Politică

Oprisan - pe cale sa-si piarda functia de sef al CJ!

Sebastian Oancea
6 iun 2005 1083 vizualizări
Marian Oprisan a plecat din functia de presedinte a Autoritatii Teritoriala de Ordine Publica printr-o demisie intocmita retroactiv. Prefectul de Vaslui l-a declarat incompatibil pe vicepresedintele Consiliului Judetean, pentru ca acesta detinea si functia de presedinte al ATOP. Prefectul Ion Oprea ar fi putut sa faca acelasi lucru, insa a tergiversat lucrurile suspect de mult. In calitate de sef al ATOP, Oprisan a incasat sute de milioane de lei - bani publici - de doi ani de cind sfideaza legea si contribuabilii



Prefectul se trezeste doar ca sa taie panglicile "cooperativei" cu Oprisan


Omologul prefectului Ion Oprea la Vaslui, Paul Toderica, l-a declarat incompatibil pe "vicele" CJ Vaslui, pe motiv ca acesta este si presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Vaslui. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a avizat mai multe astfel ordine emise de prefecti prin tara. Desi stia de mult ca, la Vrancea, presedintele CJ, Marian Oprisan, este incompatibil, prefectul Oprea a facut "echipa" cu secretarul judetului, Romeo Paul Postelnicu, tergiversind luarea unei astfel de decizii - de declarare a starii de incompatibilitate - fara o justificare reala. Pe de alta parte, Marian Oprisan si-a intocmit o demisie din functia de sef al ATOP, datata 30 martie, desi trimitea raspunsuri oficiale, in aceeasi calitate, pe data de 10 mai! In sedinta CJ din 5 mai, Oprisan a raspuns unor interpelari ale consilierilor tot in calitate de sef al ATOP. Marian Oprisan ar fi trebuit sa renunte la functie inca din 2003, la 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii 161/2003, privind unele masuri impotriva coruptiei. In mod normal, toate actele semnate de presedintele CJ de aproape doi ani ar trebui sa fie nule din cauza incompatibilitatii.

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, este pe cale sa-si piarda functia, in cazul in care prefectul Ion Oprea ar aplica legea a carei respectare si aplicare la singe o tot invoca. Potrivit unui ordin al prefectului de Vaslui, Paul Toderica, vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui a fost declarat incompatibil, acesta detinind si functia de presedinte al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica. Ordinul prefectului de Vaslui a primit avizul ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, astfel ca "vicele" CJ - ului din Vaslui risca acum sa-si piarda functia. "In conformitate cu prevederile articolului 91 alineatului 4 si articolului 87 litera "k" din Legea 161/2003 privind unele masuri de asigurare a transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, coroborate cu HG 787/2002, privind aprobarea regulamentului de organizare si functionare a ATOP, am solicitat prefectului sa constate incetarea de drept a mandatului domnului Mihalachi din functia de vicepresedinte al CJ Vaslui, deoarece prin numirea sa ca presedinte al ATOP desfasoara o activitate care atrage dupa sine starea de incompatibilitate", a declarat subprefectul Vasluiului, Sergiu Marian, citat de cotidianul "Obiectiv de Vaslui". In foarte multe judete, inclusiv in Vrancea, presedinti sau vicepresedinti de consilii judetene s-au pus si sefi la ATOP, institutie de unde mai incaseaza peste 4 milioane de lei - bani publici - functii care sint incompatibile. Daca la Vaslui, prefectul Toderica a pus legea in aplicare de urgenta, la Vrancea lucrurile se tergiverseaza chiar de catre prefectul Ion Oprea, care, probabil, nu a dorit sa deranjeze prea mult "cooperativa de taiat panglici", implicit pe responsabilii din Consiliul Judetean sau pe cei de la Ministerul Administratiei si Internelor. In loc sa consulte legile, dupa ce consilierii Aliantei au cerut, intr-o interpelare, ca Oprisan sa dea explicatii in ceea ce priveste situatia de incompatibilitate in care se afla, plus returnarea indemnizatiilor incasate de la ATOP, prefectul Oprea a cerut o situatie de la secretarul CJ, Romeo Paul Postelnicu. Acesta a solicitat si el o adresa de la Ministerul Justitiei (!), a tinut hirtiile cit a putut de mult, iar prefectul Oprea a asteptat si el, linistit, pina cind Oprisan a declarat ca si-a dat demisia din ATOP inca de pe data de 30 martie! Trebuie, insa, spus ca la sedinta din 5 mai a CJ, Oprisan a raspuns interpelarilor consilierilor in calitate de presedinte al ATOP, iar acum aflam ca si-a dat demisia retroactiv! Mai mult, intr-un raspuns oficial remis redactiei noastre la data de 10 mai 2005, cind se presupune ca acesta si-ar fi dat demisia, Oprisan raspunde solicitarilor noastre in calitate de presedinte al ATOP, si nu de sef al CJ, dovada irefutabila ca Oprisan si-a depus o facatura de demisie, retroactiva, asa cum, dealtfel, a emis majoritatea actelor in ultimii patru ani.


