Politică

Ultimii traseisti, la mina prefectului Dragos Mircea

Mihai Boicu
14 mai 2008 1532 vizualizări
Patru primari de comune si-au schimbat partidele pentru a putea candida pentru inca un mandat u edilul din Valea Sarii si-a pierdut mandatul gratie unui ordin al prefectului care miroase a tirg politic u practic, in urma acestei mutari, PSD a cistigat un post de viceprimar iar PNL un candidat la primarie u alti doi edili traiseisti nu au fost inca prinsi , iar al patrulea a scapat cu ajutorul unei excluderi u miza nu sint cele citeva zile de mandat pina la alegeri, ci primarul al carui partid va organiza alegerile locale u in acest context, nici prefectul judetului nu se grabeste sa semneze ordinele de suspendare din functii a edililor traseisti u la mijloc ar putea fi unele intelegeri politice

Mai multi primari care au trecut la alte partide pe final de mandat pentru a putea candida din nou sint in pericol sa-si piarda functiile, daca prefectul Mircea Dragos va semna ordinele de demitere. Ion Bordea, edilul de la Valea Sarii, a ramas deja fara scaunul de primar dupa ce a plecat din PSD, nemultumit ca nu a mai fost pus candidat. La mijloc ar putea fi vorba de un tirg intre PNL si PSD. De asemenea, primarul PSD din Paltin candideaza acum din partea PNL, iar primarul social - democrat de la Vrincioaia la PC. Fostul primar PNL din Suraia nu-si face griji in privinta functiei deoarece mai intii a fost exclus din partid. Miza schimbarii pe ultima suta de metri este organizarea alegerilor locale. Si consilierii si-au schimbat partidele pentru a prinde din nou mandat, insa nu exista o situatie exacta a acestora. Prefectura a cerut recent tuturor primariilor sa-si inventarieze traseistii, insa secretarii de comune nu prea s-au grabit sa raspunda, dar nici nu au fost presati de prefectul Dragos Mircea.


Finalul de mandat ar putea sa nu-i mai prinda pe citiva primari in functie. Acestia au trecut la alte partide pentru a putea candida pentru un nou mandat, intrucit nu au mai fost agreati de partidele pe listele carora au fost alesi in 2004. In aceasta situatie se afla primarii din Valea Sarii, Paltin si Vrincioaia, in timp ce primarul din Suraia a scapat de pierderea mandatului intrucit mai intii a fost exclus din PNL. Legea 249/2006, privind interzicerea migratiei politice, care a modificat Legea 393/2004- Statutul alesilor locali, prevede ca primarii isi pierd functiile doar in cazul in care pleaca de buna voie din partidele pe listele carora au fost alesi, nu si in cazul in care sint exclusi. Cu toate ca raminerea inca o saptamina sau doua in scaunul de primar pare sa nu aiba nici o miza, realitatea este ca partidele sint foarte interesate de cine organizeaza alegerile pe plan local. Deocamdata, singura comuna care are un nou "cirmaci" este Valea Sarii. Ion Bordea, fostul primar PSD, nu a mai intrat in gratiile lui Marian Oprisan si nu a mai fost nominalizat candidat. "Domnul Bordea si-a dat demisia din PSD Valea Sarii, secretarul comunei ne-a informat, iar noi am emis ordinul de suspendare", ne-a declarat prefectul Dragos Mircea. Ion Bordea va candida pentru un nou mandat de primar din postura de independent. Fostul primar a evitat sa ne spuna daca si-a dat demisia din PSD, spunind doar ca "am plecat sa candidez ca independent". Cu toate ca mai este putin timp pina la alegerile locale, Ion Bordea, dupa cum sustine, a contestat in instanta ordinul prefectului. Atributiile acestuia au fost preluate imediat de viceprimarul Ion Potop, noul candidat al PSD la functia de primar. Acesta a fost consilier pina la debutul campaniei electorale, dupa care a fost ales viceprimar in locul lui Neculai Pintia, care a trecut de la PSD la PNL pentru a putea a candida la primarie. In realitate, graba cu care a fost suspendat edilul de catre prefect ar putea ascunde un tirg politic intre PSD si PNL. Practic, PSD a obtinut un post de viceprimar pentru partidul sau, in timp ce liberalii l-au luat pe fostul viceprimar, un candidat care are sanse sa cistige alegerile.


