai Noaptes (PNL). Declaratia de intrare in colaps a Primariei Jitia vine la o luna dupa ce si edilul Marasestiului, liberalul Constantin Vlase, a anuntat ca a intrat in incapacitate de plata. Singura solutie a edilului sef, dupa ce a vazut ca la recenta rectificare bugetara nu a primit nici un leu de la Consiliul Judetean sau de la Guvern, a fost un proiect de hotarire de guvern depus luna trecuta la Prefectura si Consiliul Judetean. Primaria Marasesti a acumulat datorii catre furnizori de aproape 5 milioane de lei, iar la salariile angajatilor nu au fost achitate nici contributiile catre stat. Angajatii primariei au primit ultimele salarii cu intirziere si spun ca nu s-au mai intilnit cu o asemenea situatie si se tem ca nu isi vor mai incasa lefurile pe aceasta luna. Si la Reghiul sint probleme. Viceprimarul Neculai Nemult ne-a spus ca "este de jale" intrucit unitatea nu mai are bani nici macar pentru telefoane.

Bugetele "portocalii" nu se simt prea bine


La Cimpineanca se asteapta venirea "italienilor" pentru a creste nivelul colectarii taxelor si impozitelor locale. Primarul portocaliu Stefan Paraschiv spune ca abia plateste salariile. "In perioada de vara nu prea se incaseaza. Sper ca atunci cind vin cei care lucreaza in Italia sa creasca incasarile. Abia asiguram salariile. Datoriile nu sint foarte mari, nu lasam sa se acumuleze de la o luna la alta", ne-a spus Stefan Paraschiv, primarul PD-L de la Cimpineanca. Edilul comunei din apropierea Focsanilor se plinge si de activitatea slaba de la firmele care isi au sediul la el in comuna si care inca nu si-au platit darile la bugetul local. La Tifesti, comuna pastorita tot de un democrat-liberal, punga este tot mai goala. "Ne limitam, pentru ca nu avem de ales, in afara de cheltuielile curente, nu facem alte cheltuieli. Proiecte care erau in derulare au fost sistate, cum ar fi finalizarea unei scoli, unde am fost taiati de la finantare de Consiliul Judetean. Ne descurcam greu, ne bazam pe ce incasam din surse externe, cum ar fi taxele si impozitele locale, dar mai greu. In ultimele doua luni din an s-ar putea sa fie probleme cu plata salariilor angajatilor", a spus primarul din Tifesti, Gabriel Postolache. Un alt of al edilului este starea jalnica a drumurilor judetene 205 E Biliesti "" Iresti si 205 B Bolotesti "" Satu Nou, pline de gropi. Din cauza craterelor din drumul care este utilizat frecvent de camioanele de mare tonaj care transporta materiale pentru constructia DN2D, transportatorii care fac curse de calatori refuza sa mai circule, iar oamenii au strins deja semnaturi pentru a protesta pentru blocarea drumului. "Am facut adrese saptaminale la CJ, dar nu am primit nici un raspuns", a mai spus primarul. Nici la Dumbraveni situatia fondurilor nu este prea roz, insa cel putin proiectele cu bani europeni merg mai departe, cum ar fi cel pentru asfaltarea a 4 km de drum comunal sau constructia unui stadion. "Este greu, dar ne descurcam. Eu sper ca pina la sfirsitul anului sa ne descurcam si cu banii de salarii, speram sa ne mentinem pe linia de plutire. Batem pe incasarile la taxele locale", afirma primarul din Dumbraveni, democrat-liberalul Ionel Strimbei. Primaria are 17 angajati. Comunei i-au fost alocati in total 370.000 lei prin Directia de Finante si Consiliul Judetean si inca 51.000 lei printr-o recenta rectificare de buget.


Panciu si Adjud, alte doua victime ale crizei

Nici primarul orasului Panciu Ion Petre nu sta prea bine cu banii, desi este membru al partidului aflat in coalitia de guvernare. Potrivit edilului sef si la Panciu sint intirzieri la plata salariilor, ochii oficialilor intorcindu-se tot catre un sprijin guvernamental. "Avem probleme cu facturile neachitate catre diferiti furnizori si catre banci. Singurele noastre venituri sint cele din impozitele si taxele locale pe case si terenuri si din impoziturile pe salariile bugetarilor. Pe luna iunie am ramas restanti cu salariile catre 20% dintre angajatii Primariei, pe care speram sa le achitam pina la finele acestei saptamini. E o situatie destul de delicata pina la sfirsitul anului si in afara unui sprijin guvernamental alta solutie nu vad", ne-a declarat primarul Ion Petre, care, ca si colegul sau de la Marasesti, a intocmit un proiect de hotarire de guvern pentru obtinerea de fonduri. Si la Adjud problemele financiare ingroapa tot mai mult primaria, care este datoare vinduta pentru urmatorii 20 de ani, multe dintre proiecte avind ca surse de finantare creditele bancare. Numai la energie electrica Primaria are de platit facturi restante in valoare de 200.000 lei.

Primariile PSD traiesc din economii


In timp ce o parte din administratiile locale din judet sint amenintate de faliment, primarii social democrati, considerati rasfatati atit ai vechiului regim, dar si al celui actual, sustin ca traiesc din economiile de anul trecut. Cel putin acest lucru se intimpla la Biliesti. Edilul Ovidiu Butuc spune ca anul trecut a economisit aproape un milliard de lei vechi din care acum poate sustine salariile si cheltuielile institutiei. "Am atitia bani cit imi trebuie, nu mai multi. Anul trecut am economisit un milliard de lei, bani care m-au ajutat sa construiesc un buget care sa ma lase sa functionez. M-am asigurat si cu functionarii sa astepte cu anumite sporuri", ne-a spus Ovidiu Butuc. Acesta completeaza ca in acest an face economie si la telefoane sau la iluminat public. "Am restrictionat si convorbirile de pe telefonul Primariei pe mobil. In ceea ce priveste iluminatul public, si aici facem economii, in sensul in care aprindem becurile cind se insereaza si la 12 noaptea stingem de tot. Ce sa tin aprins daca Primaria sau scoala nu functioneaza noaptea? Asa am lucrat mereu, cu economie, nu pentru ca in acest an s-a anuntat criza", a completat gospodarul din Biliesti. Nici la Nanesti, edilul PSD Stoica Neagu nu are deocamdata probleme. Si aici insa cuvintele de ordine sint "economie la singe". "Ne vor ajunge banii de salarii pentru tot anul. I-am planificat sa nu avem probleme. Am strins cureaua la telefoane, la materiale, ne-am oprit cu anumite reparatii. De exemplu, la scoli vom face o simpla igienizare de intretinere, nu avem fonduri de mai mult", a fost replica primarului de la Nanesti. In cazul in care situatia nu se va remedia, primarii din judet nu excluda sa faca reduceri de personal sau sa trimita portareii pentru a recupera impozitele restante. Deja, din zona Cimpuri, ne-au parvenit vesti cum ca satenii au fost amenintati ca vor ramine fara animale sau alte acareturi daca nu isi platesc "fonciirea", exact ca pe vremea lui Moromete. (D. GANEA, I. CRETU, M. BESLEAGA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 14 ore, 13 minute, 28 secunde
verificare
, acum 739399 zile, 14 ore, 13 minute, 28 secunde
Stadion ne trebuie? Canalizarea promisa in care secol domle primar Strimbei? Trezeste-te la realitate nu visa la cai verzi pe pereti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.