Politică

Negocierea adjunctilor la institutii: PSD vede mono, PD-L bicolor

Ziarul de Vrancea
12 mai 2009 3488 vizualizări
Metoda impartirii adjunctilor intre PSD si PD-L poate fi stabilita azi, la Bucuresti u PD-L matraseste nu doar liberali, dar si democrati: i-a trecut ciclul lui Aurel Cristian , a constatat Nicu Tanase, care il anunta pe amicul sau Gheorghita Berbece la Garda de Mediu u conservatorii vrinceni nu prind nimic din deconcentrate de pe urma aliantei cu PSD u Danut Popoiu a anuntat ca vrea sa faca echipa la ISJ cu fostul sau adjunct, adjudeanul Stan Rogoz u de ieri a inceput campania de depunere a dosarelor pentru sefiile institutiilor deconcentrate

PD-L si PSD mai au un hop in semnarea protocolului de colaborare in judet, anexele privitoare la functiile de director adjunct. Pina la aceasta data, Marian Oprisan si Alin Trasculescu nu au ajuns la un numitor comun in privinta"¦ culorii. Daca baronul vede institutiile monocolore, pentru ca adversarii "parteneri" sa nu stie ce fac oamenii de partid, seful democrat-liberalilor zice ca vrea, taman pe dos. Adica directorul sa fie de la un partid, iar adjunctii de la celalalt, pentru o verificare incrucisata. Aceasta "tirguire" trebuia sa aiba loc ieri, la Bucuresti. Cum insa Alin Trasculescu a venit ieri seara in Focsani, negocierea se va purta, cel mai probabil, azi, dupa cum ne-a declarat deputatul. Potrivit surselor noastre, negocierile s-au blocat de la un post de adjunct la Directia de Finante, la care ar fi rivnit democrat-liberalii, dar Oprisan a zis «pas». PD-L ar fi vrut sa-l sustina pentru acest post pe actualul adjunct Ion Ghionea.


Cit priveste domeniile de interes, se pare ca la PD-L e vinzoleala mare. Potrivit declaratiilor oferite de presedintele PD-L Focsani, Nicu Tanase, membru in comisia de negociere, chiar si in cadrul partidului sau se vor practica inlocuiri. Printre cei care nu mai sint doriti pe functie este comisarul sef al Garzii de Mediu, Aurel Cristian, apropiat al lui Jan Vraciu. Pina la urma, stradania luptei sale impotriva liberalilor a fost degeaba pentru ca, pentru scaunul sau il "sapa" din PD-L Gheorghita Berbece, care lasa micile afaceri pentru un salariu sigur de bugetar sef. Acesta este economist si, potrivit lui Tanase, "s-a implicat in campania electorala". "In privinta adjunctilor e posibil orice, inca nu s-a stabilit. In cadrul BPJ la PD-L s-au ales oamenii care vor participa la concursurile pentru institutiile care ne revin. In privinta dlui Aurel Cristian, pleaca un cliclu, vine altul! Dl Berbece este un bun profesionist care s-a implicat si in campanie", ne-a declarat Nicu Tanase. Printre cei care intra in jocurile politice pentru un birou de adjunct se afla si Eliza Tarba, membru in organizatia de Tineret a PD-L, promovata pe functia eliberata de Mirela Bizna, care tinteste locul de adjunct de la Inspectoratul Teritorial de Munca. Un alt nume vehiculat pentru o institutie locala, cel al consilierului de la Ploscuteni, Adrian Baciu, sare din schema pentru ca "segmentul" pastrat pentru el, Directia pentru Tineret, pare a se comasa la nivel de regiune. Printre bucatile prinse de pedelisti, in schimbul postului de viceprimar dat la PSD in Focsani, este si Sucursala de Distributie a Energiei Electrice. Aici, seful liberal Gabi Corneanu stinge lumina, dezamagit probabil ca la un moment dat a dezertat din partidul condus la acea vreme de Vraciu. Cum insa si alti apropiati ai fostului senator au ramas pe functii, iar acum sint trimisi in somaj, nu se stie cit l-ar fi ajutat pe Corneanu pastrarea carnetului de membru la democrati. Un alt pedelist care tinteste un post de adjunct intr-o institutie de pe Agricultura este consilierul local de la Vidra, Costel Marica, care la aceasta ora se ocupa de coletarie, pe relatia Romania - Italia.


