Politică

Coman Andrei revine la sefia Casei de Pensii

Ziarul de Vrancea
26 mai 2009 4505 vizualizări
Noua putere aduce schimbari neasteptate la conducerea serviciilor publice deconcentrate u Coman Andrei, demis de la sefia Casei Judetene de Pensii ca urmare a unor probleme penale, revine in functia de director coordonator adjunct al institutiei, cu sprijinul neprecupetit al PSD u seful sau va fi Constantin Guguianu, fost candidat PSD in Colegiul 3 Dumitresti u PSD si-a impus doi directori si la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, respectiv consilierii Geany Doru Balan si Laurentiu Marin u ieri o parte dintre noii sefi au semnat contractele de management in Capitala

Nume surpriza la sefia Casei Judetene de Pensii Vrancea.

Daca noul director coordonator va fi social-democractul Constantin Guguianu, consilier judetean si fost candidat perdant pentru deputatie, director coordonator adjunct pentru plata pensiilor va fi fostul director general Coman Andrei, demis de la sefia institutiei ca urmare a problemelor penale pe care le are cu procurorii anticoruptie. Ambii sefi au fost sustinuti de PSD sa ocupe aceste functii, in urma unor verificari care au avut loc ieri la sediul Casei Nationale de Pensii. Celalalt director coordonator adjunct, pe partea economica, va fi Nicusor Blindu, sustinut de PD-L, dupa ce fostul director al institutiei, Florica Chelaru, a decis sa se transfere la Directia de Finante pe o functie de executie. De departe, cel mai controversat nume avansat in functie este ex-directorul Coman Andrei, care a parasit functia publica in urma cu citiva ani dupa ce a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita. Coman Andrei mai este cercetat intr-un dosar penal, alaturi de alti functionari din institutie, dupa ce s-a descoperit ca a transformat Casa de Pensii intr-o agentie de turism pentru privilegiatii din anturajul sau care vroiau sa plece la distractie, la munte sau la mare, pe banii pensionarilor. Daca primul dosar se afla in rejudecare la Tribunal, despre acest dosar nu se mai stie aproape nimic.


Directorul 10 %


Procesul care il priveste pe Coman Andrei a demarat in 2006 dupa ce institutia a incheiat un contract cu societatea Camandu Impex SRL Vaslui, care cistigase un contract de reorganizare a arhivei Casei de Pensii in valoare de 157.000 lei. Ulterior, directorul societatii, Constantin Barbieru, fost director al Casei de Pensii Vaslui, l-a denuntat pe Coman Andrei la DNA pe motiv ca a fost obligat sa ii plateasca directorului vrincean a zecea parte din valoarea contractului, sub forma de spaga. Plata urma sa fie facuta "esalonat". Se pare ca denuntul a fost facut dupa ce Barbieru a fost verificat de Garda Financiara si nu a putut motiva lipsa banilor virati la Vrancea. Barbieru a sustinut ca banii pe care Coman i-ar primit ar fi fost folositi in campania electorala din 2004, pentru PSD. De altfel, ieri, chiar in timp ce Coman Andrei isi sustinea proiectul de management la Bucuresti, la Focsani se derula un nou termen al procesului in care fostul director este rejudecat pentru infractiuni de coruptie. Dosarul a fost din nou aminat, chiar daca martorii au fost adusi cu mandate. Acestia au vociferat atunci cind au aflat ca au batut drumul degeaba. "E al cincilea an de cind ne plimbam prin instante", a comentat unul dintre martori. Instanta a aratat insa ca dosarul nu poate fi judecat, din mai multe motive. Cele mai solide sint acelea ca avocatul lui Andrei avea depusa o cerere de aminare, dar si faptul ca judecatorul care a avut dosarul ieri este acelasi care a dat solutia de fond a inculpatului, respectiv achitarea. La primul proces, Andrei Coman a fost achitat pentru luare de mita. Acesta nu este singurul dosar in care este implicat Coman Andrei. De aproximativ patru ani, un dosar care vizeaza traficul cu biletele de odihna si tratament ale pensionarilor vrinceni face naveta intre Politie si Parchet. Sursele noastre spun ca cercetarile au batut pasul pe loc din pricina numelor grele implicate in acest dosar, personaje care si-au petrecut vacante de huzur pe banii pensionarilor. Aceasta in ciuda dovezilor adunate de ofiterii care s-au ocupat de caz.

Coman Andrei nu a mai fost de gasit ieri pentru a comenta numirea sa, dupa ce, initial, a raspuns la telefon dar a motivat ca nu poate vorbi deoarece se afla in trafic. In ceea ce-l priveste pe Constantin Guguianu, acesta declara in urma cu citeva zile ca nu este interesat de sefia vreunei institutii, deoarece se ocupa de mica sa afacere. Totusi, acesta spunea ca nu va declina oferta daca PSD va decide sa-i dea vreo institutie in responsabilitate.



