Politică

Furt de identitate: Cine s-a folosit de datele unui fost director pentru o plângere?

Mihai Boicu
22 mar 2015 3709 vizualizări
O petiţie făcută în numele fostului director al OJPDRP Vrancea a ajuns anul trecut la Prefectură u aceasta viza presupuse nereguli la adresa lui Bogdan Marica, tot din Vidra, legat de veniturile declarate u Bebe Marica susţine însă că nu a depus nicio plângere la Prefectură şi că va cere organelor abilitate să facă o anchetă u Bogdan Marica acuză că Instituţia Prefectului nu a soluţionat corect “petiţia” şi că i-au fost afectate interesele şi imaginea u Prefectura susţine că s-au respectat prevederile legale

Scandalul de anul trecut, când o anchetă socială realizată de Primăria comunei Vidra cu privire la fiul lui Bogdan Marica a fost împrăştiată în toată comuna Vidra, a ajuns la un nou nivel, cel al Instituţiei Prefectului. Bogdan Marica a fost ţinta unui atac cu informaţii despre fiul său minor deoarece a candidat pentru preşedinţia obştii. După aceea, acestuia i s-a făcut o plângere la Prefectură în care se reclamă nereguli cu privire la veniturile sale declarate în dosarul privitor la fiul său. Petiţia a fost semnată de Florin Costel Bebe Marica, de la Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, fostul OJPDRP, instituţie pe care a şi condus-o o perioadă. Această plângere a fost făcută pe 8 octombrie 2014, iar într-un răspuns din 9 decembrie lui Bebe Marica i se comunica rezultatul cercetărilor făcute de Prefectură, în care se arată că veniturile lui Bogdan Marica nu contau la dosarul întocmit de Protecţia Copilului. Problema este că tot acest caz pare a fi pornit de la o sesizare făcută în fals. Bebe Marica susţine că nu a făcut nici-o plângere şi că altcineva s-a folosit de numele său, în condiţiile în care nu are niciun conflict cu Bogdan Marica, cu care nu este rudă. La rândul său, Bogdan Marica, aflat în relaţii nu prea bune cu autorităţile locale din Vidra, unde a candidat pentru funcţia de primar şi încearcă să câştige şefia obştii, spune că, probabil, cineva s-a folosit de această sesizare pentru a afla informaţii din perioada în care a fost lider al filialei Vrancea a Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor – Pro Lex, cu care se află în proces. 

Petiţia nu ar fi fost corect soluţionată

Bogdan Marica s-a adresat mai multor instituţii şi acuză Prefectura că nu a soluţionat corect petiţia la adresa sa, după ce ancheta socială cu privire la fiul său a ajuns chiar şi la dosarul cauzei în procesul pe care îl are cu Pro Lex. Ca urmare, acesta a făcut la rândul său mai multe petiţii, de această dată autentice, printre care şi la Preşedinţia Romaniei. “Cu toate că Instituţia Prefectului Vrancea nu era competentă să cerceteze faptele penale pentru care am fost reclamat, aceasta având obligaţia să trimită petiţia spre competentă soluţionare poliţiei sau parchetului, în mod ilegal şi abuziv a comunicat ancheta socială cu datele personale şi medicale ale fiului meu minor şi petiţia numitului Marica Costel Florin Bebe, organizaţiei Pro Lex – Filiala Vrancea, solicitând informaţii despre funcţia pe care am deţinut-o în organizaţia sindicală şi venitul lunar de care am beneficiat până în 2010”, se arată în plângerea trimisă la Preşedinţie. Bogdan Marica spune că datele de la Prefectură au ajuns la Pro Lex Vrancea, Poliţia Focşani, apoi la Pro Lex Bucureşti, de unde au ajuns la dosarul de la Tribunalul Vrancea, deşi nu aveau legătură cu procesul. De asemenea, Bogdan Marica acuză Prefectura că i-a furnizat lui Bebe Marica informaţii pe care nu avea dreptul să le primească.