Doi primari traseisti in functie


Primarii din Paltin si Vrincioaia isi pot pierde functiile, deoarece au plecat din PSD, in speranta ca vor prinde un nou mandat. Deocamdata, in cazul lor nu s-a gasit inca un secretar care sa anunte Prefectura ca le-a incetat mandatul, astfel incit cei doi ar putea chiar sa organizeze alegerile locale. Valentin Paun, primarul din Paltin, este acum candidatul PD-L, in timp ce Vasile Lepadatu, de la Vrincioaia, este candidatul PC. Marian Oprisan, presedintele PSD, ne-a declarat ca primarii nu au fost exclusi din partid. "Neindeplinind criteriile PSD, am renuntat la ei cit se poate de clar", ne-a spus Oprisan.

Pamfile Statache, primarul din Suraia, a ajuns in actualul mandat la al treilea partid, insa nu este in pericol sa isi piarda functia. Acesta a trecut in 2006 de la PSD la PNL, dupa care la inceputul acestui an a fost exclus din partid. "Nu am primit o hirtie oficiala, dar din cite stiu eu nu si-a dat demisia din PNL, ci a fost exlus din partid, iar in acest caz nu se aplica sanctiunea", ne-a declarat prefectul. "Am fost exclus din PNL la sfirsitul lunii februarie pentru ca nu am mers pe linia partidului", a precizat primarul Pamfile Statache. In mod curios, Nini Sapunaru, presedintele PNL, a refuzat sa spuna daca l-a exclus sau nu pe primar din partid. Candidatul PNL a fost desemnat viceprimarul Laurentiu Bobocea, vazut mai bine de conducerea organizatiei. Un alt liberal care a plecat din partid pentru a putea candida la functia de primar este viceprimarul din Vinatori, Mircea Lupu, care a trecut la PC.


Prefectul vrea sa numere traseistii


Daca situatia primarilor este mai usor de verificat, cea a consilierilor este mai complicata, avind in vedere numarul acestora. Legea 393/2004 prevede ca in cazul consilierilor si viceprimarilor pierderea mandatului se face si prin plecarea din proprie initiativa, dar si prin excludere. Constarea incetarii mandatului se face de catre consiliile locale si nu de catre prefect, ca in cazul primarilor. "Conform legii, secretarul primariei este obligat sa ne faca un referat prin care sa ni se puna la dispozitie toate documentele si noi constatam daca este sau incompatibil. Noi am facut adrese catre toate primariile, sa ne prezinte efectiv situatia", a declarat prefectul Dragos Mircea. Acesta a precizat ca legea nu prevede un termen limita pina la care secretarii localitatilor sa raspunda, ceea ce ar putea prelungi actuala situatie pina la alegerile locale, dupa care nu ar mai avea importanta cine a trecut la alte partide. In alta ordine de idei, Marian Oprisan a acuzat faptul ca si primarii care au trecut de la PSD la PNL si PD in anul 2006 nu ar trebui sa-si mai ocupe functiile. "Ei numai au anuntat atunci ca au trecut la alte partide, dar nu au avut si documente in acest sens, ramind la noi. Nu si-au dat demisiile pina acum, cind s-au inscris la alegeri si au ramas definitive candidaturile. Domnul prefect are notificare din partea noastra, pentru a emite ordinul de incetare a mandatelor, iar daca nu emite ordinul se poate face vinovat de abuz in serviciu", a declarat Marian Oprisan. In replica, prefectul Dragos Mircea spune ca seful PSD nu are dreptate. "De unde stie el ca asta este situatia? Stie ce se intimpla la alte partide? Sa-si vada de Consiliul Judetean", a spus prefectul judetului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 10 ore, 50 minute, 11 secunde
uu
, acum 739399 zile, 10 ore, 50 minute, 11 secunde
pamfil este un mincinos.Dupa ce a facut afaceri cu Laurentiu Bobocea,acesta din urma si-a tras sforile sa candideze el din partea pnl-ului.Pamfil s-a suparat si a plecat la PC(ca doar a mai fost si la citeste integral
, acum 739399 zile, 10 ore, 50 minute, 11 secunde
PE PAMFIL SI BOBOCEA SA-I VOTEZE CEI CU CARE AU FACUT SI FAC AFACERI.CACI SUNT NISTE ORDINARI!!!
, acum 739399 zile, 10 ore, 50 minute, 11 secunde
jos cu hotii!!Aveti deptate
, acum 739399 zile, 10 ore, 50 minute, 11 secunde
ioana, gh, laurentiu ... opriti-va ! pe cine mai sustineti dintre cei 2 ?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.