Politică

Basescu a explicat misterul cartelei Connex

Ziarul de Vrancea
9 iun 2005 696 vizualizări
Presedintia a reiterat, ieri, faptul ca, dupa rapirea jurnalistilor, Omar Hayssam a fost sunat din Irak. Aceste precizari au fost facute pentru a inlatura speculatiile aparute in presa, dupa ce presedintele Traian Basescu a anuntat ca a fost utilizata o cartela Connex, pentru contactarea lui Omar Hayssam.

Presedintia precizeaza ca apelurile telefonice primite de Omar Hayssam in 29 martie au fost efectuate din Irak si transmise catre operatorul roman in sistemul voice over IP, iar numerele de apel nu sint ale unor telefoane care sa fi functionat in sistem roaming, ci au fost folosite de operator. Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, in procesul de investigare , "s-au identificat canale de comunicare directa intre Irak si Romania, gestionate de furnizori de servicii de comunicatii si IT, altii decit operatorii nationali, care ofera servicii de telefonie pentru legaturi internationale prin intermediul unor echipamente ce realizeaza trecerea de la voice over IP catre retelele fixe sau mobile de telefonie".

Accesul la aceste servicii, atit din Romania, cit si dinspre Irak sau alte tari se realizeaza uneori pe numere de apel in regim de cartele GSM preplatite si nenominalizate, care nu asigura transparenta catre utilizatorii reali, precizeaza sursa citata. Presedintia mentioneaza ca sint simulate apeluri locale, iar ca initiator apare centrul de operare propriu-zisa, ceea ce "face imposibila identificarea initiatorilor de convorbiri". Concret, apelurile primite de Omar Hayssam in data de 29 martie, la orele 9.14 si 11.20, au fost efectuate din Irak si transmise catre operatorul roman in sistemul voce peste Internet (voice over IP). Transferul catre aparatul telefonic utilizat de Omar Hayssam (0744.553.392) a marcat numerele de apel 0742.707.938 (ora 9.14) si 0742.359.279 (ora 11.20), precizeaza sursa citata. Conform comunicatului, aceste numere de apel nu sint ale unor telefoane care sa fi functionat in sistem roaming pe teritoriul irakian, ci au fost folosite de operatorul de voice over IP pentru realizarea conexiunii intre retelele nationale de telecomunicatii.

In concluzie, sistemul descris permite convorbiri din Irak sau alte tari cu identificarea cartelei preplatite a unui furnizor national in conditiile in care convorbirea este in fapt realizata prin furnizor de servicii voice over IP, se arata in comunicat. Aceeasi sursa sustine ca declaratia presedintelui Traian Basescu pe aceasta tema, in conferinta de presa de luni, a fost corecta, dar neexplicata tehnic, ceea ce a fost de natura sa creeze confuzii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.