Conservatorii primesc praful de pe toba


Impartirea institutiilor de la Vrancea nu ii intereseaza numai pe democrati si pe social democrati, direct implicati in iscalirea protocolului. Cu ochiul si urechea trag si spera la ramasite de la ospatul lui Marian Oprisan si micii sai aliati impusi de la centru, conservatorii. Cum la nivel national acestia au mai primit cite o functie din "marinimia" lui Mircea Geoana, la Vrancea, oamenii lui Vasile Gheorghe nu se aleg nici macar cu mirosul cascavalului. Exemplul cel mai elocvent pare a fi al lui Dumitru Danila, seful de la Electrica, membru PC. Potrivit declaratiilor oferite de Alin Trasculescu, sefia sucursalei Vrancea a Filialei Electrica Muntenia Nord ar reveni PSD. Contactat telefonic pentru a oferi lamuriri despre partea PC, liderul PSD Marian Oprisan a preferat un scurt "nu comentez". Un raspuns similar ne-a oferit si seful conservatorilor, Vasile Gheorghe, care a precizat ca nu ne poate acorda prea multe lamuriri. Unul dintre cei care spera sa nu i se taie macaroana este Ionel Duta, de la Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, un conservator care doreste sa-si conserve placuta de director prin amicitia care l-ar lega de Teodor Stolojan, eurodeputat PD-L.


Sefii deconcentratelor participa la un concurs de «imprejurari»


Desi algoritmul adjunctilor nu a fost stabilit, ieri a inceput depunerea dosarelor pentru participarea la concursurile pentru sefia plina si pentru posturile de adjuncti la mai multe institutii. Asa se face ca, atit democratii, cit si social democratii au fost sfatuiti sa se duca inarmati cu dosare, pentru a fi siguri ca intra in hora deconcentratelor, asta dupa ce Oprisan si Trasculescu stabilesc pasii, fie institutii monocolore, fie bicolore. Ieri a fost ultima zi pentru depunerea dosarele pentru institutiile din sectorul Muncii, ITM, AJOFM, DMSS si Prestatii Sociale. în cazul Ministerului Muncii, evaluarea candidatilor vrinceni pentru Directia Muncii, Agentia pentru Prestatii Sociale si Inspectoratul Teritorial de Munca este anuntata pentru 16 mai, iar pentru Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca programarea este pentru 19 mai. Evaluarea viitorilor sefi din acest domeniu se face in perioada 12 - 19 mai. Ultima zi pentru depunerea candidaturilor pentru sefia institutiilor aflate in subordinea Ministerului Sanatatii este 17 mai. Evaluarea directorilor pentru institutiile din domeniul sanitar se va face in perioada 18 - 21 mai. Virtualii sefi ai institutiilor agricole se afla deja in focul concursurilor de "imprejurari" ei fiind evaluati in perioada 11 - 20 mai. Pentru posturile de conducere din structurile deconcentrate ale Ministerului Finantelor, mai concret Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Garda Financiara nu exista o programare pe zile a judetelor, perioada de evaluare fiind 18 - 19 mai.


Din comisii vor face parte si reprezentantii prefecturilor


Prin intermediul proiectelor de management, candidatii vor trebui sa identifice problemele din domeniul de activitate, sa propuna obiective si directii de actiune pentru eficientizarea activitatii, precum si gestionarea mai buna a resurselor financiare, umane si materiale ale institutiei. De asemenea, trebuie sa puncteze si la capitolul dezvoltarea competentelor profesionale ale angajatilor. în plus, aportul individual al candidatilor va consta si in stabilirea unor solutii clare de imbunatatire a colaborarii institutionale. Comisiile vor fi formate din specialisti in domeniul de activitate pentru care se desfasoara concursul, iar in cazul ANAF unul dintre membri va fi reprezentantul institutiei prefectului. Reamintim ca la finele lunii trecute, toti sefii serviciilor deconcentrate si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au primit decizii de demitere si au intrat in preaviz. Aceasta in contextul in care a intrat in vigoare celebra OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice. (I. CRETU, D. GANEA)


  • Sefii din agricultura incep "testele de supravietuire"


  • Incepind de ieri, 11 mai, la sediul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) au inceput concursurile pentru ocuparea posturilor de directori coordonatori si directori coordonatori adjuncti in cadrul serviciilor publice deconcentrate, aflate in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea ministerului. Concursurile vor fi esalonate pina pe data de 20 mai, vinerea trecuta fiind ultima zi de depunere a dosarelor. Conform Ordonantei 37, fiecare candidat va depune un proiect de management si, daca va fi declarat cistigator, va fi obligat sa incheie un contract de management. Daca in silvicultura candidatii sint obligati sa detina diploma in specialitate, in celelalte domenii nu este o conditie obligatorie. Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala va ramine se pare sub tutela PD-L si a actualului director Costica Neata, dar adjunctii Rodica Riciu de la Dezvoltare Rurala, Crin Costantinescu de la Inspectie, dar mai ales ing. Viorica Ghionea, au emotii cu privire la pastrarea posturilor. In conformitate cu ultimele informatii vehiculate la bursa zvonurilor, "baronul" Marian Oprisan nu o mai "inghite" pe sotia directorului adjunct al Finantelor de cind aceasta a debarcat din PSD si a trecut la PD-L. Asa ca doamna ar putea sa iasa la pensie, chiar daca are un rol bine delimitat in institutie. Preaviz au mai primit si Octavian Vieru, directorul Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), directorul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola, Ion Rosu, si adjunctul aceleiasi institutii Carmen Popescu, dar si seful Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, Gabriel Barculescu. Dan Lazarescu, directorul Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ), si Maricica Vrabie, inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor, intra in virtejul descentralizarii PSD "" PD-L. (Ciprian FANARU)


