Politică

Monopol pentru banii europeni: PSD, acuzat că vrea controlul tuturor GAL-urilor din Vrancea

Mihai Boicu
14 dec 2014 3699 vizualizări
Social - democraţii vor să controleze toate grupurile de acţiune locală din Vrancea u miza este reprezentată de fondurile europene de milioane de euro u PSD a înfiinţat un nou GAL prin care încearcă să înlăture GAL “Ţara Vrancei “ din zona de munte u trei GAL-uri sunt la degetul mic al viceprimarului PSD al Focşaniului, Gabriel Necula, care vrea să îşi extindă influenţa u lucrurile sunt delicate, pentru că din GAL “Ţara Vrancei” fac parte mulţi primari PSD, care nu prea vor să schimbe tabăra pentru GAL-ul controlat de Necula

PSD a început ofensiva pentru a pune stăpanire pe toate GAL-urile din judeţ. Gabriel Necula, viceprimarul Focşaniului, conduce deja trei dintre ele. În luna octombrie a apărut un nou GAL, intitulat “Fiii Vrancioaiei”, care vrea să lase GAL “Ţara Vrancei” fără primăriile din zona de munte. Noul GAL a încercat să convingă consiliile locale să voteze afilierea la el, dar pană acum nu a reuşit să pună la îndeplinire această manevră. Practic un grup de pededişti de la nivel de judeţ vrea să controleze toate resursele GAL-urilor, iar situaţia este delicată întrucat din “Ţara Vrancei” fac mulţi primari PSD, unii chiar din conducere. Aceştia nu prea ar vrea să schimbe tabăra.
De asemena, în zona de sud a judeţului, se încearcă trecerea comunelor de la GAL “Siretul Verde” la GAL “Vrancea Sud – Est”, condus tot de Gabriel Necula.

Viceprimarul PSD al Focşaniului, Gabriel Necula, este bănuit că vrea să controleze toate Grupurile de Acţiune Locală din judeţ

Grupurile de Acţiune Locală (GAL) sunt pentru unii un mijloc de a controla fondurile europene şi modul în care sunt împărţite. Iar aceste organizaţii care gestionează fonduri europene de milioane de euro au devenit şi mai “atractive” după ce s-a stabilit că în perioada 2014 – 2020 vor gestiona un buget mai mare decat în precedentul exerciţiu financiar. GAL-urile au fost înfiinţate în timpul guvernării PDL, iar acum PSD, care a intrat puternic în această zonă, încearcă să preia controlul asupra întreg teritoriului judeţului. GAL-urile sunt constuite în funcţie de teritoriu şi de populaţie şi nu poate exista decat unul într-o anumită zonă. Ofensiva care se poartă în această perioadă are în spate un grup din PSD, iar din informaţiile care circulă la ora actuală este vorba de Gabriel Necula, viceprimarului Focşaniului, care a înfiinţat şi controlează nu mai puţin de trei GAL-uri. Acesta vrea să îşi extindă influenţa asupra GAL “Ţara Vrancei” şi GAL “Siretul Verde”, pentru care s-a declanşat ofensiva. La cel din urmă GAL sunt deja primării care s-au mutat la GAL”Vrancea Sud – Est”, controlat de Gabriel Necula.

