Politică

Partitura lui Basescu

Ziarul de Vrancea
7 iun 2005 624 vizualizări
Rapirea a fost conceputa in Romania de Hayssam si Munaf, dar a scapat de sub control. Nu exista nici o informatie ca jurnalistii ar fi implicati. Rapitorii au cerut la schimb 20 de militari. Seful statului a venit in fata presei cu citeva amanunte inedite, dar o parte dintre elementele acestui caz ramin inca invaluite in mister. Ce a negociat Romania cu rapitorii? Care este celalalt stat, pomenit de Basescu, implicat in negocieri? care a fost pina la urma scopul real al rapirii? Presedintele a acuzat mass-media de intoxicare si nu s-a sfiit sa dea nume: Antena1 si OTV, ca posturi tv si Mile Carpenisan, ca reporter (al Antenei 1), dar si Simona Marinescu (acum in PSD), „trimis special“ la Bagdad. In negocieri a mai fost implicat si un alt stat .

Traian Basescu a explicat ca, in 28 martie, s-a produs rapirea ziaristilor si ca a fost informat in jurul orei 20.00 de ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Seful statului a prezentat modul de constituire a grupului operativ, cum au lucrat la inceput serviciile de informatii implicate, precizind ca au fost contactate serviciile de informatii aliate, dar si cele arabe. El a spus ca in ziua de 29 martie au fost primite primele informatii din strainatate, care au fost analizate atit in grupul operativ, cit si la nivelul fiecarui serviciu de informatii romanesc. Din prima zi, concluzia a fost ca „nu exista o reteta“ in acest caz, a afirmat Basescu, aratind ca au fost identificate trei solutii: constructia unui canal religios, constructia unui canal al institutiilor statului si constructia unui canal privat destinat familiilor celor trei ziaristi rapiti. “Aveam informatii de pe toate trei. Am construit o atmosfera favorabila in lumea araba. S-a luat decizia de a mari masiv capacitatea de culegere de informatii din teritoriul irakian. Asta a insemnat deplasari de personal specializat in Irak. Cele trei structuri au fost SIE, SRI si Directia de Informatii ale Armatei, care a raspuns cel mai promt. Ulterior au fost deplasati ofiteri de informati acomodati cu lumea araba“, a precizat Basescu.


Hayssam s-a dus la Cotroceni de trei ori

In 29 martie se mai intimpla cu lucru important. La ora 16.30, la consilierul prezidential pe probleme de securitate, Constantin Degeratu, s-au prezentat Omar Hayssam si Mohammed Yassim cu solicitarea sa plece in Irak sa ajute la eliberarea ostaticilor. Traian Basescu a precizat ca a avut trei intilniri cu Omar Hayssam, in zilele de 1, 2 si 3 aprilie, care a incercat sa-l convinga sa-l lase sa plece la Bagdad, promitind ca ii va elibera pe ziaristi. Basescu a afirmat ca i-a spus lui Hayssam, care avea interdictie de iesire din tara, ca nu-l poate lasa sa plece si sa-si trimita un prieten in Irak. Seful statului a explicat ca Omar Hayssam a devenit suspect in rapirea ziaristilor in momentul in care serviciile secrete au constatat ca acea cartela de pe care a fost sunat Hayssam din Irak era o cartela de Connex, care a fost identificata. „In acel moment s-a luat dosarul Hayssam si s-a creat un mare indiciu, care ne obliga sa avem in cedere sa ne punem intrebari: De ce a fost sunat Hayssam si de a fost sunat de pe o cartela Connex, la 14 ore de la rapire? In acel moment suspciunile noastre au inceput sa prinda contur“, a spus Basescu.


Rapitori amatori arvuniti de Hayssam

30 martie: soseste primul semnal legat de neprofesionalismul rapitorilor. Potrivit lui Basescu, Munaf a incercat sa-i „cazeze“ pe ziaristi la o cunostinta de-a sa care ii datora 5.000 de dolari si, in schimbul datoriei, Munaf i-a cerut sa tina in casa vreo 5-7 zile un grup de patru persoane - trei romani si-un irakian. Cetateanul respectiv era un fost student in Romania, care l-a refuzat. In aceasta situatie, Omar Hayssam decide sa apeleze la niste cunostinte care sa duca la indeplinire actiunea de simulare a rapirii si sa solicite ca pentru eliberarea ziaristilor cel care sa plece in Irak sa fie Omar Hayssam. Fiindca aceste cunostinte nu erau specializate in rapiri, Hayssam decide sa apeleze la „asistenta tehnica“ din partea unei celule mult mai bine pregatite in rapiri, a explicat Basescu. „Are loc rapirea, solutia sigura fiind ca ziaristii sa fie dusi in casa unui cetatean neimplicat in acte de rapire sau terorism“, a afirmat Basescu.