  • Popoiu vrea sa faca echipa cu Rogoz


  • In ciuda zvonurilor aparute in ultimele zile, care dadeau ca sigura demiterea actualului inspector general Iordache Bostan si a adjunctilor sai, oficialii Ministerului Educatiei sustin ca ordinele de demitere nu au ajuns in judet. Biroul de Presa al MECI ne-a transmis ca ordinele de demitere au fost trimise in citeva judete, dar nu si in Vrancea si ca, in anumite cazuri, persoanele care ocupa momentan aceste functii pot sa-si pastreze scaunul. "Generalul" Iordache Bostan a tinut sa mentioneze ca invitatia lansata catre succesorul sau Danut Popoiu, de a bea o cafea in cinstea inlocuirii sale, a fost doar o gluma. "Eu am glumit cu dl Popoiu, dar cred ca dinsul a luat-o in serios. Si nu, nu am primit nici o decizie de demitere. O sa anunt cind va fi cazul", spune seful ISJ. In ceea ce-l priveste pe fostul inspector scolar general, Danut Popoiu, si acesta afirma ca nu a primit nici un semnal. "Nu am primit nimic de la Minister. Tot ce pot sa va spun este ca mi-a fost solicitat astazi (n.r.- ieri) CV-ul si cel al adjunctului pe care il propunem, Stan Rogoz", a precizat Popoiu, care a adaugat ca daca ar reveni la conducerea ISJ si-ar pastra vechea echipa pentru a continua actiunile incepute anii trecuti. Profesorul Stan Rogoz i-a fost adjunct lui Danut Popoiu in mandatul trecut, iar acestia si-au dat impreuna demisia in vara anului 2007, invocind motive personale, insa timpul a dovedit ca inlocuirea lor s-a facut pe criterii politice. (Iulia NICOLAIE)


  • Sefia Sanatatii Publice nu prezinta interes


  • Actualii medici sefi de la Directia de Sanatate Publica (DSP) nu s-au aratat interesati de a se inscrie la concursul organizat de Ministerul Sanatatii in vederea ocuparii noilor functii de directori coordonatori, respectiv directori coordonatori adjuncti. Singura care doreste sa "lupte" pentru functia pe care o ocupa este ec. Iuliana Mircea, directorul financiar contabil, care se gindeste sa se inscrie la concurs. Candidatii mai au timp sa-si depuna dosarele la minister. In Vrancea posturile de la DSP sint detinute in interimat: dr. Marina Maiorov- director executiv, ec. Iuliana Mircea-director executiv adjunct financiar contabil, iar dr. Mircea Stoenoiu - director executiv adjunct pentru control in sanatatea publica. Evaluarea abilitatilor manageriale pentru ocuparea functiilor scoase la concurs va fi realizata in perioada 18 - 21 mai, la sediul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti. (R. M.)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 8

    Adaugă comentariu
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    Idea este ca fiecare partid sa aiba un minim nivel informativ in institutiile conduse de celalalt partid. PSD nu are nevoie de adjuncti pentru ca timp de 20 de ani altceva nu a facut decat sa-si citeste integral
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    dEi, domnule Bostan , si matale cu glumele astea, il facusi pe d-l Popoiu sa te mai si refuze cand il invitasi la cafea , ceea ce insa nu l-a facut sa nu se laude ca l-ai anuntat de demiterea citeste integral
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    DUPA 20 ANI NE-AM INTORS TOT LA CARNETUL DE PARTID. Din zeci de partide am ajuns la cinci,oare cat mai dureaza pana va ramane unul !!!!!????
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    Dupa cum se plinge Malureanu junior,Nicu Tanase i-a cerut 10.000 de euro sa-i dea postul de viceprimar la municipiu.Pentru sef la Garda financiara cred ca l-a costat ceva mai putin.
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    De cand imparte hemoroidul asta taranist posturi la Pdl?
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    Hai ca-mi place.Va dati la geoale intre voi si ne-o trageti si noua.Frumoasa-i democratia vrinceana.Unul ca Popoiu spunea ca nu-i mai trebuie politica si acum abia astreapta sa-si prea postul iar la citeste integral
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    Cand ti-am spus Cristiane tata, sa vii la PNL ca astia-s oligofreni,te-ai dat cu "coloana".N-a ca ti-au tras-o!Ia-l pe Soare cu tine si veniti printre oameni, ca ati uitat cum este...
    , acum 739399 zile, 7 ore, 56 minute, 49 secunde
    ne-a induiosat dl Popoiu cand, la sfarsitul campaniei, ne-a destainuit despre cele mai mari greseli ale dansului - implicarea in politica, candidatura si stricarea imaginii obtinute in toti anii de citeste integral
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.