Doru Geany Balan, in fruntea AJOFM


Si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca ofera surprize. Toti cei trei fosti directori, in frunte cu directorul executv Marina Dantis, au fost inlocuiti. Desi cele trei foste directoare ale AJOFM au facut contestatii si au cerut reevaluarea, nu au avut cistig de cauza. AJOFM s-a dotat de ieri cu un director coordonator in persoana consilierului local PSD Doru Geany Balan, fost deputat pentru citeva luni. Cei doi conducatori adjuncti care il vor ajuta pe Geany Balan sint consilierul local PD-L Mioara Lazar si consilierul judetean PSD Laurentiu Marin. Doru Geany Balan este consilier juridic si a ocupat pina ieri functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul Directiei Generale de Protectie a Copilului. In toamna anului trecut Balan a ocupat si functia de deputat in locul actualului senator Miron Tudor Mitrea, cind acesta din urma a demisionat pentru a se pune la dispozitia DNA. "Da, este adevarat, mi-am depus si sustinut proiectul de management si sper sa fie bine. Sper sa facem numai lucruri bune in institutie. Am citeva tinte pe care mi le-am propus in contractul de management si pe care vreau sa le ating. Vom colabora in egala masura si cu mediul economic si cu societatea civila pentru reducerea somajului si pentru indeplinirea obiectivelor din programul de guvernare. Sint convins ca voi face echipa buna cu cei doi adjuncti. Dl Laurentiu Marin este un profesionist desavisit in meseria de economist", si-a laudat colegul de partid noul director al AJOFM.


Malureanu a stat la coada pentru functie


Ieri a avut loc la Bucuresti si semnarea contractelor de management pentru multi dintre viitori directori plini si adjuncti ai serviciilor deconcentrate. Este vorba de institutiile subordonate Ministerului Finantelor Publice si ANAF ai caror directori au semnat ieri contractele. Friiele Directiei Generale a Finanatelor Publice au fost preluate de directorul coordonator Marian Lungu, care va fi ajutat de noii sai adjuncti Milica Toma si Cristi Misaila. Sefia Garzii Financiare a revenit democrat-liberalului Mugurel Malureanu, avind ca mina "stinga" comisarul adjunct Mihai Bojoaica. "Astazi, (ieri - n. r.) am semnat acest contract. Am stat la rind pentru ca era foarte aglomerat", ne-a declarat Mugurel Malureanu. Acelasi lucru s-a petrecut si in cazul Inspectoratului Teritorial de Munca care a revenit PD-L, unde mandatul de director coordonator va fi continuat de Victoria Diaconu, iar colega de partid a sotului sau, democrat-liberala Eliza Tarba, a semnat ieri la rindul ei contractul de management pentru functia de adjunct. Cum functiile publice care confereau calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate precum si adjunctii acestuia s-au desfiintat in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 37/2009 privind modificarile la statutul functionarului public, este de asteptat ca multi directori si directori adjuncti sa plece definitiv din institutiile pe care le-au condus pina acum, daca nu cumva au optat pentru o functie de executie.


Si institutiile de Mediu se primenesc politic


Ieri a avut loc depunerea proiectelor de management si la Comisariatul Garzii Judetene de Mediu. Aici, situatia paradoxala s-a mentinut, dat fiind ca institutia rezervata PD-L este revendicata de doi"¦ democrat-liberali. Ce-i drept unul beneficiaza de sustinerea actualei conduceri, in timp ce al doilea a cazut in dizgratie dupa plecarea fostilor sefi de la partid. Favorit la preluarea functiei si a fotoliului nesigur de comisar sef (Petrica Nitu stie de ce!) este Gheorghita Berbece, finul lui Nicu Tanase. Pregatirea acestuia a fost facuta la volanul masinilor, viitorul comisar fiind de meserie sofer reprofilat pe afaceri. Actualul comisar sef, Aurel Cristian, spune ca alegerea partidului ar fi democratica. "E vointa partidului. A luat o decizie nedreapta, dar democratica. A avut loc o evaluare a proiectelor, iar rezultatele vor veni saptamina viitoare", ne-a declarat Aurel Cristian. Cum insa acesta s-a "batut" pentru postul din care a fost alungat de liberali, este foarte probabil sa nu renunte la Garda de Mediu. Despre contracandidatul sau se zvoneste prin partid ca ar fi o "fata noua" nu doar pentru simplii lipitori de afise, dar si pentru sefia PD-L. Cit priveste Agentia pentru Protectia Mediului, aici a candidat consilierul municipal PD-L Adrian Colin, insa rezultatele finale au fost aminate citeva zile. La sefia Serviciului de Gospodarire a Apelor ar putea ramine in continuare Stefania Fotache, sustinuta de PSD.


Au contribuit D. GANEA, I. CRETU, N. CRISTEA si D. GIRLEANU


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Ce ziceti de asta? Foarte tare frate! Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Asa mai merge!
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Daca la Casa de pensii avem un PENAL iar la Garda de mediu avem un SOFER inseamna ca,in guvernarea pesedisto-pedelista CORUPTIA va merge ca pe ROATE.
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Toti sint niste vaci!
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Si Berbece e tot vaci?
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
Poate gresesc si-mi fac mea culpa dar, nu era vorba , nu s-au inteles EI cu EI (PSD+PDL) sa il puna la Casa de Pensii pe Adi Juravle ? Ce se intampla acuma, e din ciclul : NOI (PSD) negociem cu VOI citeste integral
, acum 739399 zile, 16 ore, 6 minute, 47 secunde
RUSINEEEEEEEEEEE !!!!!!!!!!!!!!!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.