Politică

PNL defileaza cu Orban, cum facea PSD cu Mitrea

Mihai Boicu
5 nov 2007 2082 vizualizări
Liberalii si-au facut ieri o campanie in forta pe Valea Rimnicului, scotindu-l la inaintare pe Ludovic Orban Ministrul Transporturilor a inaugurat la Jitia portiunea din DN 2 N reparata in aceasta vara. La mitingul electoral de la Dumitresti, Orban a promis ca va repara si aici drumul si chiar a ajuns pina aproape de satul Poiana Stoichii, unde a promis de asemenea sprijin. Ludovic Orban, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, candidatii Renate Weber si Mogor Csibi, si aproape o mie de liberali au participat la un miting electoral la Casa de Cultura si la un mars prin centrul Focsaniului

PNL a inceput in forta campania pentru europarlamentare. Ludovic Orban, ministrul Transporturilor, este tot mai des scos la inaintare, asa cum se intimpla si in 2004, cind fostul ministru al Transporturilor venea la orice ocazie in judet pentru a face campanie PSD. Daca Mitrea taia panglici si la inceputuri de lucrari, Orban a inaugurat pina acum doar lucrari terminate. Ministrul a mers ieri pe Valea Rimnicului, unde a inaugurat drumul care duce la Jitia. Culmea campaniei, chiar in fata primariei troneaza un imens panou, in care primarul din Jitia le multumeste "din suflet" liberalilor. Orban a mers apoi la un miting electoral la Dumitresti, unde si-a luat angajamentul ca va repara drumul pina in septembrie 2008. La final, liberalii s-au strins intr-un miting mai mare la Focsani.


Liberalii au avut ieri o zi plina care a inceput cu descinderea lui Ludovic Orban la Jitia, unde a fost intimpinat de primarii liberali de pe Valea Rimnicului, deputatul Nini Sapunaru, si prefectul Dragos Mircea. DN 2N Dumitresti - Jitia a fost reparat pe o portiune de 20 de km in acest an de firma Vega Galati, dupa vizita facuta in zona de premierul Calin Popescu Tariceanu la inceputul verii, cind a fost insotit si de Orban. Liberalii s-au pregatit intens pentru vizita lui Orban si au impinzit DN 2N cu afise electorale. La Jitia a fost pusa de dimineata, la statia de amplicare, caseta cu promisiunile electorale ale PNL, "povestite" de premierul Tariceanu. Cind au ajuns la destinatie, oficialitatile au dat cu ochii de un imens panou amplasat in fata primariei, pe care scrie ca drumul care strabate valea a fost reabilitat cu sprijinul premierului, al ministrului Transporturilor si al deputatului Sapunaru. "Visul nostru s-a implinit, va multumim din suflet!", incheie, apoteotic, primarul Neculai Noaptes si CL Jitia. Dupa ce a coborit dintr-un Audi pe care l-a condus singur, Orban a fumat ca un turc cit a stat la discutii cu localnicii. Ministrul a taiat apoi panglica tinind aceeasi foarfeca neascutita cu deputatul Sapunaru, alaturi de primarul Noaptes, a ciocnit un pahar de sampanie cu cei prezenti, dupa care s-a trecut la discursuri. Primarul Neculai Noaptes a stirnit hazul tuturor spunind cum a convins un consilier de la PD sa voteze cu PNL. "Avem un consilier de la PD, un profesor, care a spus ca nu se va face drumul si daca se va face atunci va vota cu PNL", a spus Noaptes. Primarul i-a cerut ministrului si repararea drumului spre schitul Poiana Marului, precum si declararea Vaii Rimnicului ca zona turistica. In acest timp, citeva femei scandau de zor "Poiana Stoichii!", cerind astfel repararea drumului spre cel mai indepartat catun din Vintileasca, stricat iar de ultimele ploi.


