Politică

Banii europeni sint cei mai cinstiti pe care-i puteti face

Mihai Boicu
24 sep 2007 954 vizualizări
Ministrul Agriculturii a spus simbata, la Focsani, ca vor veni foarte multi bani pentru dezvoltarea rurala si a facut o pledoarie pentru a fi depuse cit mai multe proiecte u Decebal Traian Remes a participat la lansarea Programului National pentru Dezvoltare Rurala u la intilnire, viticultorii s-au plins de vinurile falsificate u Remes a avertizat ca doar agricultorii care se vor asocia vor rezista u ministrul a fost si la Panciu, unde a inaugurat sediul PNL

Ministrul Agriculturii a venit simbata la Focsani pentru a participa la Conferinta judeteana de informare si promovare a Programului National pentru Dezvoltare Rurala. Evenimentul a avut loc la Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" si, pe linga primarii si membrii PNL mobilizati de liberali pentru a umple sala, au participat si agricultori interesati de posibilitati de finantare. "Vorbim de circa 10,4 miliarde de euro care vor fi bani nerambursabili destinati dezvoltarii rurale", a spus Remes. Ministrul i-a sfatuit pe cei care vor sa aiba acces la fondurile europene sa apeleze la cei mai buni proiectanti si consultanti, chiar daca vor fi nevoiti sa cheltuie mai mult pentru plata lor. Primarii au primit si o veste buna, aceea ca exista in intentie ca Ministerul Agriculturii sa acorde un avans consiliilor locale de 20% din valoarea contractului semnat cu Agentia Judeteana de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, care asigura finantarea integrala. In acest mod vor exista fonduri pentru demararea lucrarilor. Pentru persoanele fizice, avansul reprezinta doar 20% din valoarea nerambursabila a proiectului. "Banii europeni sint cei mai ieftini bani cinstiti pe care ii puteti face. Sint doua constringeri. Este nevoie de corectitudine, cinste, dosar dupa reguli. A doua constringere este o perioada scurta de timp in care nu puteti stapini in totalitate bunurile pe care le dobinditi. Pentru aceste doua constringeri primiti insa foarte multi bani", a spus Decebal Traian Remes. Deputatul Nini Sapunaru a afirmat ca Biroul Politic al PNL Vrancea a luat decizia sa-i ajute cu specialisti pe primarii care vor sa obtina finantare nerambursabila "indiferent de colaratura politica". "Pe primii cinci care vin la noi ii ajutam sa-si faca proiectele, numai sa vina la noi", a promis liberalul. La conferinta au mai participat prefectul Dragos Mircea, Costica Neata, directorul Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala, si Gabriel Barculesu, directorul adjuct al Agentiei Judetene de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit.


Neata a ramas numai cu problemele


Costica Neata i-a prezentat ministrului Agriculturii citeva dintre problemele pe care le are. Cap de lista este repunerea in functiune a sistemului de irigatii de la Biliesti - Suraia - Slobozia Ciorasti. "Este nevoie de 25 de miliarde de lei vechi intr-o prima etapa si pe urma de o suma destul de mare, de 180 de miliarde in urmatoarele doua etape", a spus directorul DADR. Neata a cerut si infiintarea la Adjud a unui centru genetic pentru dezvoltarea raselor de carne, deoarece la nivelul tarii sint numai doua, nici unul dintre ele in Moldova. De asemenea, seful DADR a ridicat problema reconversiei suprafetelor de vie si a refacerii islazurilor comunale. Ministrul Agriculturii nu a raspuns la nici una dintre problemele ridicate de democratul Costica Neata. In continuare, Gabriel Piticas, seful Serviciului de Evaluare din cadrul Centrulului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Constanta, a facut o prezentare a Fondului European de Dezvoltare Rurala si a modalitatilor prin care agricultorii romani pot avea acces la fondurile europene.


"Agricultura este profitabila"


Ministrul Agriculturii si ceilalti participanti la conferinta au fost asaltati cu intrebari de vrincenii veniti la Ateneu. Unul dintre ei a vrut sa stie de la ministru daca agricultura este profitabila. "Raspunsul meu, din practica, este da. Nu este raspunsul unui ministru, este raspunsul unui om care traieste din agricultura", a fost raspunsul lui Remes. Deputatul Nini Sapunaru a vrut sa stie daca se pot depune mai multe proiecte in cadrul unei finantari, la care a primit raspuns ca numarul de proiecte nu este limitat. Referitor la grupurile de actiune locala, Remes a spus ca Ministerul Agriculturii le va sprijini financiar numai daca bugetul pe 2008 va fi votat in forma propusa. Constantin Craciun, "taranul sarac" din Cimpineanca, a venit cu o lunga lista de probleme, oficialitatile reusind cu greu sa-l opreasca sa nu monopolizeze conferinta. Acesta a cerut si ca sindicatele din agricultura sa aiba o intilnire cu ministrul Agriculturii o data pe luna. "Sinteti cel putin 100 de «aschii» care vor sa discute cu mine. Daca vreti un parteneriat corect, atunci lasati orgoliile deoparte si faceti o piramida cu un singur virf", a spus Decebal Traian Remes. La final, Constantin Craciun i-a oferit ministrului mai multi ciorchini de struguri, "asa cum sint in Spania". La unele dintre problemele ridicate, cum ar fi cea a eliberarii certificatelor de producator, ministrul a spus ca responsabilitatea apartine primarilor. "Primarii nu au sefi in Romania. Invatati-va o data ca voi le sinteti sefi atunci cind ii votati", a afirmat Remes. Viticultorii s-au plins ministrului ca sint foarte multe vinuri falsificate, la care acesta a raspunul ca rolul Ministerului Agriculturii in controlarea vinurilor este foarte mic.


Remes a inaugurat sediul PNL Panciu


Ministrul Agriculturii a pledat, la conferinta de presa sustinuta dupa intilnire, pentru asocierea agricultorilor pentru a rezista pe piata. Aceasta deoarece vor fi ajutati numai cei care produc pentru piata. "Europa ne spune mereu sa-l incurajam pe acela care produce pe piata. Pentru unii aceasta bulerversare seamana cu momentul in care si-au pierdut proprietatile si de aici o reticenta la asociere", a spus Decebal Traian Remes. La rindul sau, deputatul Nini Sapunaru a declarat ca daca producatorii de struguri din Vrancea nu se vor asocia cel tirziu anul viitor atunci "vor ramine vesnic la mina producatorilor de vin". Seara, ministrul Agriculturii a mers si la Panciu, unde a inagurat sediul local al PNL. A urmat apoi vizitarea tirgului organizat cu prilejul Zilelor Panciului, inclusiv o expozitie de utilaje agricole. Ulterior, Remes a mers la sectia de vinificatie realizata de Veritas SA Panciu cu fonduri europene, unde a stat aproape o ora pentru a vedea cum se lucreaza cu noile tehnologii. In jurul orei 18.00, ministrul Agriculturii a plecat inapoi la Bucuresti. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.