Politică

Patriciu a fost eliberat cu lacrimi in ochi

Ziarul de Vrancea
30 mai 2005 850 vizualizări
Liberalul nu crede ca in spatele retinerii sale s-ar afla Basescu, ci Talpes. Patriciu scoate la bataie o scrisoare a ex-consilierului. Rompetrol va solicita daune materiale de la institutiile statului.

Magnatul Dinu Patriciu a fost pus in libertate, in noaptea de vineri spre simbata, de catre Tribunalul Bucuresti, care a apreciat ca omul de afaceri poate fi cercetat in stare de libertate in dosarul privind privatizarea Petromidia. In urma cu o noapte, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost retinut de procurori, dupa o audiere care a durat aproape 18 ore. Dupa pronuntarea sentintei - data simbata, in jurul orei 2.20 - Dinu Patriciu a declarat presei, cu lacrimi in ochi si cu voce tremurinda, ca "a fost supus unor umilinte", el dind declaratie pe "65 de pagini", ca apoi procurorii sa ceara arestarea lui. "Este o lupta politica a unor grupuri reactionare. Sint convins ca tot raul pleaca de la grupul de interese pe care-l reprezinta Ion Talpes. De aceea am dorit sa fie audiati Ion Talpes si Ion liescu, pentru materialele pe care - desi nu aveau dreptul sa le faca - le-au facut, actionind corupt in interesul unor grupuri speciale din tara", a spus Dinu Patriciu.

Omul de afaceri a respins, ieri, ideea ca retinerea lui de catre procurori ar fi urmarea unui conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si a afirmat ca alianta aflata la guvernare trebuie sa ramina unita deoarece exista forte care incearca sa o dezbine.

"Nu cred acest lucru, cred insa ca exista foarte multe grupuri interesate sa vicieze relatia coalitiei la guvernare. Alianta e puternica atita timp cit e unita", a spus Patriciu.

Rompetrol va solicita, la o curte de arbitraj a Bancii Mondiale, daune pentru prejudiciile aduse de institutii ale statului, printre elementele centrale al pledoariei numarindu-se o scrisoare adresata de Ioan Talpes unui fost oficial american, a declarat Patriciu. Patriciu a estimat pierderile aduse grupului la citeva sute de milioane de dolari, provenind din prejudiciul de imagine, scaderea capitalizarii bursiere a rafinariei Petromidia, cheltuielile legate de apararea reprezentantilor grupului, precum si oportunitatile pierdute de companie in urma scandalului.

Parchetul a inaintat recurs

Premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, simbata, la Suceava, ca retinerea lui Dinu Patriciu este un eveniment "surprinzator si nedorit" si a negat ferm speculatiile privind existenta unor disensiuni intre el si presedintele Traian Basescu. La rindul ei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki (APADOR-CH) cere demisia imediata a procurorului general al Romaniei, a sefului DIICOT si al anchetatorilor implicati in retinerea lui Dinu Patriciu, Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu, pentru lipsa de profesionalism. Ministerul Public informa, in 29 martie - ziua in care Patriciu a fost pus sub acuzare, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru infractiuni economice - ca dosarul Petromidia priveste, printre altele, neefectuarea unor investitii de 15 milioane dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat insumind sute de miliarde de lei. Parchetul instantei supreme si-a exprimat indignarea fata de dimensiunea reactiei provocate de masurile procurorilor in dosarele pe care le investigheaza si apreciaza ca este un amestec in actul de justitie. De mentionat ca Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a contestat punerea in libertate a lui Dinu Patriciu, procurorii declarind recurs impotriva deciziei de vineri noaptea a Tribunalului Bucuresti, care a respins cererea acuzarii de emitere a unui mandat de arestare preventiva pe numele omului de afaceri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.