"Veti vedea ca se rezolva"


Preotul Jitia nu a facut politica, dar i-a indemnat pe oameni sa "iubeasca" PNL, chiar nerecurgind la referiri directe la mentionatul partid. "Nu iubiti politica, iubiti oamenii care au promis si care s-au tinut de cuvint. A fost o promisiune facuta de dl prim ministru care a devenit realitate. Cind am fost hirotonisit si m-am uitat pe harta nu am vazut decit Chiojdeni si Vintileasca, Jitia nu era, si m-am intrebat «Unde m-am dus, Doamne?»", a spus preotul. Ludovic Orban a promis ca va repara drumul spre Poiana Marului. "Nu-mi place sa fac promisiuni, sa dau termene, dar vom rezolva aceasta problema si veti vedea ca se va rezolva", a spus ministrul liberal, care, contrar spuselor sale, facut o gramada de promisiuni. Orban l-a contrazis pe preot, spunind ca "politica inseamna rezolvarea treburilor publice". Potrivit programului pe 2007, pe DN 2N au fost executate lucrari intre km 12^000 si 36^000, in valoare de 598.665 lei. Din fonduri suplimentare, intre km 36^000 si 53^000 s-au executat reparatii in valoare de 5,6 milioane lei. In curs de achizitionare se afla portiunea din DN 2N cuprinsa intre Bogza-Caiata si Jitia - limita judetul Buzau. Lucrarile cuprinse in programul de proiectare 2007 -2008 prevad modernizarea DN 2N intre Jitia si Bisoca, realizarea unui pasaj superior la Caita si consolidarea versantului si refacerea drumului la km 44^150 - 44^300, in Chiojdeni, satul Luncile. La finalul vizitei de la Jitia, dupa ce a servit citeva aperitive, Orban a tras o fuga la Vintileasca, la drumul care duce spre satul Poiana Stoichii, pe care a promis ca-l va repara cu sprijin de la Guvern.


Pentru Orban s-a "vopsit" asfaltul


La Dumitresti, PNL a pregatit un miting electoral pentru Ludovic Orban, in fata Caminului Cultural. In asteptarea vicelui PNL, o masina de campanie a strabatut comuna de la un capat la altul, "trimbitind" promisiuni electorale. Oamenilor strinsi "ca la urs" in centru le fusesera impartite stegulete cu PNL, in timp ce liberalii veniti cu masinile isi scosesera si ei steagurile de campanie pe geamuri. In acest timp, citeva giste si-au facut aparitia pasind tacticos in mijlocul oamenilor, dar n-au mai apucat sa atenteze la pantalonii ministrului, intrucit s-au speriat de galagie si au fugit. Orban a coborit in mijlocul multimii la Dumitresti, insa nu toti cei care l-au intimpinat au fost la fel de binevoitori ca la Jitia. Un localnic i s-a plins ca marcajul de pe mijlocul drumului a fost vopsit abia ieri. Dupa ce s-a gindit o clipa, ministrul a izbunit in ris si a spus ca de acum o sa-si anunte cu o luna inainte vizitele pentru ca autoritatile sa se apuce de treaba mai devreme. Un alt om a reclamat starea drumului, la care Orban i-a spus ca daca il va repara, atunci sa voteze cu candidatul PNL la functia de primar. Acesta va fi Sandu Crintea, managerul Spitalului din Dumbraveni.


"Domnule ministru, dar cu Elodia ce e?"


Ludovic Orban a promis oamenilor ca va fi sensibil la "solicitarile motivate". "Valea Rimnicului este o zona frumoasa care nu s-a putut dezvota din cauza infrastructurii. In primul rind e nevoie de drumuri de calitate, apoi si de alte utilitati", a spus ministrul Transporturilor. La mitingul PNL a participat si primarul PSD Petrica Dogaru, care a si luat cuvintul de altfel, incercind sa le strice dispozitia liberalilor. Edilul s-a plins ca la spital se lucreaza de 11 ani, ca sectia de pediatrie a fost desfiintata, iar unele sate sint izolate. "Anul trecut s-a dat o hotarire de Guvern ca sa se inventarieze cazanele de rachiu. Intii sa se mearga pe drumuri asfaltate, apoi sa se inventarieze cazanele", a cerut Petrica Dogaru. Primarul a spus ca este gata sa doneze terenul necesar, numai sa se contruiasca o fabrica de prelucrare a fructelor pentru localnici. "Timp de 17 ani nu ati facut nimic si acum v-ati gind sa cereti anumite lucruri. Parca aveti o fabrica de lapte facuta cu fonduri Phare, nu?", i-a reprosat Sapunaru primarului, care a raspuns ca afacerea sa nu prea merge. Ludovic Orban i-a raspuns edilului ca nu poate sa infiinteze o fabrica de prelucrare a fructelor, ci doar sa indrume potentialii investitori in zona. "Va promit ca anul viitor, pina in septembrie, drumul va intra in reparatie capitala", a promis in final Orban. Ultimul vorbitor, Culai Giurca, fost director al Liceului local, i-a cerut ministrului sa urmeze exemplul inaintasilor sai, care au donat in comuna mai multe terenuri pentru obiective edilitare. In timp ce pleca spre masina, Orban a fost lasat fara replica de Octav Bizadea, un localnic de 72 de ani. Acesta a pregatit terenul vorbind despre faptul ca a votat cu PNL in 2004, dupa care a trecut la subiectul interpelarii sale. "Dar de Elodia ce mai stiti?", a intrebat batrinul, facind referire la mult mediatizatul caz al avocatei disparute Elodia Ghinescu. "75% zic ca e moarta, 25% ca traieste, dvs ce stiti?", a continuat Octav Bizadea. Orban a ris cu lacrimi, insa n-a dat nici un raspuns batrinului, care ne-a spus ca de 49 de zile urmareste la OTV cazul Elodiei.


