Politică

Cioloş, atac dur la Ponta

Ziarul de Vrancea
19 aug 2016 833 vizualizări
Pregătirile pentru absorbţia fondurilor din exerciţiul bugetar 2014-2020, care ar fi trebuit să înceapă în 2013, au început în 2015, acuză premierul n absorbţia Romaniei pentru perioada 2007-2013 a ajuns la 78%, mai arată Cioloş

Premierul Dacian Cioloş afirmă că absorbţia redusă a fondurilor europene pe programele din exerciţiul 2014-2020 este doar cu puţin sub media europeană, însă au fost întârzieri în pregătirea lor, ele neîncepând în perioada 2013, când ar fi trebuit, ci abia în 2015.
Cioloş a explicat că la începutul unui exerciţiu absorbţia este în general mică pentru că se fac acreditările instituţiilor, se lansează programe, ghiduri şi licitaţii, iar abia apoi demarează proiectele. Astfel, pentru o absorbţie a fondurilor europene susţinută este nevoie ca pregătirile să înceapă înainte de debutul unui exerciţu financiar, a susţinut premierul. El a acuzat că atunci când a preluat guvernarea a constatat că nu se făcuse nimic pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020. "Când am preluat guvernarea, am constatat foarte repede că pentru pregătirea programelor pentru 2014-2020 nu se făcuse mai nimic pentru ca absorbţia să poată începe anul acesta. Acesta este încă un motiv pentru care o discuţie despre absorbţie azi este deplasată, mai ales când criticile vin de la reprezentanţi ai fostului guvern. În timp ce alte state efectuau acreditarile necesare pentru Autorităţile de Management, România bătea pasul pe loc", a spus Cioloş.
Premierul afirmă că pregătirile ar fi trebuit să înceapă cel mai târziu în 2013, însă acest lucru nu s-a întâmplat. "Au început, în cea mai mare parte, odată cu venirea noastră, la sfârşitul lui 2015", a precizat Cioloş, pentru HotNews.ro. Prim-ministrul explică astfel că absorbţia efectivă pentru 2014 – 2020 a început în mai 2016, după eforturi ale Guvernului său. "Am desţelenit buruienişul lăsat de cei care acum strigă de pe margine", punctează Cioloş. El spune că în 2017, după ce Autorităţile de Management vor fi acreditate, România va beneficia de rambursari în valoare de aproape 4 miliarde de euro.

Cioloş: Anul acesta am adus în ţară 3 miliarde de euro

Cioloş susţine şi că Executivul său a reuşit să crească absorbţia fondurilor europene din exerciţiul financiar 2007-2013, care era de 56% la preluarea guvernării. "Acum absorbţia pe aplicaţiile de plată trimise Comisiei Europene este de 78% şi lucrăm pentru a închide aceste programe cu peste 80%. În practică, acest guvern a adus în ţară anul acesta încă aproape trei miliarde de euro. Calculaţi dumneavoastră cât înseamnă creşterea în câteva luni comparativ cu ce s-a făcut în anii precedenţi", a spus Dacian Cioloş.
În ceea ce priveşte situaţia economică, premierul a spus că Executivul a trebuit să lucreze cu multe proiecte de majorări salariale şi pensii speciale, lăsate de fostul Guvern şi votate în Parlament, unele fiind însă blocate la CCR. Cioloş a spus că riscul este depăşirea deficitului bugetar în cazul în care astfel de măsuri ar continua. "Urmează o perioadă electorală, sper ca parlamentarii să nu cedeze tentaţiei de a împovăra bugetul ţării pentru o ţintă politică sau alta", a mai spus Cioloş.
Victor Ponta şi Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, au avut o dispută pe Facebook legată de nivelul absorbţiei fondurilor europene, fostul premier susţinând că Guvernul nu a reuşit să utilizeze bani din actualul exerciţiu bugetar, în timp ce Ghinea susţine că pentru anul 2016 se previzionează folosirea a 3,2 miliarde de euro.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.