Politică

În Vrancea se votează europarlamentarii, primarul la Panciu şi CL la Andeiaşu

Mihai Boicu
23 mai 2014 1745 vizualizări
317.291 de alegători sunt aşteptaţi duminică la vot pentru a alege cei 32 de reprezentanţi ai Romaniei în Parlamentul European.De asemenea, se alege primarul Panciului şi componenţa Consiliului Local Andreiaşu.Solicitările pentru urna mobilă se pot primi astăzi între orele 18.00 şi 20.00

Duminică este finalul cursei electorale începute în urmă cu o lună, care a semănat mai mult cu o campanie prezidenţială, decat cu una pentru Parlamentul European. În ciuda acestui fapt, votul este important pentru că politica europeană ne influenţează tot mai mult vieţile. În Vrancea au loc şi alegeri locale parţiale în două localităţi: pentru primar la Panciu şi pentru Consiliul Local la Andreiaşu. La scrutinul pentru Parlamentul European se va putea vota pe liste suplimentare, dar şi cu urna mobilă. Acesata poate fi solicitată doar azi, pe bază de cerere scrisă şi documente medicale.

Maine este finalul unei curse electorale în care campania pentru Parlamentul European s-a confundat de multe ori cu campania pentru alegerile prezidenţiale. Deşi la o primă vedere votul pentru eurodeputaţi pare să nu conteze întrucat ei sunt departe, la Bruxelles, iar noi în “provincia” baronului Marian Oprişan, politica europeană este prezentă în fiecare zi în vieţile noastre, iar actorii care o influenţează sunt importanţi. De aceea, nu absenţa la vot este soluţia, aşa cum spun cei dezamăgiţi de politicienii romani, ci mai degrabă un vot bazat pe evaluarea activităţii candidaţilor şi partidelor din care fac parte. În Vrancea sunt aşteptaţi la urne 317.291 de alegători, care vor vota în 358 de secţii de votare. Politicienii din Vrancea nu sunt pe poziţii care îi pot duce în Parlamentul European, poate cu o excepţie, iar în consecinţă votul nu va fi în funcţie de acest criteriu. Campania electorală s-a încheiat ieri, iar politicenii ar trebui să stea liniştiţi pană la finalul procesului de votare. Secţiile de vot se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00.

Angajaţii nu pot solicita urna la locul de muncă

Votul pentru Parlamentul European se poate exercita în localitatea de domiciliu, dar şi în alte localităţi, pe liste suplimentare, întrucat sunt aceiaşi candidaţi la nivelul întregii ţări. De asemenea, se poate solicita deplasarea urnei mobile. “Votul cu urna mobilă se poate face cu condiţia ca persoana care o solicită să facă o cerere scrisă adresată preşedintelui secţiei de votare pe 24 mai (astăzi – n.r.), care trebuie să fie însoţită de un act medical doveditor care să arate că nu se poate deplasa. Urna mobilă poate fi solicitată şi de persoanele internate în spitale sau care nu se află în localitatea de domiciliu, cu prezentarea unui act medical doveditor, întrucat pot vota pe liste suplimentare”, a declarat judecătorul Mariana Săndina Croitoru, preşedintele Biroului Electoral Judeţean. Aceasta a precizat că a avut o solicitare de la Spitalul Judeţean ca urna mobilă să fie deplasată pentru personalul medical care se află la datorie duminică. Cererea a fost însă respinsă, ceea ce înseamnă că angajaţii nu pot vota decat la secţii de votare, nu cu urna mobilă. Cel mai sigur, solicitările pentru urna mobilă se pot primi astăzi între orele 18.00 şi 20.00, cand membrii secţiilor de votare vor fi la secţii pentru primirea materialelor electorale.

"Aşteptăm lumea la vot”

Partidele care nu au avut pană acum membri în Parlamentul European, cum este cazul PNŢCD, de exemplu, şi-au acreditat observatori la alegeri, pentru a veghea la desfăşurarea procesului electoral. După o campanie destul de agitată, în care s-au lansat acuzaţii din toate taberele, se speră într-un scrutin liniştit, în care toată lumea ştie ce are de făcut. “Noi am avut ieri (joi – n.r.) o întalnire cu preşedinţii şi locţiitorilor secţiilor de votare şi, în opinia mea, lucrurile au fost lămurite. Maine (astăzi-n.r.), membrii BEJ vor pleca pe trei trasee în judeţ pentru a verifica secţiile de votare”, a declarat şeful BEJ. În teritoriu au fost distribuite telefoane, pentru a nu fi probleme în comunicare. “Astăzi (ieri – n.r.) s-au înmanat buletinele de vot şi toate materialele. Aşteptăm lumea la vot.”, a declarat la randul său prefectul Cătălin Popescu.

Primar la Panciu şi CL la Andreiaşu

La Panciu alegerile au o miză mult mai mare, deoarece astăzi se alege primarul oraşului după decesul fostului edil Ion Petre. Pe listele de vot sunt 7.876 de persoane care pot să se prezinte la urne. Primar va fi candidatul ales cu cel mai mare număr de voturi, indiferent de caţi pănceni vor vota. “În ceea ce priveşte folosirea urnelor mobile, şefii de secţii sunt cei care dispun. Urma mobilă poate fi însă solicitată doar pe bază de cerere şi act medical doveditor. Legea nu spune de cand se primesc aceste cereri, cel mai probabil în ziua de vot”, a declarat Sorin Sava, preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Panciu. Aici sunt nouă secţii de votare. Membrii birourilor pot vota pe liste suplimentare, cu condiţia să sune la secţia la care sunt arondaţi pentru a fi radiaţi din liste. Tot astăzi, în Vrancea sunt alegeri locale parţiale pentru Consiliul Local Andreiaşu, care a fost dizolvat de Tribunalul Vrancea întrucat de la alegerile locale din 2012 nu a putut funcţiona potrivit legii. Numărul votanţilor de pe listele electorale este de 1.514. Atmosfera din comună este tensionată, întrucat adversarii de la alegerile locale au rămas pe poziţii diferite pană astăzi. După cum stau lucrurile la ora actuală, singura şansă că să funcţioneze Consiliul Local este ca unul din partide să obţină majoritatea. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.