Prefectul si secretarul judetului dorm in scaune. Pe banii nostri!

Pe de alta parte, atit prefectul Oprea, cit si secretarul judetului, Romeo Postelnicu, au fost intrebati frecvent de catre reporterii Ziarului de Vrancea ce se mai aude cu adresa facuta privind incompatibilitatea lui Oprisan, dar au tergiversat problema cit au putut de mult. Daca, intr-un final, prefectul Oprea, care sustine de fiecare data ca toate actiunile intreprinse sint in stricta coroborare cu respectarea legii, va emite ordinul prin care il declara incompatibil pe Oprisan, baronul, care a incasat, din martie 2003, peste 100 de milioane de lei, in conditiile in care ar fi incasat o indemnizatie de membru simplu, isi va pierde functia de presedinte al Consiliului Judetean Vrancea. Acest lucru va duce la declansarea alegerilor pentru functia de presedinte al CJ. Din pacate, nici unul dintre responsabilii care ar fi trebuit sa se ocupe serios de problema incompatibilitatii lui Oprisan nu a putut fi contactat, probabil informatii fiind despre precedentul creat la Vaslui. Consilierul judetean liberal, Eduard Lambrino, liderul grupului de consilieri ai Aliantei PNL - PD ne-a spus ca spera ca, odata creat precedentul, sa poata fi luate masuri concrete si in cazul Vrancea. "Nu vreau sa se interpreteze ca incerc sa-i acord circumstante atenuante prefectului, vreau sa spun ca problema incompatibilitatii presedintelui CJ se afla pe rol la Prefectura. Probabil ca, daca s-a creat precedentul in alte judete, masurile vor fi urgentate", a declarat Eduard Lambrino. Intrebat de ce nu a luat o astfel de decizie pe vremea cind era prefect, actualul deputat PSD George Baesu, cumatrul lui Oprisan, ne-a declarat ca acesta se afla in ATOP in calitate de consilier si nu de presedinte al CJ. Totusi, Baesu nu a dorit sa se pronunte clar daca "Marean", cumatrul sau, este sau nu incompatibil. "Eu nu vreau sa spun daca este sau nu incompatibil domnul Oprisan. Cit priveste decizia de a-si da demisia din functia de presedinte al ATOP, cred ca este o intrebare la care trebuie sa raspunda dinsul si secretariatul institutiei. (...) Problema este daca sumele incasate de consilieri in ATOP sint justificate...", a sugerat deputatul Baesu. O ultima idee ar fi aceea ca Oprisan, fin cunoscator al artificiilor Legii administratiei publice locale, nu si-a dat degeaba demisia din functia de sef al ATOP, fapt care ne dovedeste ca este constient de situatia de incompatibilitate in care s-a aflat timp de 2 ani de zile, in care a incasat bani publici ca "indemnizatie" la ATOP. Consecinta directa a unei decizii de declarare a incompatibilitatii lui Oprisan ar fi aceea ca toate actele emise de acesta "in interesul cetatenilor acestui judet" sint nule retroactiv.


Prefectul Oprea: "Marian Oprisan s-a aflat in ilegalitate"

Contactat aseara de reporterii nostri, prefectul judetului, Ion Oprea, a declarat ca Oprisan s-a aflat in ilegalitate pe toata perioada cuprinsa intre momentul intrarii in vigoare a Legii privind regimul incompatibilitatii si luna martie, cind si-a dat demisia din functia de sef al ATOP. "Marian Oprisan s-a aflat in ilegalitate de la aparitia Legii 161/2003. In 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii privind regimul incompatibilitatii, el trebuia sa opteze pentru una din cele doua functii: presedinte al CJ sau presedinte al ATOP. Nefacind acest lucru, consider ca toate actele emise in perioada respectiva, din posturile atit de presedinte de CJ cit si de presedinte al ATOP sint ilegale si lovite de nulitate. Prin cererea de demisie inaintata prefectului vineri, 3 iunie, si datata 30 martie 2005, nu face decit sa recunoasca aceasta stare de fapt, precum si faptul ca a incasat sume necuvenite din banii publici, reprezentind indemnizatii aferente functiilor de presedinte. Acesta este Marian Oprisan, care acum citeva zile, intr-o conferinta de presa, declara ca este «cinstit si corect»!", a declarat prefectul Ion Oprea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.