GAL-ul PSD a trimis modele de afiliere primăriilor

GAL “Ţara Vrancei” face parte din primele GAL-uri înfiinţate în judeţ, în anul 2009, reprezentand  zona de munte a judeţului, de la Vidra în sus. Cele 14 localităţi sunt “afiliate” la GAL prin hotărari ale consiliilor locale, iar pentru exerciţiul 2014 – 2020 este nevoie de noi hotărari. În acest context, a apărut, parcă de nicăieri, un noul GAL, intitulat “Fii Vrancioaiei”. Hotărarea judecătorească de consfinţire a acestuia a apărut pe 7 octombrie, iar în conducerea sa se vehiculează numele social – democratei Claudia Ionescu. Localităţile din “Ţara Vrancei” sunt conduse în cea mai mare parte din primari ai PSD, iar acum pesediştii de la nivel de judeţ încearcă să îi determine pe edilii partidului să schimbe GAL-ul. Situaţia este tensionată, pentru că mulţi primari PSD nu vor să plece din GAL “Ţara Vrancei”, iar unele consilii locale, cum este cel de la Nereju, au votat să rămană. De altfel, primarii social – democraţi din zona de munte au participat la Adunarea Generală a GAL “Ţara Vrancei” care a avut loc ieri. Primăriile au au primit adrese de afiliere la “Fii Vrancioaiei” încă din luna august, ceea ce arată că se ştia dinainte de ce urma să se întample în funcţionarea grupurilor de acţiune locală şi au existat informaţii din “interior”. La şedinţa de ieri a Adunării Generale a GAL “Ţara Vrancei” s-a arătat că documentele trimise primăriilor au fost întocmite de persoane din PSD, la fel ca în cazul GAL “Pădurile Dacice”. “Noi am avut deja şedinţă în acest sens şi am aprobat să rămanem la GAL Ţara Vrancei”, ne-a spus Fănică Ciobotaru, primarul comunei Vizantea – Livezi. Din informaţiile de la ora actuală, se pare că sunt semne de întrebare pentru trei localităţi conduse de primari PSD, în timp ce ceilalţi primari vor să rămană.

Atacul “cozilor de topor”

Valentin Popa, reprezentant GAL “Ţara Vrancei”, a arătat la şedinţa Adunării Generale de ieri că există o presiune puternică împotriva acestui grup de acţiune locală din partea unor “cozi de topor”. “Există un atac puternic împotriva GAL “Ţării Vrancei” din două direcţii, chiar dacă s-a aprobat Strategia de Dezvoltare a Judeţului şi noi suntem menţionaţi în ea”, a spus Valentin Popa. “Pe 7 octombrie 2014 a apărut GAL «Fii Vrancioaiei», pe care nu reuşim la această dată să îl găsim în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor. Există doar o hotărare judecătorească de înfiinţare (....). Au toate trimis la toate primăriile din GAL «Ţara Vrancei» model de aderare”, a mai arătat Valentin Popa. Acesta a afirmat că GAL “Ţara Vrancei” este singurul care are o tradiţie în spate, întrucat are în componenţa sa obştile din zona de munte. “Dintr-un topor rămane doar partea metalică, iar coada se rupe. GAL «Ţara Vrancei» rămane acel topor de spart oase, indiferent de cozile de topor care sunt”, a spus Valentin Popa. Preşedintele GAL “Ţara Vrancei” este Ştefan Tătaru, care a criticat la randul său acţiunile împotriva grupului de acţiune locală pe care îl conduce. GAL-ul din zona de munte este singurul din Vrancea care are în spate o tradiţie importantă şi şi-a propus să unifice şi să dezvoltate comunităţile locale din Munţii Vrancei. În perioada 2014 – 2020, “Ţara Vrancei” va gestiona fonduri importante, care reprezintă o miză pentru cei care vor să îl înlăture.

Proiecte de aproape 1,9 milioane de euro

Bilanţul GAL “Ţara Vrancei” în perioada 2012 – 2014 arată că în acest interval s-au lansat 14 cereri de proiecte pentru măsurile din Planul de Dezvoltare Locală. Astăzi se va lansa ultimul apel, pentru epuizarea fondurilor disponibile: 280.000 de euro, pe Măsura 112 Instalarea tinerilor femieri şi 4668 de euro pe Măsura 421 Implementarea proiectelor de cooperare. GAL “Ţara Vrancei” are 51 de proiecte selectate şi contractate din cele 59 de proiecte. Valoarea totală a acestora a fost de 1,99 milioane de euro, din suma de 2,28 milioane de euro disponibilă. Una dintre ultimele realizări ale GAL este organizarea împreună cu GAL “Jeune Loire” (Franţa) şi cu parteneri ai GAL-uri din Franţa, Olanda, Guyana Franceză şi Estonia a Targului de produse locale de la Bruxelles, care a avut loc pe data de 9 octombrie, langă Comisia Europeană, în cadrul evenimentululi “Open Days 2014”. Reprezentanţii GAL “Ţara Vrancei” au fost nevoiţi să participe pe cont propriu la Bruxelles, deoarece Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Constanţa le-a respins de două ori proiectul de coooperare cu GAL-ul din Franţa din motive “subiective şi tendenţioase”.

