Politică

Sesizarile au curs girla la BEJ

Ziarul de Vrancea
1 dec 2008 847 vizualizări
Lipsa urnelor mobile in sectii, propaganda facuta de primari in fata sectiilor de votare, mita electorala, continuarea campaniei in apropierea sectiilor, iata doar citeva reclamatii din noianul de sesizari care au ajuns ieri la Biroul Electoral Judetean

Peste 60 de sesizari s-au inregistrat ieri la Biroul Electoral Judetean privind neregulile observate in sectiile de votare. La Poiana Cristei, de pilda, la sectia din satul Tiritu, reprezentantii mai multor partide nu au fost lasati sa intre in sectie. Sesizat asupra acestui aspect, BEJ a trimis la fata locului trei membri ai biroului, pentru a clarifica situatia, intrucit presedintele sectiei nu a putut fi contactat telefonic. Intre timp, situatia a intrat in normal. Printre alte sesizari s-a numarat si cea care instiinta ca la trei sectii, din Mera, Vinatori si Mircesti nu exista urna mobila. Urnele au fost confectionate ulterior. La sectia 220 din Nistoresti s-a reclamat faptul ca exista un numar prea mare de cereri pentru deplasarea urnei mobile pentru bolnavii nedeplasabili. Presedintele BEJ, Costica Dita, a atras atentia asupra faptului ca toti solicitantii trebuie sa prezinte un act medical cu care sa probeze bolile. Alta sesizare a venit de la Slobozia Bradului, unde s-a reclamat faptul ca persoane de etnie roma vorbesc pe limba lor si dau indicatii de vot celor care intra in cabine, in doua sectii de votare. La Vizantea, s-a reclamat faptul ca primarul facea propaganda, in fata sectiei. O alta sesizare, trimisa la Parchet spre cercetare, este cea venita din partea aliantei PSDAPC, care a reclamat faptul ca o candidata PD-L a impartit pomana electorala la Biserica Sf. Andrei din Focsani. Tot in municipiu, la sectia 40, unui alegator i s-au inminat doua buletine de vot pentru Senat. Acesta si-a dat seama ca are un buletin in plus dupa ce le stampilase pe ambele, insa a restituit unul, care a fost ulterior anulat.


Campania electorala continua si in ziua alegerilor


Primele sesizari din partea partidelor politice au sosit inca de la primele ore ale diminetii la BEJ. PDL a reclamat continuarea campaniei electorale si ieri. Prima plingere face referire la neindepartarea materialelor electorale de pe cladirea care adaposteste sectiile 86 si 87 din Odobesti. "Plingerea a fost admisa si s-a dispus indepartarea materialelor electorale", a spus presedintele BEJ. A doua plingere vizeaza mentinerea in Focsani a corturilor PSDAPC pe domeniul public si prezenta masinilor inscriptionate cu sigla acestei aliante politice. De aceasta data, membrii BEJ au respins sesizarea, motivind ca aceste corturi au fost amplasate in termenul legal. "Legea se refera la indepartarea materialelor electorale de pe si din cladirea sectiei de votare si de pe o suprafata de 50 de metri din jurul sectiei, pentru materialele care se amplaseaza dupa incheierea campaniei", a specificat seful BEJ. Toate aceste zeci de sesizari, venite din partea aliantei PSDAPC, PD-L si Pro Democratia, urmau sa fie cercetate si solutionate. Numarul mare de sesizari aduce un semn de intrebare asupra corectitudinii cu care s-au desfasurat aceste alegeri parlamentare. (Mihaela BESLEAGA)


Nereguli de la primele ore


  • Un observator al APD dintr-o sectie de votare a satului Olesesti, comuna


  • Tifesti, a surprins un membru al biroului sectiei de votare care indemna o alegatoare sa incurajeze cetatenii sa participe la vot in schimbul unor foloase materiale. Observatorii au fost pusi "pe fuga" la Unirea Odobesti, Sectia 86, dupa ce presedinta biroului electoral de aici a refuzat accesul acestora in sectie. S-a facut sesizare la BEJ, iar dupa interventia telefonica a reprezentantului acestuia, situatia s-a remediat, insa presedinta a fost nemultumita ca s-a depus reclamatie. Probleme au fost, conform APD, si cu alte ONG-uri care au avut observatori. Cu toate ca legea stipuleaza ca observatorii sint obligati sa fie impartiali si sa nu fie partizani ai vreunui partid politic, in cadrul discutiilor cu membrii biroului electoral al sectiei de votare si cu observatorii APD, reprezentantii Asociatia pentru o Europa Unita, una dintre organizatiile care au acreditat observatori, au declarat ca sint, de fapt, membri vechi ai PSD. Ba chiar in Paltin, la Sectia 224, Colegiul 4 presedintele a declarat ca in sectie sint observatori de la PSD, insa s-a dovedit ca, de fapt, erau de la Asociatia pentru o Europa Unita. Mai mult decit atit, presedinta acestei organizatii, Ancuta Ramona Selejan, este si presedinte al organizatiei de femei Maramures a PD-L. Alte nereguli in ceea ce ii priveste pe ceilalti observatori au fost semnalate in Nereju Mic, cind observatorul Pro Armonia a insotit mai multe persoane in cabina de vot, in timp ce la Naruja, Sectia 215, observatorul Pro Armonia se implica in procesul electoral. In Bolotesti, la barul aflat la 5 m de o sectie, se vindeau bauturi, motiv pentru care proprietarul a fost atentionat de Politie. Tot aici, la ora 7.10 nu se deschisese inca sectia de votare, iar urnele erau nesigilate. Urna mobila in care depuneau buletinele de vot locuitorii din Nanesti, Sectia 214, era nesigilata, situatia fiind remediata doar dupa interventia APD. In Milcovul, la Sectia 203, la ora 15:00, urna mobila nu era confectionata, fiind adusa de primar si sigilata numai dupa solicitarea observatorului, membrii BESV dorind sa plece cu ea lipita doar cu scotch. Si in Valea Sarii, Sectia 310, mai multi legatori au intrat insotiti in cabina, ca si la Milcovul, Sectia 203. La Panciu, in cartierul Crucea de Sus, la Sectia 96, listele permanente erau afisate, astfel incit datele personale ale alegatorilor erau la indemina. Atunci cind APD i-a atras atentia, presedintele BESV a fost agresiv si a jignit observatorul, insa intr-un final a indepartat listele. (Nicoleta CRISTEA)


    În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

    Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

    Comentarii: 0

    Adaugă comentariu
    Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
    Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
    1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
    2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
    3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
    4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
    Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
    Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
    Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.