Politică

A inceput circul electoral

Ziarul de Vrancea
2 mai 2008 1244 vizualizări
De astazi pina pe 31 mai peste o mie de candidati pentru alegerile locale se vor bate in mesaje, lozinci, programe si mai ales in promisiuni u participantii se asteapta la o campanie murdara, chiar daca la fiecare scrutin candidatii isi iau angajamentul ca vor lupta cinstit u potrivit situatiei centralizate de Biroul Electoral Judetean, PSD are 68 de liste complete, PNL- 63, PD-L - 56, PRM - 19, PC- 25, PNG-CD- 34, in timp ce restul formatiunilor au liste depuse in cateva localitati u aseara a inceput nebunia lipirii afiselor

Astazi, la ora 0.00, a inceput oficial campania electorala pentru alegerile locale, care se va termina simbata, 31 mai, la ora 7.00. Timp de 30 de zile, candidatii vor avea voie sa isi faca publice mesajele cu care vor incerca sa-si atraga votul alegatorilor. Vrincenii sint insa asaltati de mai bine de o luna de insistenta partidelor locale de a-i atrage de partea lor. Batalia dintre partide a culminat in ultimele zile cu razboiul purtat pentru bannerele PNL amplasate in Focsani. In aceste conditii, se asteapta o campanie electorala murdara, incrincenata, in care partidele se vor deda la toate mijloacele posibile pentru a cistiga dreptul de a avea pe mina bugete de zeci si sute de milioane de lei. Miza acestor alegeri fiind de fapt milioanele de euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana din fondurile structurale. Pentru a preveni mita electorala, Biroul Electoral Central a stabilit o lista de produse care nu intra in aceasta categorie, din care au fost exluse alimentele, cel mai folosit mijloc de convingere a saracilor din Vrancea si nu numai.


Aproape 320.000 de alegatori din Vrancea sint asteptati pe data de 1 iunie la vot. Campania electorala pentru determinarea acestora sa voteze pentru un anumit candidat a inceput, oficial, la ora 0.00 zilei de astazi. Potrivit Legii 67/2004, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, candidatii vor avea voie la campanie pina pe data de 31 mai, la ora 7.00. Spre deosebire de alegerile din anul 2004, de aceasta data va mai fi tiparit un rind de buletine de vot, pentru alegerea presedintelui Consiliului Judetean, care se va desfasura intr-un singur tur de scrutin. Firma buzoiana Tipogrup Press SA, care apartine jurnalistului Ion Cristoiu si omului de afaceri Vlad Pufu, va tipari pentru primul tur al alegerilor locale circa 1,4 milioane de buletine de vot, in timp ce pentru turul al doilea s-a estimat un necesar de 352.000 de buletine. Se vor tipari patru tipuri de buletine: pentru consilieri locali, primari, consilieri judeteni si presedintele Consiliului Judetean. Vrincenii vor vota in 339 sectii de votare, din care 71 in Focsani si Adjud, 25 in Marasesti, Panciu si Odobesti, iar restul de 243 in comune. In ceea ce priveste situatia partidelor care au depus liste complete de candidati, potrivit situatiei centralizate de Biroul Electoral Judetean, PSD are 68 de liste complete, PNL- 63, PD-L "" 56, PRM "" 19, PC- 25, PNG-CD- 34, in timp ce restul formatiunilor au, in cel mai bun caz, liste depuse in cateva localitati.


Dispozitia lui Bacinschi nu a trecut de Prefectura


Campania electorala a inceput cu mult timp inainte de data oficiala a declansarii acesteia, iar partidele politice au incercat sa-i convinga pe alegatori prin scrisori, felicitari cu ocazia sarbatorilor pascale, lansari de candidati si alte evenimente cu iz electoral. Candidatii au putut fi vazuti in aceasta perioada pe la toate ocaziile in care s-au putut arata in public. "Circul" a culminat cu incercarea PNL de a face pre-campanie electorala, incercind sa ocoleasca prevederile legale prin faptul ca in mesajele transmise nu se regaseste indemnul de a vota cu candidatii sai. Incepind cu simbata trecuta, in Focsani a avut loc o adevarata lupta pentru bannerele PNL amplasate pe stilpii Electrica din Focsani. Biroul Electoral Judetean a stabilit joi ca prin acestea nu se face campania electorala, insa amplasarea nu s-a facut in conditii legale deoarece liberalii nu au avut autorizatie de la primarie. In baza deciziei BEJ, primarul Decebal Bacinschi a emis o dispozitie prin care bannerele sa fie date jos, ceea ce s-a si intimplat de altfel. Numai ca aceasta dispozitie nu a primit ieri aviz de legalitate de la Prefectura, deoarece "la art. 2, alin. c se spune ca obliga Politia Municipiului Focsani sa le acordul ajutorul, in conditiile in care Politia Focsani nu este subordonata Primariei", dupa cum ne-a precizat prefectul Dragos Mircea. Liberalii se pregateau aseara sa-si repuna bannerele pe stilpi, avind in vedere debutul campaniei electorale.