Revenind la Hayssam, Basescu a spus ca, in data de 3 aprilie, acesta l-a trimis la Bagdad pe fratele sau, acesta fiind contactat de un „om al nostru“ inca de la sosire. El a fost interogat de politia irakiana pentru a spune cu cine trebuie sa ia legatura conform lui Hayssam. Din acea data, incep arestarile la Bagdad, care incep sa demonteze prima grupare care ii rapise pe ziaristi, a adaugat Basescu. Seful statului a spus ca Hayssam a fost arestat deoarece exista informatia ca acesta nu mai controleaza situatia, dar ca ar putea cere suprimarea romanilor. „De la primele declaratii ale irakienilor am avut confirmarea implicarii lui Hayssam in rapire. Aveam si certitudinea ca Hayssam nu mai poate influenta lucrurile in privinta sortii ziaristilor. In baza informatiilor irakienilor care confirmau ca Hayssam fusese initiatorul rapirii, procurorul general a decis arestarea lui“, a mai spus Basescu.


20 militari in schimbul romanilor

Pe 1 aprilie, autoritatile romane au fost contactate pe canalul oficial. Pe 5 aprilie, persoana probeaza cu inregistrarea lui Marie Jeanne, transmisa pe telefon, analizata la lobarator pentru confirmare. In perioada 6-9 aprilie, datorita declaratiilor gruparii initiale, arestarile continua. Pe 9 aprilie, contactul din Irak de pe 5 aprilie, revine, si constatind ca nu se face nici o declaratie politica a guvernului isi manifesta nemultumirea. Negociatorul rapitorilor propune un schimb extrem de spectaculos sa dam 20 militari din contigentul roman in schimbul ziaristilor. „Daca cineva ar avea acces la stenogramele negocierilor, ar putea sa aiba orice fel de suspicine, dar pentru noi era esential sa cistigam timp“, a afirmat Basescu. „Pe 12 aprilie, sint formulate cele trei alternative pentru autoritatile romane: anuntul pentru retragerea trupelor, predarea a 20 militari din rindul trupelor romane dislocate in Irak sau eliberarea unor prizonieri irakieni. In caz contrar, amenintarea este ca vor recurge la taierea capului baiatului inalt. Noi am inteles ca era Miscoci“, a precizat seful statului.

Pe 13 aprilie, negociatorul cere ferm sa se predea gruparii 20 de militari, dar nu mai cere retragerea trupelor. Pe 14 aprilie au loc noi arestari de irakieni din prima grupare.


Negocieri si santaj

Pe 17 aprilie, punctul esential al pozitiei negociatorului roman a fost solicitarea unei probe de viata.

„Doua zile mai tirziu, pe 19 aprilie, noi propunem ca Romania sa deplaseze un volum de ajutoare pentru zona de jurisdictie a trupelor romane. Tot pe 19, intervine si o criza de neincredere intre cele doua parti, resimtita prin modul in care negociatorul abordeaza si ne suspecteaza ca sintem in colaborare cu autoritatile irakiene“, a amintit presedintele. „Pe 21 aprilie, intervine partea dura a jocului negociatorului, care ne cere sa urmarim decapitarea pe internet a unui ostatic. Raspunsul romanilor este sa nu treaca la decapitare, noi avem o problema, dar nu avem proba ca cei trei cetateni traiesc. Pe 22 vine proba promt, dar una care a creat o tensiune extraordinara in opinia publica. Gruparea s-a identificat pentru prima data si au cerut retragerea trupelor“, a precizat Basescu. Este vorba de celebra caseta in care apare Miscoci cu camasa portocalie.


4 zile pentru retragere

Pe 26 aprilie, rapitorii declanseaza o „campanie de creare a tensiunii“. Dan Dumitru, de la Prima TV, a primit un mesaj de rapitori. „Atunci a fost invitata presa la Cotroceni pentru a fi convinsi sa nu accentueze presiunea publica. Constatind ca nu exista o reactie din partea mass-mediei romanesti, rapitori au prelungit termenul cu 24 de ore, conditionind cu retragerea trupelor. Pe 27 aprilie, la ora 11.30, pe fondul teribilei tensiuni create, am convocat grupul operativ. Am convocat CSAT pentru a-i propune solutia pe care o consideram viabila. Decizia a fost ca Romania nu-si va schimba politica externa sub nici un fel de presiuni si ca atare nu vom da curs retrageri trupelor. La ora 18, ultimatumul expira. Decizia a fos extrem de grea. Stiam ca nimic si nimeni nu justifica pierderea unor vieti omenesti. Am beneficiat de o informtie ca nu vor recurge la executii“, spune Basescu.


