Politică

SUA: Ultimele sondaje prezic victoria lui Obama

Ziarul de Vrancea
5 nov 2008 519 vizualizări
Ultimele sondaje de opinie publicate marţi în SUA în legătură cu competiţia finală pentru Casa Albă prezic o victorie a candidatului democrat Barack Obama, creditat cu un avans între 2% şi 9% în faţa contracandidatului republican John McCain, transmite AFP.

Toate sondajele de opinie date publicităÃii in ziua alegerilor prezidenÃiale, marÃi, 4 octombrie, il plasează pe Obama peste pragul de 50% din intenÃiile de vot, niciun alt candidat democrat la Casa Albă, incusiv Bill Clinton, neobÃinand majoritatea absolută de sufragii de la alegerea lui Jimmy Carter, in 1976.


Astfel, sondajul The Washington Post/ABC News ii dă un avans de 9 puncte procentuale lui Obama (53%, faÃă de 44% McCain), iar institutul Marist exact aceeaºi diferenÃă (52% faÃă de 43%).


Ancheta zilnică a institutului Rasmussen ii acordă candidatului democrat un avans de 6% in faÃa rivalului său republican (52% faÃă de 46%) ºi institutul Zogby un avantaj de 11 puncte (54% faÃă de 43 %). Institutele Lake ºi Tarrance ii atribuie 5, respectiv, 2 puncte avans lui Obama (52 % faÃă de 47 % ºi 59 % faÃă de 48 %).


Site-ul independent specializat RealClearPolitics (RCP), care stabileºte o medie a sondajelor publicate, anunÃa marÃi, spre 18h00 GMT, un avans de 7 puncte in favoarea candidatului democrat (51,9 % faÃă de 44,49 %).


Totuºi, pentru a caºtiga alegerile, un candidat are nevoie mai puÃin de majoritatea voturilor la nivel naÃional, cat de a caºtiga in unele state-cheie. în 2000, George W. Bush a caºtigat astfel alegerile prezidenÃiale cu mai puÃine voturi decat democratul Al Gore.


în alegerile prezidenÃiale se votează de fapt stat cu stat. Fiecare stat are un număr variabil de mari electori care compun Colegiul electoral. Pentru ca un candidat să fie ales preºedinte are nevoie de voturile a cel puÃin 270 de mari electori dintre cei 538.


Diferitele institute subliniază totuºi că Obama conduce ºi in cea mai mare parte din statele-cheie, făcand dificilă sarcina lui McCain, chiar dacă ea nu este imposibilă. AGERPRES


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.