Politică

VIDEO!!! Sistemul antigrindină va proteja culturile Vrancei de anul viitor

Mihai Boicu
2 oct 2015 4106 vizualizări
Ministrul Agriculturii a venit ieri la inagurarea centrului de comandă din Focşani u în acest an se vor efectua trageri experimentale cu rachete din patru puncte, care de anul viitor vor deveni funcţionale u oficialităţile au vrut să asiste la o tragere la Panciu, dar nu au primit aprobare din cauza avioanelor u în primă fază va fi protejată o suprafaţă de 50.000 de hectare, iar în final va creşte la 250.000 de hectare

Vrancea ar trebui să nu mai aibă probleme cu grindina în anii următori, după ce ieri sistemul antigrindină din judeţ a fost pus în funcţiune în patru puncte, ce-i drept pentru trageri experimentale. Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a venit ieri la Focşani pentru a asista la deschiderea Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) Moldova 2 Vrancea. De asemenea, au devenit operaţionale pentru trageri experimentale patru puncte de lansare a rachetelor: Panciu, Bizigheşti, Boloteşti şi Angheleşti (comuna Rugineşti). Ministrul a fost însoţit ieri la Focşani, printre alţii, de Gheorghe Florescu, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor şi Ion Stan, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Administraţia judeţeană a fost reprezentată prefectul Nicuşor Halici şi Ionel Cel – Mare, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Vrancea. Judeţul nostru este considerat drept “polul grindinei”, cu toate acestea este beneficiarul unui sistem de protecţie după judeţe ca Prahova şi Iaşi. “Nu am putut să începem acest sistem în Vrancea pentru că acest fenomen impune o procedură mai complexă. Pentru că Vrancea este polul grindinei, trebuie venit din lateral”, a spus Gheorghe Florescu. La inaugurare au mai venit primari din zonele care vor fi protejate de sistemul antigrindină, precum şi producători de vin.

50.000 de hectare vor fi protejate anul viitor

Proiectul sistemul naţional antigrindină este cel mai mare de acest gen din Romania şi se va întinde pană în anul 2024. Unitatea din Vrancea va combate grindina prin 20 de puncte de lansare a rachetelor, din care 12 în judeţul nostru, iar restul opt în Galaţi. Cele patru puncte de lansare inaugurate ieri vor deveni funcţionale anul viitor, iar suprafaţa protejată va fi anul de viitor de 50.000 hectare, după care va creşte la 90.000 de hectare, urmand ca în final să ajungă la 250.000 de hectare. “Mă bucur că pentru antigrindină avem o strategie peste 15 ani şi sper să avem o asemenea strategie şi pentru secetă. Sistemul inaugurat azi în Vrancea protejează 50.000 de hectare, iar la nivel naţional suprafaţa protejată a ajuns la 280.000 de hectare. De asemenea, au fost create şi 35 de locuri de muncă”, a spus Daniel Constantin, ministerul Agriculturii. Acesta a afirmat că în mandatul său finanţarea sistemului antigrindină a fost o prioritate. “Am început fiecare an cu bugetul pentru Antigrindină şi astfel am reuşit să inaugurăm azi acest sediu”, a mai spus Daniel Constantin. “Această unitate nu protejează doar viticultura judeţului. Pe langă vie, avem plantaţii pomicole mari, bazinul legumicol din zona Bizigheşti Garoafa, Ciuşlea. De asemenea, sunt protejate şi bunurile oamenilor “, a spus Ion Marian, coordonatorul UCCG Moldova 2 Vrancea. La randul său, Ion Stan, şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a spus că sistemul antigrindină este o necesitate şi că staţia meteo montată în mijlocul viilor de la Cotnari a arătat că viile au fost protejate de acest fenomen extrem. 


Tragerea de la Panciu nu a mai avut loc din cauza avioanelor

Ministrul Agriculturii a fost la Panciu, dar tragerea cu rachete nu a mai avut loc

Ministerul Agriculturii şi ceilalţi oficiali de la nivel guvernamental şi local au fost ieri şi la Panciu pentru a vizita punctul de lansare al rachetelor şi pentru a asista la lansarea acestora. Acest moment nu a mai avut loc pentru că nu s-a obţinut aprobare de la Administraţia Romană a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) pentru tragere. În aceste condiţii, s-au oferit doar explicaţii tehnice cu privire la modul în care va funcţiona punctul de lansare. După aceea, ministrul Agriculturii şi membrii delegaţiei sale au vizitat Casa Panciu, de la Ţifeşti, deţinută de omul de afaceri Daniel Guzu. Proiectul Unităţii de la Focşani datează în anul 2004, iar pană în anul 2008 s-a realizat studiul de fezabilitate şi toate proiectele de comandă. După 2008 s-a început efectiv construcţia centrului de comandă, în funcţie de alocările bugetare. Suma totală cheltuită a fost de peste 5 milioane lei. De asemenea, pe langă protecţia împotriva grindinei la Focşani s-a discutat despre combaterea secetei. Prefectul Nicuşor Halici a spus că ar trebui finalizate lucrările la canalul Siret Bărăgan. Ministrul Daniel Constantin a spus că trebuie reabilitat sistemul de irigaţii, iar unde nu este un asemenea sistem trebuie folosite şi bazinele şi barajele pentru alimentarea cu apă, care pot fi folosite şi împotriva secetei. (Mihai BOICU)  

 

 

Pe platforma web tv a ZdV puteţi vedea imagini de la vizita ministrului Agriculturii.

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
ama, acum 3128 zile, 27 minute, 46 secunde
domnu Jan Barosu de la ISU pompieri a venit sa-si vada feciorul proaspat angajat, nu mai ai loc de ei, au nu au pregatirea necesara, politica le face loc peste tot la acesti mincatori de bani de la citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.