Costică Neagu le-a arătat obştenilor istoria “Moşiei Vrancei”

Obştenii, primarii şi invitaţii la Adunarea Generală a GAL “Ţara Vrancei” au ascultat şi o lecţie de istorie a profesorului Costică Neagu, care le-a arătat modul în care s-au înfiinţat obştile şi cum s-au luptat strămoşii lor pentru a păstra “Moşia Vrancei”. Aceştia se conduceau după legi proprii, prin care îşi rezolvau problemele. Un capitol foarte interesant a fost tentativa de a face din Ţara Vrancei o “moşie” personală a mai marilor ţării, prin donaţii. În anul 1801, domnitorul fanariot Constantin Ipsilanti i-a dat “Moşia Vrancei” vistiernicului Iordache Ruset Roznoveanu. Documentele vistiernicului au arătat că această bunăvoinţă nu a fost gratis, domnitorul urmand să primească jumătate din Vrancea. Domnitorul care a urmat a fost şi el de acord cu donaţia, dar cu condiţia să primească o treime din teritoriu. Vrancenii nu s-au dat însă bătuţi şi au luptat 13 ani prin procese, cheltuind peste 75.000 de lei, o sumă impresionată la vremea respectivă. Constantin Neagu le-a mai arătat membrilor GAL dezastrul produs în Vrancea după finalul sec. XIX, atunci cand s-au tăiat la ras 45.000 de hectare, din cele peste 64.000 de hectare. În timpul comunismului s-au replantat peste 75.000 de hectare. (Mihai BOICU)

Casă memorială pentru poetul Dumitru Pricop

Profesorul Costică Neagu a făcut un apel către obşti să contribuie la înfiinţarea unei case memoriale închinată poetului Dumitru Pricop. Acesta s-a născut la Negrileşti, iar casa în care poetul a văzut lumina zilei a fost scoasă la vanzare pentru suma de 20.000 de euro de către actualii proprietari. Deja s-a strans o sumă de bani în urma demersurilor făcute de oamenii de cultură din Vrancea. Persoanele care vor contribui cu peste 1.000 de lei la înfiinţarea casei memoriale vor fi menţionate ca donatori fondatori. Orice sumă este însă binevenită pentru a cinsti memoria poetului Dumitru Pricop, a arătat Costică Neagă. (M. B.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 5

Adaugă comentariu
mos ion, acum 3419 zile, 12 ore, 14 minute, 58 secunde
Investiti in educatie, in copii.ei sunt viitorul.asta ne dorim.poate pentru ei, lucrurile vor fi mai bune. Doamne Ajuta !!!!
doru, acum 3419 zile, 18 ore, 33 minute, 53 secunde
Sa vina DIICOT-UL si la GABRIEL NECULA care si a luat tractoare combina si utilaje de sute de mii de euro pe fel si fel de nume prin GAL.A FACUT NUMAI PENTRU EL PROIECTE.SI DUPA SI LA FIRMA DE LA citeste integral
Vrancean, acum 3419 zile, 23 ore, 12 minute, 31 secunde
Ce ar fi să vedeți si gradul de absorbtie a acestui GAL, sa vedem ce loc ocupă în tară și în județ. Asa ne dăm seama de competență si de imparțialitatea acestui ziar.
B Traian, acum 3420 zile, 29 minute, 12 secunde
Haideti dragilor sa-i lasam sa fure in continuare pe acesti primari anlfabeti,slugi depersonalizate,demagogi si populisti postmarxisti.Vor sa fure cat mai mult acum ca nu mai au voie la mai multe citeste integral
Valentin Popa, acum 3420 zile, 2 ore, 36 minute, 20 secunde
Mesaja pentru domnul Boicu,;Buna seara, revin cu precizarea ca noi nu facem politica de partid si nu ne batem cu nici un partid. Avem prieteni si dusmani in fiecare organizatie. Cei care sprijina Tara citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.