Politică

FOTO+VIDEO!!!Revoltă cu strigăte şi roţi tăiate împotriva inspectorilor Antifraudă la Onasis

Gabriel Sava
16 dec 2015 3797 vizualizări
Comercianţii s-au dezlănţuit împotriva inspectorilor antifraudă veniţi în verificări în complex u oamenii legii au “călcat” pentru a treia oară standurile de la Onasis de la începutul lui noiembrie u jandarmii au intervenit pentru protecţia inspectorilor ameninţaţi u două dintre cauciucurile maşinii de serviciu a Serviciului Antifraudă au fost tăiate u în urma acţiunilor de ieri, procurorii fac verificări pe ultraj şi distrugere

Inspectorii de la Direcţia Regională Antifraudă de la Constanţa au fost la un pas de a fi linşaţi de comercianţii din complexul comercial Onasis. Totul s-a întâmplat miercuri, în jurul orelor 11, când cei patru lucrători ai ANAF- Antifraudă (două femei şi doi bărbaţi) se aflau în verificări la magazine şi standuri. “După ce au dat mai multe amenzi la nişte magazine aflate afară, au intrat în zona standurilor. O fată de la un stand a închis şi a zis că pleacă, pentru că a primit amendă şi acum două săptămâni. Vânzătorii au început să ţipe “Hoţii” pentru că nu se mai poate, prea au exagerat cu amenzile astea, după care au ieşit toţi şi au început să le strige să plece. Atunci au venit jandarmii, dar nimeni nu s-a atins de vreun inspector”, ne-a spus o femeie care deţine un stand în complexul en-gross. Pentru că revolta a luat amploare, cei şapte jandarmi veniţi pentru protecţia celor de la ANAF i-au condus pe aceştia în autospeciala cu care veniseră. Pentru câteva minute, doi dintre inspectori au fost aproape sechestraţi într-un stand. Comercianţii au continuat să strige în momentul în care inspectorii antifraudă au fost însoţiţi la maşină: "Huo!!!", "Hoţilor, de aici vă luaţi salariile".
 

Două cauciucuri de la maşina ANAF-ului au fost tăiate

Celor patru inspectori le-ar fi fost de altfel imposibil să mai plece cu autoturismul Dacia Logan cu care au ajuns la complex. Asta pentru că ambele cauciucuri de pe partea dreaptă au fost tăiate. Mai multe voci au susţinut că autorii ar fi fost chiar inspectorii care au căutat să impresioneze, însă varianta pare a fi mai mult decât forţată. “Ei şi-au tăiat cauciucurile. Una dintre ele şi-a băgat unghia în carne ca să zică că nu ştiu ce i-am făcut noi”, a mai spus unul dintre comercianţii protestatari. Din Onasis, inspectorii antifraudă au ajuns direct la poliţie unde au dat primele declaraţii, apoi la Parchet. “Există dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de ultraj şi distrugere. Se fac audieri”, ne-a declarat miercuri după amiază prim-procurorul Luminiţa Dogaru de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani. Jandarmii au confirmat intervenţia şi spun că inspectorii nu au fost agresaţi, cel puţin după momentul în care aceştia au ajuns la Onasis. “Jandarmii s-au sesizat că inspectorii antifraudă efectuează o acţiune de verificare a mai multor societăţi comerciale din complexul Onasis, fapt care a dus la nemulţumirea comercianţilor care au protestat. Pentru ca acţiunea de protest să nu degenereze, s-a luat măsura protejării şi evacuării inspectorilor care au fost conduşi la sediul IPJ Vrancea în vederea verificării aspectelor semnalate de aceştia. Personalul ANAF nu a suferit vătămări în cursul acţiunii de protest. S-a intervenit cu şapte lucrători din cadrul Detaşamentului Mobil de Jandarmi Focşani. Una dintre atribuţiile jandarmeriei este aceea de a acorda sprijin personalului cu funcţii care implică exerciţiul autorităţii de stat dacă acesta întâmpină rezistenţă fizică în executarea atribuţiilor de serviciu”, a precizat plt. adj Adrian Costescu, purtătorul de cuvânt al jandarmeriei vrâncene.

