Politică

Fuziunea PNL - PD pentru unii muma, pentru altii ciuma

Sebastian Oancea
2 iun 2005 742 vizualizări
Discutia despre fuziunea dintre PNL si PD ii dezbina pe politicienii locali. Unii se tem ca vor ramine fara functii, alttii vor un partid puternic de dreapta. Pesedistii prefera o alianta unui partid unic.

Eventuala fuziune dintre cele doua partide aflate la guvernare, PNL si PD, partide care formeaza Alianta DA, este vazuta in maniera diferita de liderii organizatiilor locale. Proiectul a fost readus in actualitate de fostul lider liberal Valeriu Stoica, si a stirnit dezbateri aprinse, in special in rindurile liberalilor. Partizanii fuziunii au spus ca PNL risca sa aiba soarta fostilor taranisti, avind in vedere ca si democratii se orienteaza spre dreapta. Unii lideri vrinceni vad in fuziune o oportunitate de a crea un mare partid, cu aceeasi doctrina, altii o considera inoportuna, cel putin in momentul de fata. Liderii PSD insa nu privesc cu ochi buni fuziunea dintre liberali si democrati, poate si de teasma formarii unei formatiuni politice mai puternice pe scena politica romaneasca.


Unii dintre politicieni ai actualei puteri traiesc cu teama unei fuziuni, care i-ar elimina din posturi cheie ale partidului. Deputatul liberal Nini Sapunaru se gindeste la o "confederatie". Vicepresedintele PNL Vrancea spune ca discutia despre fuziune merita facuta, dar ca aceasta nu este un obiectiv de maxima urgenta, mai ales ca PD trebuie sa-si clarifice doctrina. "Fuziunea nu este un lucru simplu si cred ca va dura cel putin doi ani de zile, asa cum a durat, de altfel, si formarea Aliantei. Ar putea fi facuta o fuziune, intre PNL si PD, de unde ar putea rezulta un partid cu doctrina liberala. Deocamdata, eu as vedea mai degraba o confederatie, decit o fuziune", a declarat deputatul liberal Nini Sapunaru. Presedintele PD Vrancea, senatorul Jan Vraciu, este de parere ca o fuziune nu este necesara acum, cind prioritara este Conventia Nationala a Partidului, unde, probabil, se va pune in discutie si aspectul fuziunii dintre cele doua partide. "Deocamdata ne concentram pe alegerea presedintelui PD si pe Conventia Nationala a partidului, acest lucru este prioritatea noastra in momentul de fata", a declarat Jan Vraciu. Purtatorul de cuvint al PNL Vrancea, consilierul judetean Eduard Lambrino, este de acord cu o eventuala fuziune intre PNL si PD. Lambrino spune ca electoratul a votat PNL si PD in formula Aliantei, de unde si obligatia fuzionarii. "Sint pentru aceasta fuziune, cu orice solutie aplicata, inclusiv cu cea a ministrului Mona Musca - sa se pastreze denumirea Aliantei DA, iar formatiunea sa functioneze cu statutul actual. Populatia a acordat votul din noimbrie acestei perceptii - a Aliantei DA. Noi, separat, PNL si PD, reprezentam deocamdata foarte putin", a declarat Eduard Lambrino. De asemenea, acesta a mai spus ca liberalii sau democratii care sint impotriva acestei fuziuni se tem sa nu le fie amenintate interesele.


PSD prefera o alianta unui partid

Cit priveste parerea Opozitiei vrincene, aceasta este una transanta. Deputatul George Baesu, presedintele PSD Focsani, spune ca principalul "vinovat" pentru discutiile privind fuziunea si anticipatele este Presedintele Traian Basescu. "Cred ca o astfel de fuziune ar confirma statutul de devorator al partenerilor sai politici al Presedintelui Traian Basescu. Aceasta fuziune n-ar face decit ca Partidul Democrat, mare aspirant la statutul de partid popular, sa ocupe toata partea dreapta a esichierului politic romanesc. Nu cred ca aceasta fuziune se va produce prea curind", a declarat depuatul George Baesu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.