Politică

Pro Democratia supravegheaza numai alegerile

Mihai Boicu
22 nov 2007 597 vizualizări
Observatorii APD vor merge in sectiile din mediul rural unde se va vota la alegerile pentru Parlamentul European u sefii APD Focsani au semnalat ieri ca Biroul Electoral Central nu a vrut sa sporeasca masurile de siguranta la folosirea urnei mobile u APD atrage atentia ca sistemul de vot propus de asociatie si insusit de Guvern este singurul care asigura o reprezentare corecta a optiunilor politice in Parlament

Clubul Focsani al Asociatiei Pro Democratia va avea observatori numai la alegerile pentru Parlamentul European, nu si la referendum, dupa cum s-a hotarit la nivelul conducerii asociatiei. Sectiile unde vor fi observatori sint din mediul rural, acolo unde s-au inregistrat cele mai mari probleme la scrutinurile precedente. "De mult ori, prezenta noastra a avut si un rol de educare deoarece unele dintre neregulile sesizate au inceput sa dispara", a declarat, ieri, Gabriela Obodariu, presedintele APD Focsani, in cadrul unei conferinte de presa. Pe lista problemelor constatate in trecut de observatorii APD se numara intrarea in cabina de vot a doua sau mai multor persoane, de regula sot si sotie, un aflux nejustificat de mare in sectiile de votare la anumite ore, prezenta primarilor in sectii, desi nu au voie, propaganda electorala in preajma sectiilor de votare. Presedintele APD a atras atentia asupra folosirii urnei mobile, unde s-au constatat numeroase probleme pina acum. "BEC a refuzat sa sporeasca masurile de siguranta intrucit a respins solicitarea APD ca persoanele care solicita urna mobila sa prezinte si un act medical", a declarat Gabriela Obodariu. Activitatea APD in aceasta perioada se desfasoara pe trei componente. Prima este observarea alegerilor, a doua campania "Go to vot", care s-a desfasurat in mediul rural, iar a treia participarea la instruirea presedintilor sectiilor de votare.


APD nu vrea uninominalul lui Basescu


Sefii APD Focsani au criticat ieri sistemul de vot uninominal majoritar in doua tururi de scrutin pe care l-a propus presedintele Traian Basescu la referendumul de duminica. Din acest motiv, APD a lansat o scrisoare deschisa, adresata cetatenilor, in care prezinta deosebirile dintre sistemul promovat de Basescu si sistemul de vot uninominal mixt pentru care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea in Parlament. "Cred ca este incorect daca noi sustinem o pozitie sa fim asociati cu politicienii care sustin acel proiect. Noi sustinem acest proiect de 10 ani. Acesta a fost negociat si asumat de sase partide, cele mai importante din Parlament. Mai intii s-a retras PSD, dupa care s-a restras si PD. Partidele isi schimba des pozitiile in functie de interesele pe care le au. Noi am ramas fideli proiectului pe care il sustinem de 10 ani", a declarat Florin Rosu, vicepresedinte APD Focsani si membru in Consiliul de Conducere al APD la nivel national. Acesta a precizat ca principalul avantaj al votului uninominal mixt promovat de APD si sustinut acum de Guvern este acela ca asigura o reprezentare corecta in Parlament. "Daca un partid are 40% din voturi atunci va avea 40% dintre deputati si senatori, in timp ce sistemul propus de presedintele Basescu nu asigura aceasta reprezentativitate. Franta este cel mai bun exemplu. Daca un partid ia 7% nu intra in Parlament, iar daca un alt partid obtine 30% are 60% dintre mandate in Parlament", a spus Florin Rosu. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.