Politică

S-a stins din viaţă veteranul de 101 ani care a doborât un avion rusesc

Mihai Boicu
26 aug 2015 1701 vizualizări
Bătrânul din comuna Vulturu şi-a petrecut toată tinereţea pe front, fiind luat apoi în lagărele sovietice

Grigore Stoica, unul dintre puţinii veterani din al Doilea Război Mondial care a supravieţuit până în zilele noastre, s-a stins din viaţă la Vulturu, în noaptea de luni spre marţi. Acesta va fi înmormântat astăzi în cimitirul din localitate. Bătrânul împlinise  vârsta 101 de ani pe 17 ianuarie şi a avut o poveste de viaţă impresionantă. Acesta şi-a petrecut toată tinereţea pe front şi apoi în lagărele fostei Uniuni Sovietice. Grigore Stoica a fost luat în armată la vârsta de 21 de ani şi a fost soldat în Regimentul 33 Infanterie Tulcea. Aici a fost ochitor de mitralieră şi a reuşit să doboare un avion rusesc, fiind decorat cu “Bărbăţie şi Credinţă”, cu Spade, cls. a 3-a. De aici a plecat la Ismail, unde a fost luat prizonier de ruşi.

Grigore Stoica a fost luat prizoner de ruşi în anul 1941 şi a ajuns acasă abia în 1948

Grigore Stoica a trecut prin mai multe lagăre şi a ajuns Kazahstan, în temutul Lagăr 99 de la Karaganda, unde a muncit cinci ani la minele de cărbuni. După şapte ani de prizonierat acesta a ajuns acasă în anul 1948. Aici a avut de înfruntat şi atitudinea ostilă a autorităţilor comuniste, care l-au lăsat în pace în cele din urmă, după mai mulţi ani însă. Veteranul de război a fost autorul primei monografii a comunei Vulturu. Soarta a vrut ca peste mulţi ani, un alt fiu al comunei să ajungă în Kazahstan, dar ca ambasador. Este vorba de Vasile Soare, actualmente ambasador al României în Federaţia Rusă. Acesta a cercetat trecutul prizonierilor români din Kazahstan şi, după ce a aflat că în Vulturu există un supravieţuitor, i-a consemnat mărturiile despre perioada petrecută în lagărul de la Karaganda. Grigore Stoica a mai avut un frate luat prizonier de ruşi, care însă nu mai reuşit să revină acasă şi a murit departe de ţară.  “A fost un om care a trăit o dramă, pentru că a stat mulţi ani în prizonierat. S-a întors acasă când nimeni nu se mai aştepta şi a fost un om gospodar, care a făcute cinste comunei noastre. Dumnzeu să-l odihnească!”, a spus primarul comunei Vulturu, Nicuşor Păcuraru. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.