Amenzi de aproape 600.000 lei la Onasis

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a confirmat, prin vocea purtătorului de cuvânt, acţiunile repetate de control de la Onasis. Alexandru Cristea ne-a precizat că verificările fac parte din planul naţional de controale denumit generic “acţiunea Cristal” care vizează verificări ale engrossiştilor din întreaga ţară. “În mai multe complexe din Bucureşti suntem prezenţi în fiecare zi iar la Onasis, verificări au fost efectuate în perioada 2-7 noiembrie, 23-28 noiembrie, 15-16 decembrie. Numai în acţiunile de la Onasis au fost verificate 119 firme în aceste perioade şi alte 640 de autovehicule. S-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 584.600 lei şi au fost confiscate mărfuri în valoare de 163.870 lei. Din ceea ce am înţeles de la colegii mei, comercianţii s-au manifestat verbal împotriva celor care efectuau verificările aşa că a fost nevoie să solicite intervenţia organelor de poliţie”, ne-a declarat Alexandru Cristea, purtătorul de cuvânt al DGAF. Acesta a mai precizat că acţiunile vor continua, atât în complexele comerciale cât şi în baruri, restaurante şi alte locaţii care organizează petreceri pentru Crăciun şi Revelion. Referitor la nemulţumirile comercianţilor, reprezentantul DGAF a precizat că aceştia se pot folosi de dreptul legal de a contesta în instanţă sancţiunile primite în cazul în care consideră că acestea nu sunt conforme realităţii. (Gabriel SAVA)

Cel mai vechi depozit din oraş

Incidentele au loc în contextul intensificării activităţii comerciale în luna decembrie, ocazie cu care Direcţia Antifraudă derulează acţiuni de control în vederea verificării modului în care agenţii economici respectă prevederile OUG 28/1999. Se pare că cei care au afaceri în zonă vor trebui să suporte consecinţele în zilele următoare. Surse neoficiale spun că vor urma controale, în condiţiile în care mulţi comercianţi sunt în neregulă cu marfa. Pe fondul acestor probleme, caţiva dintre cei care vând acolo au început să închidă prăvăliile. Un comerciant a relatat că şi cei de la ANAF fac excese. "Au venit la un magazin şi, fără control, au spus direct: scoate 8.000 de lei amendă, că dacă vom controla sigur gasim mai mult. Vina este împarţită", ne-a declarat o sursă apropiată situaţiei. În spaţiile închiriate de firma ONASIS SA acţivează în jur de 300 de mici comercianţi, aici fiind cel mai vechi depozit al oraşului. În aceste spaţii a funcţionat o crescătorie de vaci pe vremea comunismului, în cadrul unei asociaţii cooperatiste.


Cum văd cititorii cele întâmplate la Onasis?

După ce Ziarul de Vrancea a publicat primele informaţii legate de scandalul din Onasis, cititorii au opinat în mod diferit. “Nu se poate aşa ceva să terorizezi oamenii care au un amărât de stand şi îşi câştigă existenţa pe azi şi mâine. ANAF-ul îşi face datoria dar vina aparţine celor din structurile centrale care împovărează mediul privat cu impozite din ce în ce mai mari şi trasează planuri de control pentru a aduce bani la buget. Şi normal că în acest caz oamenii cedează psihic şi se ajunge la acest gen de evenimente”, scrie pe site-ul ZdV unul dintre cititori sub pseudonimul A.N.A.F. Pe pagina de Facebook a ziarului, opiniile au fost împărţite. În timp ce unii cititori au considerat că nişte focuri de pistol i-ar fi liniştit pe protestatari, alţii consideră că inspectorii nu ar fi trebuit să intimideze comercianţii cu controale. (G. S.)


În secţiune web-TV a ediţiei online a Ziarului de Vrancea puteţi urmări imagini surprinse la protestul comercianţilor de la Onasis împotriva inspectorilor ANAF Antifraudă.


Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
grigore, acum 3052 zile, 18 ore, 19 minute, 1 secunda
ANAf confisca marfuri in Onaiss dar nu apar in magazinul lor de la finante? Se duc in magazinele sotiilor, copiilor, rudelor sau..................... ROG O ANCHETA dNa
constantin stelian, acum 3053 zile, 2 ore, 39 minute, 28 secunde
Buna ziua ! DOMNILOR !Am devenit un popor plin de supermarketuri.Nu mi-ar parea rau daca acesti bani ar ramine si in tara mea.Nu avem o legislatie simplificata pentru imm.Ori ce ai face esti citeste integral
irs, acum 3053 zile, 7 ore, 22 minute, 16 secunde
aceasta atmosfera este creata de neo/non-profosinisti din antifrauda, care conduc aceasta institutie si nu stiu realitatea din teren. inspectorii antifrauda sunt pusi in posturi ingrate, li se citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.