Lipirea de afise pe stilpii electrici, strict interzisat


La debutul campaniei electorale, Sucursala de Distributie a Energiei Electrice (SDEE), proprietara retelei de stilpi electrici, este curtata de partidele inscrise in lupta pentru voturile cetatenilor, pentru inchirierea locatiilor de afisaj. Pina in acest moment, SDEE are incheiate contracte cu PNL, PSD si PDL, dar urmeaza ca si celelalte partide sa semneze contracte pentru afisaj. "Noi avem un contract pur comercial cu beneficiarii, pentru care acestia platesc chirie. Atit timp cit au certificatul de urbanism, pe baza caruia s-a incheiat contractul, responsabili in fata legii sint cei care dau acordul si beneficiarii, in cazul in care se contravine legii electorale", ne-a spus Dumitru Danila, directorul SDEE Vrancea si candidat din partea Partidului Conservator la un scaun in Consiliul Local Focsani. Acesta a adaugat ca este interzisa lipirea de afise electorale pe stilpi, posturi de transformare, imobile sau puncte de exploatare care fac parte din domeniul Electrica. "Conform celor transmise de directorul general al companiei, sint permise doar bannerele si reclamele luminoase pe stilpi", a mai spus Dumitru Danila. Potrivit unor informatii care ne-au survenit, in seara trecuta se asteptau confruntari intre partizanii partidelor politice, pentru locatiile de afisaj.


Liber la galeti si cani electorale"¦goale


La alegerile din acest an politicienii nu mai au voie sa imparta electoratului pachete cu alimente, navete cu bere, saci cu faina sau ulei. Daca vor sa-si atraga electoratul, candidatii au voie sa imparta galeti sau cani goale, altfel acestia risca sa intre in rindul infractorilor. Biroul Electoral Central a publicat pe 21 aprilie o lista care cuprinde cadourile electorale care intra sub incidenta legii. Astfel potrivit art 109, din legea 67/ 2004 constituie infractiune oferirea de bani, alimente, bauturi alcoolice si nealcoolice, produse din tutun si produse nealimentare. Cadourile electorale permise sint insa pliantele, pixurile, brichetele, calendarele, chibriturile, canile, galetile, tricourile, sepcile, caietele, afisele, cartile postale, ilustratele, esarfele si fularele inscriptionate cu insemnele unui partid. Astfel de bunuri pot fi oferite alegatorilor de catre candidati pina in campanie. Diferenta dintre cadourile electorale permise si cele nepermise este facuta de pret. Celelalte cadouri permise, cum ar fi pixurile si ecusoanele, au o valoare simbolica si asigura doar popularizarea candidatilor. (M. BESLEAGA, D. GANEA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739399 zile, 8 ore, 8 minute, 26 secunde
domnilor incercati sa afisati pe net listele alea complete ale tuturor partidelor, cu informatii daca se poate sau macar numele sa le stim pe site/ul ziarului pe undeva si atunci cind faceti materiale citeste integral
, acum 739399 zile, 8 ore, 8 minute, 26 secunde
INTREBAREA ZILEI : Credeti ca alegerile din 1 iunie vor aduce schimbari majore pe harta politica a administratiei locale?....RASPUNS : Ex nihilo nihil !
, acum 739399 zile, 8 ore, 8 minute, 26 secunde
Trebuie sa recunoastem ca lumea politica in romania a evoluat: nu mai avem comunisti, acum se numesc PSD-isti...au putin mai multa glazura pe ei, si sunt un pic mai dulci la suprafata dar per total citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.