Politică

Ponta l-a scos pe Oprişan de la împărţirea banilor

Mihai Boicu
14 ian 2015 4700 vizualizări
Vrancea are în acest an un buget de 126,368 milioane lei pentru administraţia judeţeană şi pentru localităţi u sumele sunt ceva mai mari decât anul trecut, întrucât s-au stabilit plafoane minime pentru localităţi u comunele sunt cele mai câştigate, deoarece au buget minim de 1,5 milioane lei u Guvernul asigură diferenţa de la veniturile proprii ale localităţilor până la plafon u Consiliul Judeţean nu mai are atribuţii la împărţirea banilor, care se repartizează de către Finanţe printr-o formulă de calcul u primele decizii ar putea fi date de astăzi, potrivit Fiscului

Administraţia publică centrală experimentează în acest an împărţirea fondurilor de la bugetul de stat după o nouă formulă, care scoate din calcul consiliile judeţene, cel puţin în parte. Până anul trecut, 20% din sumele destinate comunelor erau repartizate de Consiliul Judeţean, de multe ori politic. Dacă la Finanţe repartizarea  banilor publici, în procent de 80%, se făcea potrivit unei formule de calcul stabilită prin lege, Marian Oprişan împărţea ceilalţi bani după propriile “formule”, în care apartenenţa politică şi obedienţa primarilor conta cel mai mult. Guvernul avea pe agenda şedinţei de ieri aprobarea sumelor de echilibare din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi a sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Pentru cel puţin şase luni, după cum a anunţat Guvernul, s-a trecut la o nouă modalitate de repartizare a fondurilor, direct de la centru. Comunele, oraşele, municipiile şi municipiile reşedinţă de judeţ au fiecare un plafon repartizat. Dacă încasările proprii sunt mai mici decât aceste plafoane, Guvernul asigură diferenţa. Avantajate de această nouă forumulă de alocare sunt comunele mici, întrucât plafonul în cazul lor este de 1,5 milioane lei. La oraşe plafonul este de 6 milioane lei, la municipii de 20 de milioane lei, la municipiile reşedinţă de judeţ 50 de milioane de lei, iar la judeţe 80 de milioane de lei. Chiar dacă sumele sunt  relativ mici pentru comune, primarii spun că orice ajutor de la centru este binevenit. Din Vrancea, doar câteva localităţi, cum ar fi Focşaniul, nu primesc bani prin această alocare.

Buget mai mare ca anul trecut

Localităţile din Vrancea şi Consiliul Judeţean primesc în acest an în total suma de 126,368 milioane lei. Din această sumă, nu mai puţin de 112,222 milioane lei sunt sume pentru asigurarea limitei de venituri, din cota de 18,5% din impozitul pe venit şi din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. Consiliul Judeţean ia din această sumă 50,923 milioane lei, la care se adaugă 8,477 milioane lei, care reprezintă procentul de 27% din impozitul pe venit repartizat judeţului. Guvernul a repartizat sumele pe judeţe în funcţie de trei criterii: 55% populaţie, 15% suprafaţa şi 30% lungimea drumurilor comunale şi judeţene. Banii care trebuie repartizaţi comunelor oraşelor şi municipiilor din judeţ sunt împărţiţi de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice după patru criterii: 55% contează populaţia, 15% suprafaţa din intravilan, 15% gradul de colectare a taxelor şi impozitelor locale şi 15% accesul la fonduri europene. Cel din urmă procent se acordă dacă localitatea respectivă a primit fonduri europene în ultimii doi ani.

Fiscul poate da banii imediat

Suma care trebuie împărţită în acest fel pentru atingerea plafoanelor stabilite de lege se ridică la 61,299 milioane lei. În comparaţie cu anul trecut, fondurile sunt mai mari. În 2014, la începutul anului, localităţile din Vrancea au primit 52,9 milioane lei, din care 36,7 milioane lei prin intermediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, iar 16,2 milioane lei prin repartizarea de către Consiliul Judeţean. Potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor, după împărţirea banilor pentru atingerea plafoanelor stabilite pentru localităţi şi judeţe, au mai rămas sume din TVA, care s-au împărţit judeţelor după aceleaşi criterii. Vrancea a primit 5,069 milioane lei, din care 1,369 milioane lei pentru CJ, iar 3,7 milioane lei pentru oraşe şi comună. Suma de 3,7 milioane lei se împarte de către AJFP după aceleaşi criterii ca şi la sumele pentru atingerea plafoanelor. Potrivit lui Marian Lungu, şeful AJFP Vrancea, toate calculele s-au făcut şi se ateaptă numai aprobarea în Guvern. “Sumele se repartizează după o formulă de calcul, pe care noi doar o aplicăm. Noi suntem pregătiţi, am făcut calculele şi aşteptăm aprobarea Hotărârii de Guvern. Dacă aceasta se aprobă, putem emite decizii începând de mâine (astăzi – n.r.)”, ne-a declarat Marian Lungu, şeful Fiscului. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
valentin, acum 3389 zile, 9 ore, 34 minute, 36 secunde
Poate asa primeste si Vizantea-Livezi ceva bani, in primu rind sa faca podul din centru comunei ce leaga Vidra de Soveja, ca este drum judetean,iar primaru e pnl-ist si nu ia dat bani,Poate asa se mai citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.