3 mai - prima tentativa de recuperare

In 27 aprilie, s-a facut o solicitare catre Consiliul Inteleptilor din Irak pentru implicare in eforturile de eliberare. Pe 28, negociatorul roman insista sa se dea o proba de bunavointa si cere eliberarea lui Marie Jeanne pe un fond religios bine analizat. Tot pe 28, se decide informarea negociatorului irakian ca se refuza retragerea trupelor, pentru a scoate acest subiect de negociere. „Dupa 28 aprilie, nu mai reuseam legatura. Am hotarit activarea canalului privat si cel religios. Ne mentinem pina pe 3 mai, cind are loc o prima tentativa de preluare a ostaticilor. Ea a fost realizata pe unul din cele doua canale. A fost un moment extrem de dificil. Nu pot sa va dau elemente care sa para a dramatiza situatia, dar pot sa va spun ca in interiorul acestei tentative, 4 militari din grupul antitero au stat de dimineata pina seara intr-o casa in Bagdad, lucru extrem de riscant“, a spus Basescu.


Se pierde legatura cu rapitorii

Intre 4 si 13 mai, mentinerea contactului cu negociatorul principal devine extrem de dificila. Este sporadic si foarte scurt. Abia pe 14 se reiau in mod real negocierile. „Deci, intrerupte pe 27 aprilie, le reluam pe 14 mai, ocazie cu care cerem o noua proba de viata. Pe 18 mai, ne intelegem si asupra conditiilor de schimb, pe care nu vi le voi face cunoscute, pentru ca nu implica doar statul roman si nu sint autorizat sa vorbesc despre ele“, a precizat Basescu. Pe 18 mai, se primeste o proba de viata. Dovada de viata contine si conditiile negociate intre 14-18 mai. Este, de fapt, o noua caseta, nedata publicitatii, in care ziaristii apar cu un ziar care confirma data. In perioada 18-21 mai, se dau in mod succesiv informatii despre locul preluarii ostaticilor. In fiecare zi, alt loc, iar irakienii afirma ca nu sint conditii si nu s-a produs schimbul. „Grupul SIE se deplaseaza la locurile indicate. In acelasi timp, era o verificare a noastra. Daca nu cumva grupul de militari, care se convenise, in numar de 8, este urmarit de un grup de interventie care sa-i prinda pe rapitori. Pe 22 mai, ne-au fost predati intr-o operatiune pasnica, dar periculoasa in Bagdad, extrem de rapida. La ora 13.44, ziaristii se aflau in deplina siguranta.“, a povestit Basescu.


Munaf, asteptat in tara pentru confruntari

Basescu a explicat ca Mohamed Munaf a fost suspectat pentru implicare in realizarea rapirii si intentia autoritatilor a fost sa fie adus in Romania. „Insa, aeroportul era controlat de americani. A trebuit sa informam ca-l detinem pe cetateanul american si pe cei trei romani. Atunci, americanii au solicitat interogarea celor patru. Nu am fost de acord cu cei trei romani, ci doar cu Munaf, Interogarea lui Munaf s-a produs pe 22 mai, intr-un loc neutru, ea urmind sa continue a doua zi dimineata. A doua zi, Munaf a fost arestat de politia militara americana. Sintem in discutii cu americanii in incercarea de a-l aduce in tara, macar pentru un interogatoriu si pentru confruntari cu Hayssam“.


Basescu: „Medicii care il declara bolnav pe Hayssam sint complici“

Certificatele medicale ale lui Omar Hayssam sint normale, iar medicii care vor crea conditii ca acesta sa scape vor fi complici, a avertizat presedintele. „Am cerut verificarea starii de sanatate a lui Omar. Am aflat ca analizele sint normale. In aceste conditii, lansez un avertisment. Cei care vor crea conditii pentru ca Omar sa scape, vor fi considerati complici“, a spus Basescu. Ultima oara a fost internat in perioada 3-28 martie, la spitalul de neuropsihiatrie „Alexandru Obregia“ din Bucuresti. El a fost externat in 28 martie, mai exact in ziua in care au fost rapiti in Irak cei trei jurnalisti romani si ghidul lor - cetatean irakiano-americano-roman Mohamad Munaf, prieten al lui Hayssam si cel care a finantat plecarea lor in Irak. Potrivit unor surse medicale, sirianul a fost de mai multe ori spitalizat, in Romania, Marea Britanie si Siria, pentru tulburari afective.


Ziaristii nu sint implicati

„Da, Hayssam si Munaf sint implicati in initierea si pregatirea la Bagdad. De la nici unul nu avem nici o declaratie care sa sustina ca vreunul din cei trei ziaristi ar fi fost informati despre rapire. Am crezut ca o astfel de declaratie ar fi putut sa faca Munaf, dupa ce a fost interogat de americani. Am trimis si noi un procuror, care nu confirma zvonul ca vreunul din cei trei cetateni romani a stiut ca se pregateste o rapire. Interogatoriile luate se afla la Parchet. Ceea ce nu inseamna ca ziaristii romani nu au gresit. Au avut un profund dipret pentru reguli elementare“, a precizat Basescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.