Politică

Părerea jurnalistului Liviu Avram despre prima întâlnire cu presa a Anei Birchall ca ministru al Justiției

Ziarul de Vrancea
11 feb 2017 1845 vizualizări
Jurnalistul Liviu Avram este redactor șef adjunct al cotidianului Adeărul

"Mă uit, live, la prima întâlnire cu presa a Anei Birchall ca ministru al Justiției. Prima impresie: răspunde tot în stilul „Altă întrebare”, doar că pune mult mai multe cuvinte.
Nervi tari, știință de carte și multă determinare, asta le trebuie ziariștilor acreditați ca să scoată ceva util de la ea..."

     Liviu Avram-contul  de facebook

Tot Liviu Avram, și tot pe-contul  de facebook  mai explică, pe înțelesul tuturor celor care vor să  priceapă,așa cum o face de obicei, despre o altă problemă recent apărută  în spațiul public:


 

"De ce e bine ca manipulatorii din presă să poarte stigmatul de „Sursă dubioasă”

E o veste excelentă aceea că cineva s-a gândit să asocieze sursele îndoielnice de presă cu un avertisment către cititori, prin care aceștia sunt invitați să consulte și surse alternative.

Și nu intru deloc în teorie, ci ilustrez cu un caz concret. De câteva zile, se tot vântură ideea că sentința lui Liviu Dragnea în dosarul Referendumul este nulă absolut, întrucât aceasta nu mai poate fi semnată de toți cei cinci judecători care au dat-o, așa cum cere legea: Livia Stanciu, membru al completului, s-a pensionat la scurt timp după pronunțare și a plecat din magistratură la Curtea Constituțională. Liviu Dragnea chiar a deschis un proces de contestație la executare, cu termen pe 15 februarie.

 

Dar să vedem dispoziția relevantă din Codul de procedură penală: „În caz de împiedicare a vreunuia dintre membrii completului de judecată de a semna, hotărârea se semnează în locul acestuia de preşedintele completului. Dacă şi preşedintele completului este împiedicat a semna, hotărârea se semnează de preşedintele instanţei”.

În dosarul lui Liviu Dragnea, Livia Stanciu avea un triplu rol: de membru al completului, de președinte al aceluiași complet, dar și de președinte al Instanței Supreme. Liviu Dragnea și sursele îndoielnice de presă au dezvoltat următoarea teorie: starea de pensionare a Liviei Stanciu o împiedică în mod absolut să mai participe în vreun fel la motivarea hotărârii, deci sentința nu mai poate fi pusă în aplicare niciodată. Aparent, teoria e infailibilă.

Ia vedeți însă ce se întâmplă dacă sentința este semnată de actualul președinte al Înaltei Curți, Cristina Tarcea. Mai avem vreo problemă? Că doar Livia Stanciu n-a luat cu ea la pensie și funcția de șef al Instanței Supreme.

Când mai vedeți expusă teoria de mai sus, atribuiți celor care o ventilează titulatura de „Sursă dubioasă” și căutați alte surse."


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.