“Acţiune ilegală a unor persoane rău intenţionate”

Acest scandal a plecat de la alegerile pentru funcţia de preşedinte al Obştii Vidra de anul trecut, când în toată comuna a fost împrăştiată ancheta socială făcută pentru fiul lui Bogdan Marica. Acesta crede că plângerea făcută la Prefectură pe numele lui Bebe Marica are legătură cu incidentul de aici, dar şi cu relaţiile proaste pe care le are cu primarul Nică Micu. Bogdan Marica a candidat împotriva lui la alegerile locale din 2012. De asemenea, la alegerile pentru obşte unul dintre fiii primarului a candidat pentru postul de consilier, în timp ce celălalt fiul al edilului este jurist la Prefectură. “Despre toată această conspiraţie uneltită împotriva mea, a copilului meu şi a familiei din care face parte, cu scopul de a fi denigraţi în spaţiul public şi în rândul foştilor mei colegi din poliţie, am aflat cu ocazia comunicării de către Tribunalul Vrancea a întâmpinării formulate de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex, unde se aflau înscrisurile respective. Mai grav este sfaptul că această acţiune ilegală a unor persoane rău intenţionate prin care s-a încălcat dreptul copilului la viaţă intimă, privată şi familială, a fost posibilă datorită implicării Instituţiei Prefectului Judeţului Vrancea şi a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vrancea – Poliţia Municipiului Focşani”, arată Bogdan Marica în plângerea trimisă Preşedinţiei.
Bebe Marica: “Petiţia nu-mi aparţine”
Bebe Marica, fostul directorul al OJPDRP Vrancea, spune că nu are nicio legătură cu situaţia lui Bogan Marica şi arată că nu făcut nicio sesizare la Prefectură. “La Prefectură s-a depus o petiţie în numele meu, petiţie la care eu am primit răspuns acasă. În urma răspunsului, văzând că vine de la Prefectură, m-am dus să întreb despre ce este vorba şi am depus o cerere să mi se dea o copie de pe reclamaţie, pentru a o trimite organelor de anchetă, ca să cerceteze cine şi-a permis să îmi folosească datele persoanele, cu CNP, cu număr de buletin şi să semneze în fals în numele meu. Totodată, i-am înştiinţat că nu-mi asum acea petiţie, le-am spus “vă rog frumos să mă înţelegeţi că nu-mi aparţine, nu mă interesează să primesc răspuns la ea, vreau o copie ca să o înaintez organelor de anchetă ca să cerceteze cine şi-a permis să facă petiţia în numele meu"”, ne-a declarat Bebe Marica. Acesta spune că răspunsul Prefecturii a ajuns iniţial la părinţii săi, unde a stat o perioadă de timp şi că, iniţial, a avut impresia că era un document destinat lui Bogdan Marica, însă s-a greşit adresa.

Prefectura spune că a soluţionat corect plângerea

La solicitarea ZdV, Instituţia Prefectului susţine că plângerea făcută în numele lui Bebe Marica a fost soluţionată potrivit prevederilor legale şi că nu a trimis Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex ancheta socială. “Instituţia Prefectului – Judeţul Vrancea a solicitat informaţii instituţiilor abilitate doar în scopul verificării aspectelor semnalate în petiţie, în conformitate cu prevederile art. 5 din OG nr. 27/2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, care prevede următoarele: “pentru soluţionarea legală a petiţiilor ce le sunt adresate conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice sesizate vor dispune măsuri de cercetare şi analiză detaliată a tuturor aspectelor sesizate”, se arată într-un răspuns al Prefecturii, semnat de prefectul Nicuşor Halici. În ceea ce priveşte posibilitatea ca plângerea să nu fi fost făcută de Bebe Marica şi modalităţile în care se putea verifica acest lucru, Instituţia Prefectului a precizat că la “nivelul instituţiei se efectuează verificarea aspectelor sesizate”. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Dragos, acum 3322 zile, 6 ore, 14 minute, 13 secunde
Nu e posibil ca o ancheta sociala a unui copilas sa ajunga pe strada,rusine celor care au facut lucrul asta.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.