"Sa-l batem pe Oprisan"


Ministrii veniti ieri in Vrancea s-au intilnit dupa ora 14.00 la Casa de Cultura din Focsani, impreuna cu doi din candidatii la europarlamentare, Renate Weber si Mogor Csibi. Sala Casei de Cultura a fost arhiplina, aproape o mie de liberalii fiind mobilizati pentru a lua parte la actiune, dotati cu steaguri, baloane si fulare si chiar umbrele cu sigla PNL. Actiunea a inceput cu citeva minute intirziere, in special din cauza lui Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, care avea o intilnire cu profesorii la etaj. Weber, Csibi, Adomnitei si Orban si-au facut insa intr-un final aparitia. "Sa rupem gura tirgului si sa-l batem pe Oprisan!", a spus Orban in deschidere. Nini Sapunaru l-a avut mai putin in atentie pe Marian Oprisan decit alta data si a trecut la un atac "la baioneta" la adresa fostilor sai colegi. "Daca cineva crede ca nu se va mai putea intimpla ca inainte de 2004, atunci va inselati. Treziti-va! Exista Traian Basescu si PD", a tinut sa avertizeze liderul PNL. Valerica Zamfirescu, primarul din Slobozia Bradului, a promis ca primarii liberali vor obtine cel mai bun scor la alegerile din 25 noiembrie. "Ceea ce se intimpla astazi cu romani de-ai nostri in tari din spatiul UE ne arata foarte clar ca nici o singura clipa nu putem lasa garda jos in ceea ce priveste apararea drepturilor noastre. Eu ma voi bate pentru ele in UE, iar dvs va rog sa faceti acelasi lucru, clipa de clipa", a spus Renate Weber, "liderul" candidatilor PNL. La rindul sau, Mogor Csbi, candidatul de pe pozitia VI, a pus accent in discursul tinut pe promovarea Romaniei. Discursul cel mai electrizant l-a avut insa Ludovic Orban, care a reusit sa ridice sala in picioare. "Renuntati pentru o luna de zile la tabieturile voastre, trebuie sa ne intilnim cu oamenii, sa le spunem ca daca vor sa traiasca ca europeni, trebuie sa conducem noi tara si nu altii. Nu sint europene nici PD, nici PSD, care se trag din acelasi trunchi, FSN", a spus ministrul. La final, liberalii s-au strins in fata Casei de Cultura pentru un mars pina la sediul organizatiei din b-dul Independentei. Initiativa a avut-o si de aceasta data Ludovic Orban, care s-a catarat pe marginea unui rond de flori pentru a fi vazut, dar si pentru a se fotografia cu cite o doamna liberala. Consilierul judetean Eduard Lambrino a fost cel care si-a asumat rolul sa le dicteze ritmul de mars participantilor, spunindu-le sa nu se grabeasca, pentru ca oricum nu au mult de mers pina la sediu. Nini Sapunaru parea cel mai satisfacut cind se uita la lungimea sirului. "Doar noi reusim sa aducem atita lume, in afara de PSD", a spus el. Liberalii au incercat sa scandeze si citeva lozinci, dar s-a vazut ca nu venisera cu lectia pregatita. Dupa ce au ajuns la sediul, multimea s-a destramat din cauza ploii. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.