Politică

Dragnea i-a dat de două ori mai mulţi bani lui Oprişan

Mihai Boicu
15 iun 2014 2066 vizualizări
Vrancea a primit prin Programul de Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 18,4 milioane lei, de două ori mai mulţi bani decat în 2013 u 11 milioane lei au mers la drumurile şi podurile Consiliului Judeţean

Liviu Dragnea a dat judeţului Vrancea de două ori mai mulţi bani prin PNDL. Consiliul Judeţean a primit 11 milioane lei, cu 5 milioane lei mai mult decat anul trecut, pentru infrastructura rutieră. Fondurile au mers către primarii PSD, printre care s-au strecurat şi doi liberali şi un democrat – liberal. Ministerul Dezvoltării poate aloca bani după cum vrea prin PNDL, prin intermediul consiliilor judeţene sau direct către primării.

Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a adus de două ori mai mulţi bani pentru proiectele din Vrancea decat anul trecut. Fondurile au fost împărţite de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin pixul vicepremierului Liviu Dragnea. Cel mai norocos beneficiar din ţară pare că a fost Marian Oprişan. Ca de la baron la baron, acesta a primit o grămadă de bani în comparaţie cu anul trecut, iar suma totală la nivel de judeţ s-a dublat. Creşterea se datorează în primul rand investiţiilor realizate de către Consiliul Judeţean Vrancea, care au primit mai multe fonduri pentru a fi realizate în comparaţie cu alte proiecte. În 2013, prin PNDL s-au finanţat în Vrancea 26 de proiecte, pentru care s-au prevăzut, în total, 9,8 milioane lei. Pentru aceste lucrări s-a estimat o alocare financiară în 2014 de 7,8 milioane lei. În schimb, Vrancea a primit în acest an, pentru 31 de investiţii, suma de 18,4 milioane lei, aproape dublu.

Cei mai mulţi bani au mers la un drum judeţean

Majorarea sumelor prevăzute pentru judeţul nostru se datorează, în principal, proiectelor derulate de instituţia condusă de Marian Oprişan. Dacă anul trecut, CJ primea 6 milioane lei pentru trei lucrări, fondurile au crescut în acest an la 11 milioane lei pentru patru lucrări. Cei mai mulţi bani s-au dat pentru modernizarea DJ 205 E Vidra – Vizantea Livezi – Cîmpuri, respectiv 6,4 milioanei lei, în condiţiile în care toată investiţia costă 23,9 milioane lei. Acest drum nu fusese luat în considerare la finanţare în estimările făcute anul trecut, însă între timp lucrurile s-au mai schimbat. CJ a primit bani şi pentru podul de peste raul Punta de pe DJ 205 B, 2,1 milioane lei. O altă investiţie pentru care CJ a primit bani este reabilitarea şi reconstrucţia obiectivelor de infrastructură rutieră din zona localităţilor Paltin, Doaga şi Valea Sării, pentru care s-au repartizat 2,2 milioane lei. Singura lucrare finanţată anul trecut şi care primeşte bani şi anul acesta este drumul judeţean 205 E, pentru care în 2013 s-a dat o sumă mult mai mică, de 800.000 lei. În acest an suma a crescut de opt ori.

Fondurile de dezvoltare merg la PSD

PNDL este în Vrancea o afacere a PSD, întrucat doar trei primari din opoziţie au primit fonduri în 2014. Bordeştiul a primit 100.000 lei în acest an pentru drumul comunal 158, în continuarea finanţării alocate anul trecut, cu toate că localitatea este condusă de un primar PDL. Două localităţi de la PNL au primit şi în acest an bani, la fel ca anul trecut. Chiojdeniul beneficiază 150.000 lei pentru alimentarea cu apă, iar Jariştea 231.000 lei pentru DC 133. Anul trecut Bordeştiul a primit aceeaşi sumă, însă comunele conduse de liberali, aflaţi atunci la putere au beneficiat de o alocare mai generoasă de la ministerul condus de Liviu Dragnea: Chiojdeni – 200.000 lei, iar Jariştea -300.000 lei. Pe de altă parte, primarii PSD au fost mai norocoşi. La Tulnici, de exemplu, s-au dat anul trecut bani pentru două investiţii, care au totalizat 536.000 lei. În acest an suma aproape s-a dublat. Alimentarea cu apă a primit 200.000 lei, iar canalizarea, reţelele colectoare şi staţia de epurare Tulnici – Coza suma de 778.510 lei. Guvernul nu a luat în considerare pentru acest an niciuna dintre investiţiile comunelor din opoziţie, care anul trecut erau menţionate pe o listă cu lucrărilor care ar fi putut primi finanţare în următorii ani. Printre acestea se numărau şi două poduri peste raul Milcov la Andreiaşu de Jos şi la Broşteni, dar şi o staţie de epurare la Păuneşti.

Dragnea are portiţe legale să dea banii cum vrea

Programul Naţional de Dezvoltare Locală instituit prin OUG 28/2013 a grupat sub umbrela sa toate programele de investiţii din ultimii ani. Guvernul Ponta a stabilit anul trecut o listă de priorităţi, iar în Vrancea a tăiat toate cele 27 de stadioane de la finanţare. OUG 28/2013 a suferit în acest an mai multe modificări care, în esenţă, îi permit lui Liviu Dragnea să împartă banii aşa cum vrea el. În luna mai s-a eliminat, printr-o ordonanţă, obligativitatea avizului Consiliului Tehnico – Economic, iar obiectivele de investiţii şi bugetele aferente pot fi aprobate printr-un simplu ordin. De asemenea, pe 5 iunie a mai fost emisă o ordonanţă de urgenţă care le permite primăriilor să ocolească consiliile judeţene în cazuri justificate. În cazurile “nejustificate”, investiţiile se vor derula prin intermediul consiliilor judeţene. Ordonanţa pare a fi concepută special pentru a da primarilor de la putere să poată obţine fonduri în orice condiţii. În judeţele unde consiliile judeţene sunt conduse de politicieni din opoziţii, primarii pot merge direct la Dragnea să ceară bani. În celelalte, proiectele vor fi făcute tot prin intermediul consiliilor judeţene, cum este cazul în Vrancea, unde se pot bloca după bunul plac investiţiile cerute de opoziţie dacă se vrea acest lucru. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Valerica, acum 3599 zile, 18 ore, 39 minute, 51 secunde
Aceleași practici erau si in perioada 2000-2004.Desi suntem după 24de ani de democrație,in România nu sa schimbat absolut nimic.Sunt convins ca,dacă in SUA,se aplicat asemenea metode citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.